Športové aktuality
Minsk
4 mins. čítania

Gelle aj Botek po 5. mieste v K2 na 1000 m na EH v Minsku: Medaila bola reálna, išli sme dobre, ale v rozjazde lepšie

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Peter Gelle a Adam Botek na trati finálového kilometra.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto
Po dojazde v cieli. Medaila nebola ďaleko...
Po dojazde v cieli. Medaila nebola ďaleko...
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – Po utorňajších rozjazdách, v ktorých si slovenský dvojkajak na 1000 m Peter Gelle, Adam Botek na Európskych hrách v Minsku presvedčivo vybojoval priamy postup do finále, sa oprávnene spomínali medailové ambície. Obaja naši kajakári sa v rozjazde cítili výborne. Útok na cenný kov im však nevyšiel.

“Včera sme predviedli lepšiu jazdu, to musím priznať. Hlavný rozdiel bol v tom, že v utorok sme išli vo väčšej pohode. Náš záber bol taký rezkejší, po päťstovke sme sa vedeli lepšie odraziť a aj záver nám v rozjazde vyšiel výborne,” povedal v interview-zone vodáckeho centra v Zaslavli pri Minsku po finále “háčik” našej deblovky Peter Gelle.

Slovenskí vicemajstri sveta v tejto disciplíne spred dvoch rokov vo finále prešli cieľom na piatom mieste. Na rovnakej pozícii boli aj po medzičasoch na 250 i 500 m, na 750 m dokonca klesli ešte o jednu priečku nižšie. Na víťazných Nemcov Maxa Hoffa a Jacoba Schopfa stratili 1,163 s, pred nimi skončili ešte Ukrajinci, Rusi a Litovci Nekriošius, Olijnik, ktorí boli najväčším prekvapením finále. Litovci aj Ukrajinci vzhľadom na nepríjemný bočný vietor dosť vyťažili z krajných dráh číslo osem a deväť.

Po vysadnutí z lode - Adam Botek (vľavo) a Peter Gelle.
Po vysadnutí z lode - Adam Botek (vľavo) a Peter Gelle.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Ostrieľaný Peter Gelle (23. augusta bude mať 35 rokov a vo finále bol druhý najstarší pretekár) napriek nenaplneným medailovým ambíciám hovoril, že s Botekom išli dobrú jazdu. Ale s odstupom niekoľkých minút po jazde už priznával čoraz väčšie sklamanie.

“Mali sme na medailu a nemôžeme si nič vyčítať. Nespravili sme žiadnu veľkú chybu. Od začiatku sme mali dobrý kontakt s ostatnými loďami. Trochu nás však v druhej päťstovke rozhodil vietor, zhruba tristo až štyristo metrov pred cieľom to ozaj nebolo ideálne. Ale v závere sme tie najrýchlejšie lode dobiehali. Škoda, medaila mohla byť naozaj reálna. Nevyšlo nám to, ako v poslednom čase už viackrát. Keby sme sa cítili tak ako deň predtým, zrejme by sme mali medailu. Ale potešiteľné je, že v tejto veľmi silnej konkurencii sme sa dostali do prvej šestky. Veľmi nás prekvapili Litovci. Aj Ukrajinci vedľa nich mali vzhľadom na vietor trochu lepšiu dráhu, ako bola naša piata, ale nebol to až taký veľký rozdiel. Smerom k majstrovstvám sveta v Szegede však vidím náš stav pozitívne. Na MS jednoznačne máme na prvú šestku,” popisoval preteky aj svoje pocity Peter Gelle. Pravda, najprv sa na svetový šampionát musia obaja na budúci týždeň kvalifikovať…

Takmer o trinásť rokov mladší Adam Botek, ktorý v osemnástke finalistov patril k najmladším, pridal svoj pohľad: “Ja som viacmenej spokojný, škoda, že nám to nevyšlo na medailu. Po rozjazde som si myslel, že určite by sme ju mohli získať. Piate miesto však nie je zlé. Išlo sa nám veľmi dobre, ale prekvapili nás krajné dráhy. Musím však priznať, že včera som mal z našej jazdy lepší pocit. Hlavne strednú časť sme v rozjazde zvládli lepšie, ľahšie sa nám to kĺzalo. Dnes to bolo tiež dobré, ale nie až tak. Bol nepríjemný bočný vietor.”

Botek si v Minsku vybral štarty v dvoch disciplínach. Vo štvrtok nastúpi ako zadák  v osádke nášho štvorkajaka na 500 m, s ktorým z utorňajších rozjázd tiež postúpil priamo do finále. “Chcel som si vyskúšať štarty v oboch disciplínach. V oboch sa cítim dobre, v K4 momentálne dokonca o niečo lepšie ako v K2. V štvorkajaka mi to ide momentálne celkove ľahšie. V dvojkajaku je to jeden deň horšie, ďalší zase lepšie. Zladiť to nie je jednoduché, v utorok večer po tých rozjazdách som o desiatej večer naozaj začínal byť unavený. Ale som zvyknutý na takéto záťaže a myslím si, že som sa s tým vyrovnal veľmi dobre,” povedal.

Na majstrovstvách sveta v Szegede, ktoré budú zároveň olympijskou kvalifikáciou, je takáto kombinácia z hľadiska časových kolízií nereálna, takže Botek bude musieť riešiť dilemu, ktorú disciplínu si vyberie. Dosť v tejto veci môže napovedať aj štvrtkový finálový výsledok nášho štvorkajaka. “V tomto roku nám najlepšiu formu za celú kariéru. Uvidím, ako to dopadne, v tejto chvíli to neviem ani ja sám,” povedal Botek na záver.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV