Športové aktuality
Minsk
11 mins. čítania

Šiesty deň Európskych hier v Minsku: Gelle, Botek v K2 na 1000 m na 5. mieste, do A-finále Mládková aj Ladičová, skeetarka Sýkorová zatiaľ šiesta, Strnisko vo štvrťfinále prehral

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Skeetarka Veronika Sýkorovej je po prvej časti kvalifikácie na výbornom 6. mieste.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – Počas šiesteho dňa II. európskych hier v Minsku Slováci súťažili na šiestich športoviskách. Po nabitom utorku bola streda pre našich športovcov voľnejšia, hoci dvakrát boli v hre o medaily a dva razy si počas dňa postup do priameho boja o ne vybojovali.

Náš prvý útok na cenný kov predpoludním v podaní dvojkajaka na 1000 m Peter Gelle, Adam Botek nevyšiel, bývalí vicemajstri sveta obsadili piate miesto. Žiaľ, nevydaril sa ani ten druhý. Až neskoro večer v Športovom paláci Uručie boxer Matúš Strnisko bojoval vo štvrťfinále do 81 kg v súboji s Talianom Simonem Fiorim. Nitriansky boxer prehral 0:5, takže sa v konečnom poradí turnaja, ktorý je zároveň majstrovstvami Európy, bude deliť o 5. – 8. miesto.

Z našej šestice v ringu zostal v hre už len Andrej Csemez ktorý v piatok nastúpi v semifinále kategórie do 75 kg protií Ukrajincovi Chyžniakovi.

Bedmintonistka Repiská už v najlepšej šestnástke

Martina Repiská.
Martina Repiská.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Hneď ráno nás potešila bedmintonistka Martina Repiská, ktorá v treťom zápase v základnej B-skupine vo Falcon Clube zdolala Češku Tomalovú 2:0 (14, 18) a z druhého miesta v skupine (zaznamenala v nej dve víťazstvá a jednu prehru) postúpila do vyraďovacej fázy medzi najlepšiu šestnástku. V osemifinále vo štvrtok nastúpi proti súperke, ktorej meno sa dozvie až neskoro večer.

„Som veľmi spokojná s mojím výkonom aj s výsledkom, že som postúpila zo skupiny. Vďaka tomu získam veľa bodov do svetového rebríčka, čo je dôležité aj pre postup na olympiádu. Proti Češke som bola favoritka, už predtým som s ňou mala aktívnu bilanciu. Dobre sa poznáme, takže skôr to bolo o tom, ktorá z nás to ako mentálne zvládne,“ hovorila vysmiata.

V Minsku Martina Repiská v prvom zápase v pondelok zdolala súperku z Lotyšska. „Bola som proti nej favoritka. Spočiatku som si musela zvykať na kurt, ale bolo to pohode. Hrala som so sebavedomím, mala som zápas pod kontrolou,“ vrátila sa k svojmu prvému duelu na Európskych hrách. Druhý prehrala – s druhou nasadenou Dánkou Miou Blichfeldtovou. „Bolo to ťažké. Dánsko je bedmintonová veľmoc a ona je dvadsiata na svete. Preto som tento zápas brala skôr ako tréningový a užila som si ho. Ale bol to dobrý zápas,“

hovorila. Na margo kvality turnaja konštatovala, že s výnimkou zranenej majsterky sveta zo Španielska je tu celá európska špička. Postup do najlepšej šestnástky teda má určitú váhu.

Naša 24-ročná debutantka na veľkom multišportovom podujatí si všetko na Európskych hrách užíva. „Je to tu super, skvelá atmosféra. Dúfam, že stihnem vidieť aj nejakú súťaž v inom športe,“ hovorí.

Gelle s Botekom v K2 na 1000 m na piatom mieste, Mládková v K1 na 200 m aj Ladičová v C1 na 200 m do A-finále!

Peter Gelle a Adam Botek.
Peter Gelle a Adam Botek.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Krátko pred poludním sa dominantná pozornosť našej výpravy v Minsku sústredila na Regatta Course Zaslavľ, kde Peter Gelle s Adamom Botekom bojovali v A-finále na 1000 m. Naši predvlaňajší vicemajstri sveta a adepti na minskú medailu obsadili napokon 5. miesto. V piatej dráhe dosiahli čas 3:19,338 min, za medailou zaostali o 315 tisícin. Na zlatých Nemcov Maxa Hoffa a Jacoba Schopfa stratili 1,163 s, striebro získali Ukrajinci, bronz Rusi. Bližšie o účinkovaní nášho dvojkajaka informujeme v inom texte.

V B-finále K1 na 1000 m sa predpoludním predstavil Ákos Gacsal, ktorý preťal métu na siedmom mieste, čiže celkove obsadil 16. pozíciu. Muž, ktorý donedávna jazdil v Maďarsku a na vrcholnom podujatí v slovenských farbách debutoval, takisto aj v kategórii K1, nebol spokojný. Najviac sa sťažoval na bočný vietor, ktorý viac bolo cítiť na pravej strane trate, na ktorej pádloval. Napriek tomu, že teraz neuspel, v K2 na 1000 m s Gáborom Jakubíkom sa chce pokúsiť zabojovať o nomináciu na MS v Szegede práve proti dvojici Gelle, Botek. „A ak to nevyjde, skúsil by som sa prebojovať do štvorkajaka. V Maďarsku som jazdil K2 aj K4,“ povedal.

Ivana Mládková.
Ivana Mládková.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Popoludní jazdili v rozjazdách a potom aj v semifinále na 200 m traja Slováci. V K1 žien na 200 m skončila vo svojej rozjazde Ivana Mládková druhá za Maďarkou Kozákovou. V druhom semifinále potom obsadila 2. miesto za Srbkou Starovičovou a postúpila do štvrtkového finále!

Vo štvrtok Mládkovú čakajú dve finále, pretože nastúpi aj K1 na 500 m. Aspoň v jednom by chcela skončiť do 6. miesta. „Prvý cieľ dostať sa do dvoch finále som splnila. Budem mať medzi dvoma finále štvorhodinovú prestávku, čo je dosť času. Myslím si, že si stihnem oddýchnuť, aj keď viac by mi vyhovovalo ísť najprv dvojstovku a až potom päťstovku, nie naopak. Ide mi tu hlavne o to, aby som mala zo seba dobrý pocit smerom k augustovým majstrovstvám sveta v Szegede,“ hovorila.

V rovnakej disciplíne mužov takisto postúpil do semifinále Csaba Zalka, hoci vo svojej rozjazde skončil až šiesty. V prvom semifinále skončil siedmy a objaví sa vo štvrtkovom B-finále.

Gabriela Ladičová.
Gabriela Ladičová.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

V semifinále sa predstavila aj Gabriela Ladičová v C1 na 200 m, ktorá vo svojej rozjazde bola štvrtá. Len 20-ročná pretekárka príjemne prekvapila, pretože v prvom semifinále dopádlovala druhá za Bulharkou Stamenovovou a postúpila do A-finále! Z postupu mala veľkú radosť. „Je to niečo, o čom som snívala, dúfala a prečo som trénovala. Je super, že to vyšlo, keďže tu štartujem len v tejto jednej disciplíne. Mala som trošku obavy z počasia a z toho, že v prebiehajúcej sezóne máme dosť nakope preteky. Nebolo kedy poriadne si otestovať formu,“ uviedla.

Ako uvádza TASR, situáciu na trati v regate Zaslavľ v stredu popoludní komplikoval bočný vietor, večer sa navyše strhla búrka a predpoveď na ďalší deň sľubovala taktiež náročné podmienky. „Je to pre nás dosť nepríjemné, pretože fúka len z jednej strany a navyše priamo z boku. To je najhoršie čo môže byť, oveľa lepšie je, keď fúka protivietor alebo od chrbta. Dnes to bolo silnejšie ako v rozjazdách, bola som z toho trochu nesvoja, ale zvládla som to,“ komentovala to Mládková. Podobne vnímala poveternostné podmienky aj Ladičová. „Na trati je to dosť drsné, keďže veľmi fúka. Bolo to ťažké a dlhé semifinále. No keďže zajtra má byť ešte bláznivejšie počasie, uvidíme, ako to pôjde.“

Sýkorová v skeete zatiaľ šiesta, Barteková až na 21. mieste

Veronika Sýkorová.
Veronika Sýkorová.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Na dvoch strelniciach vstúpili ráno do svojich súťaží poslední traja z desiatky našich strelcov v Minsku – v Sporting Clube dve skeetarky a v susednom Shooting Centre puškár. V kvalifikácii „kráľovskej“ puškárskej disciplíny skončil Matej Medveď s výkonom 1141 bodov na poslednej, 34. priečke.

V skeete sa v prvý deň kvalifikačných súbojov oveľa viac presadila podstatne menej známa Veronika Sýkorová, ktorá je so 68 bodmi zatiaľ na 6. miesta. Keby si túto pozíciu udržala aj po druhej časti kvalifikácie (vo štvrtok od 9:00 h miestneho času), znamenalo by to postup do štvrtkového popoludňajšieho finále. Naša trojnásobná majsterka Európy v tejto disciplíne a bronzová z OH 2012 Danka Barteková, ktorá už má istú olympijskú miestenku do Tokia, je v 28-člennom štartovom poli s výkonom 65 bodov zatiaľ až na 21. mieste. V prvej časti kvalifikácie suverénne najlepšie strieľala Talianka Bacosiová, ktorá 75 výstrelmi zostrelila 74 „holubov“ – druhá Ruska Šakirovová až o štyri menej...

Danka Barteková.
Danka Barteková.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

"Cítim sa veľmi unavená a veľmi sklamaná z môjho dnešného výkonu, pretože neodrážal formu, v ktorej som sem prišla. Táto strelnica je náročná a asi nedovoľuje mať nikomu dobré pocity z toho, keď strieľa, pretože bodové výsledky sú zväčša veľmi nízke. Je to zapríčinené jednak viditeľnosťou, veternými podmienkami a tým, že sú tu tvrdé terče. Bolo treba prispôsobiť vyústenie hlavne aj náboje. Na druhej strane sa tu dá strieľať, sú  aj dobré výsledky. Mne dnešný deň absolútne nevyšiel a už len zostáva dúfať, že sa zajtra nejako chytím, pretože ešte nie je nič stratené. S veľkou trochou šťastia by sa mohlo podariť aspoň finále," povedala Barteková.

Strniskov sen o medaile sa skončil, sklamanie bolo obrovské

Matúš Strnisko (v červenom drese) vo štvrťfinálovom súboji s Talianom Fiorim.
Matúš Strnisko (v červenom drese) vo štvrťfinálovom súboji s Talianom Fiorim.
Foto
TASR/Michal Svítok

Boxer Tomáš Strnisko sa vo štvrťfinále kategórie do 81 kg v stredu večer bil s Talianom Simonem Fiorim statočne, ale vysoký Talian ho zdolal. Využíval dlhočizné ruky, ktoré boli jeho najväčšou prednosťou. U rozhodcov Slovák prehral 0:5, nebola to však vôbec jednoznačná záležitosť v prospech súpera. Púť nášho vlaňajšieho bronzového medailistu z otvorených majstrovstiev Európskej únie vo Valladolide sa teda skončila vo štvrťfinále. Bol taký sklamaný, že k slovenským novinárom po zápase ani neprišiel.

„Naše sklamanie a znechutenie je značné, pretože si myslím, že Matúš tento zápas mal vyhrať. Prvé dve kolá boli takticky jasne viditeľné, neboli tam nejaké neprehľadné situácie. Taliansky boxer netriafal, Matúš tam zbieral bodík po bodíku a prvé dve kolá mal rozhodne vyhrať. Tretie bolo už vyrovnanejšie, ale z nášho pohľadu Matúš tento zápas určite neprehral. Podľa mňa Talianovi rozhodcovia pomohli už v predošlom zápase s Rusom, ktorý nemal vyhrať – takisto ako dnes. Žiaľ, hodnotí sa subjektívne - a obzvlášť keď už ide o medailu a súper je z veľkej a silnej krajiny,“ poskytol svoj pohľad Strniskov osobný i reprezentačný tréner Pavol Hlavačka.

Jeden z dobrých útokov Matúša Strniska proti Fiorimu.
Jeden z dobrých útokov Matúša Strniska proti Fiorimu.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Oficiálne Strnisko obsadil delené piate miesto. „Moji zverenci počas mojej trénerskej kariéry takýchto piatych miest dosiahli na vrcholných súťažiach hádam dvadsať, pritom si dovolím tvrdiť, že aspoň v polovici prípadov mal byť víťazom náš borec,“ poznamenal ďalej Hlavačka a neodpustil si dovetok: „Za všetko hovoril výraz na tvári talianskeho boxera aj trénerov po vyhlásení výsledku. Boli absolútne prekvapení, že mu rozhodca zdvihol ruku. Oni sami to necítili na víťazstvo, hoci inak sú dosť sebavedomí. Počas prvých dvoch kôl naňho dosť zúfalo kričali, aby už konečne boxoval. Nič netrafil, len udieral do vzduchu...“

Sumár výsledkov Slovákov počas šiesteho dňa EH

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA

Muži – A-finále, K2 1000 m (v disciplíne spolu 16 lodí): 1. Hoff, Schopf (Nem.) 3:18,175 min, 2. Syromiatnykov, Kučaryk (Ukr.) +0,690 s, 3. Litovka, Anoškin (Rus.) +0,848, ... 5. Peter Gelle, Adam Botek (SR) +1,163.

K1 1000 m (25): 1. Kopasz (Maď.) 3:30,936 min, 2. Pimenta (Port.) +0,112 s, 3.  Jurenia (Biel.) +1,355 ... v B-finále 7. Ákos Gacsal (SR) 3:45,619, celkove 16. miesto.

K1 200 m (21): Csaba Zalka (SR) z rozjazdy postúpil do semifinále a nastúpi v B-finále.

Ženy – K1 200 m (23):  Ivana Mládková (SR) z rozjazdy postúpila do semifinále a odtiaľ do A-finále, C1 200 m (16): Gabriela Ladičová (SR) z rozjazdy postúpila do semifinále a odtiaľ do A-finále.

BEDMINTON

Ženy – dvojhra, B-skupina – 3. zápas: Martina Repiská (SR) – Tomalová (ČR) 2:0 (14, 18). Repiská postúpila z B-skupiny z 2. miesto do osemfinále.

ŠPORTOVÁ STREĽBA

Muži – ľubovoľná malokalibrovka 3x40 (34): 1. Kamenskij (Rus.) 461,6, 2. Ščerbačevič (Bielor.) 460,9, 3. Péni (Maď.) 450,6, ... v kvalifikácii 34. Matej Medveď (SR) 1141.

Ženy – skeet, kvalifikácia – prvý deň (28): 1. Bacosiová (Tal.) 74, ... 6. Veronika Sýkorová 68, 21. Danka Barteková (obe SR) 65.

BOX

Muži – do 81 kg, štvrťfinále: Tomáš Strnisko (SR) – Fiori (Tal.) 0:5.

Súťažný program slovenských športovcov vo štvrtok a v piatok

Poznámka: Uvádzame miestne časy konania súťaží, na Slovensku je o hodinu menej. Časové rozpätie trvania súťaží uvádza trvanie jednotlivých blokov, nie presný čas konania konkrétnej disciplíny.

ŠTVRTOK 27. JÚNA

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Sporting Club): 9:00 – 14:30 skeet Ž druhá časť kvalifikácie (Barteková, Sýkorová), 16:45 – 19:30 skeet Ž finále.

BEDMINTON (Falcon Club): 10:00 – 15:20 dvojhra Ž zápasy o postup do štvrťfinále (Repiská).

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (Regatta Course Zaslavľ): 10:00 K1 500 m Ž B-finále, 10:10 K1 500 m Ž (Mládková) A-finále, 10:20 K4 500 m M (Baláž, Vlček, Zalka, Botek) A-finále, 14:05 K1 200 m M B-finále (Zalka), 14:20 K1 200 m Ž (Mládková) A-finále, 14:35 C1 200 m Ž (Ladičová) A-finále, 16:30 K1 5000 m M finále (Baláž).

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA (Minsk Arena): 17:00 – 20:00 kvalifikácia viacboja M (Michňák, nastúpi len na koňa s držadlami), 13:00 – 16:00 a 17:00 – 20:00 kvalifikácia viacboja Ž (Bunce, podľa žrebu).

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA (Minsk Arena Velodrome): 19:10 – 19:55 bodovacie preteky Ž (Medveďová) finále, 19:55 – 20:20 scratch M (Michalička) finále.

PIATOK 28. JÚNA

BEDMINTON (Falcon Club): 10:00 – 16:40 dvojhra Ž štvrťfinále (Repiská?).

BOX (Športový palác Uručie): 21:30 – 21:56 do 75 kg M semifinále (Csemez proti Ukrajincovi Chyžniakovi)

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA (Minsk Arena Velodrome): 19:30 – 19:50 scratch Ž (Bačíková) finále.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV