Športové aktuality
Minsk
11 mins. čítania

Siedmy deň Európskych hier v Minsku: bronzy štvorkajaka na 500 m aj Petrušovej v K1 na 5000 m, piate a šieste miesto Mládkovej, gymnasta Michňák do finále na koni!!

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Bronzové medaily nášmu štvorkajaku v zložení (na stupni zľava, ale v lodi sedia v obrátenom poradí) Adam Botek, Csaba Zalka, Erik Vlček a Samuel Baláž odovzdal generálny sekretár SOŠV a člen exekutívy EOV Jozef Liba.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – Počas siedmeho dňa II. európskych hier v Minsku Slováci súťažili na piatich športoviskách. Najviac nás zaujímali vodácke finálové súťaže Regatta Course Zaslavľ, kde sme v boji o medaily mali viacnásobné zastúpenie.

Štvorkajak na 500 m tretí aj Petrušová v K1 na 5000 m tretí, Mládková v K1 na 500 m piata a na 200 m šiesta

Hneď v prvom A-finále dňa vo veľmi ťažkých podmienkach (silný vietor) dopádlovala Ivana Mládková v K1 na 500 m na piatom mieste. V prvom zo svojich dvoch finále (popoludní ešte v K1 na 200 m) naplnila ambíciu skončiť do 6. miesta. Za víťaznou Bieloruskou Volhou Chudzenkovou zaostala o 4,070 s.

Radosť nášho štvorkajaka z bronzu - zľava Csaba Zalka, Adam Botek, Erik Vlček a Samuel Baláž.
Radosť nášho štvorkajaka z bronzu - zľava Csaba Zalka, Adam Botek, Erik Vlček a Samuel Baláž.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

O chvíľku nato si náš štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek vybojoval bronzové medaily! Predstihla ho len ruská a nemecká osádka. Za víťaznou ruskou osádkou v zložení Arťom Kuzachmetov, Alexander Sergejev, Oleg Gusev, Vitalij Jeršov, ktorá prekvapujúco zdolali úradujúcich olympijských šampiónov z Nemecka (v kvartete Max Rendschmidt, Ronald Rauhe, Tom Liebscher, Max Lemke boli dvaja členovia zlatej osádky z OH 2016), Slováci zaostali o 1,345 s. O ich účinkovaní podrobnejšie informujeme v osobitnom texte.

V očakávaní zisku cenného kovu bolo v hľadisku mnoho členov slovenskej výpravy, aj predstaviteľov a hostí Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), ktorí našim kajakárom pri ceremoniáli búrlivo aplaudovali. Medaily im odovzdal generálny sekretár SOŠV a člen exekutívy Európskych olympijských výborov Jozef Liba, ktorému konečne vyšiel zámer dekorovať aj slovenských medailistov, nielen zahraničných. V predošlých súťažiach s účasťou našich adeptov na cenné kovy, v ktorých odovzdával medaily (mix trap, miešaná štvorhra), mu to nevychádzalo...

Ivana Mládková.
Ivana Mládková.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Popoludní sme mali vo finále ďalších pretekárov. Najprv Csaba Zalka v B-finále K1 na 200 m obsadil šieste miesto, teda celkove pätnáste. Veľmi náročné a meniace sa poveternostné podmienky (predovšetkým silný vietor) dobre ilustruje fakt, že dosiahol lepší čas, ako víťaz A-finále, ktoré sa jazdilo o dvadsať minút neskôr...

Ivana Mládková v A-finále K1 na 200 m skončila šiesta. Na bronzovú medailu jej chýbala necelá polsekunda (presne 495 tisícin). O štvrtkovom účinkovaní Mládkovej podrobnejšie informujeme v osobitnom texte. Pred jej jazdou sa vietor na chvíľku upokojil, ale potom prišla veľká búrka, ktorá poznačila niektoré ďalšie finále, vrátane ďalšieho so slovenskou účasťou.

Gabriela Ladičová na fotografii zo stredajšej rozjazdy v C1 na 200 m.
Gabriela Ladičová na fotografii zo stredajšej rozjazdy v C1 na 200 m.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Len 20-ročná Gabriela Ladičová v A-finále C1 na 200 m dopádlovala na deviatom mieste. Základný cieľ postupom do finále splnila, ale so svojou jazdou zďaleka nebola spokojná. „Celkom dobre som odštartovala, podarilo sa mi odhadnúť moment, keď padol blok. Ale ťažko sa mi rozbiehalo a v daždi som mala problémy vôbec vidieť. Hneď na štarte sa mi zarosili okuliare – ale bez nich by to bolo ešte horšie... Preteky neprebiehali podľa mojich predstáv a mám pocit, že sa mi nepodarilo vydať zo seba moje momentálne maximum. Bolo to také trochu chaotické. Na veľkej súťaži medzi ženami však štartujem medzi ženami premiérovo, takže z tohto pohľadu môžem byť spokojná,“ hovorila.

Naša nečakane bronzová kajakárka na 5000 m Mariana Petrušová.
Naša nečakane bronzová kajakárka na 5000 m Mariana Petrušová.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Prakticky na záver vodáckeho programu na II. európskych hrách sa o senzáciu postarala naša len 19-ročná Mariana Petrušová, ktorá v 18-člennom štartovom poli v neolympijskej disciplíne K1 na 5000 m získala bronz! Vo finále zaostala za víťaznou Bieloruskou Marynou Litvinčukovou o 6,841 s, striebro vybojovala Maďarka Dóra Bodonyiová (+0,745 s). Postarala sa o štvrtú slovenskú medailu v Minsku, po štvorkajaku druhú bronzovú (v prípade boxera Andreja Csemeza ešte nevieme, aký lesk bude mať).

Tréner Peter Likér s Marianou Petrušovou.
Tréner Peter Likér s Marianou Petrušovou.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Mariana Petrušová pochádza z našej kajakárskej „Mekky“ Komárna a bežne trénuje s tamojšou veľmi silnou partiou mužov. Tiež ju vedie tréner štvorkajaka Peter Likér, ktorý sa z jej úspechu veľmi tešil: „Som veľmi spokojný. Vedeli sme, že Mariana má dobré výsledky, ale toto sme nečakali. Čakal som, že môže skončiť v prvej päťke, pretože ju vidím pravidelne na tréningoch, ale medaila predčila aj moje očakávania. Je veľká bojovníčka, tvrdo drie a je veľmi oddaná kanoistike, je prvá na tréningu.“ Peter Likér ešte dodal: „Dnes patrí všetkým - jej, aj štvorkajaku  veľká gratulácia, môžem povedať, že mám fakt vzorový tím."

V záverečnej disciplíne programu kanoistiky na EH v Minsku Samuel Baláž v K1 mužov na 5000 m obsadil 15. priečku, keď za víťazným Maďarom Bálintom Kopaszom zaostal o 1:26,055 min. Na päťkilometrovej trati mužov i žien sa išli rovno finále, neboli žiadne rozjazdy.

Sýkorová v kvalifikácii skeetu ôsma, krôčik od finále, Barteková deviata

Veronika Sýkorová.
Veronika Sýkorová.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

V ženskom skeete na strelnici Shooting Clubu sa vo štvrtok odohrávala druhá časť kvalifikácie. Veronika Sýkorová, ktorá bola po prvom dni na 6. mieste, znovu strieľala dobre, ale s celkovým výkonom 114 bodov napokon obsadila ôsme miesto. Od rozstrelu o postup do 6-členného finále ju delil jediný bod.

Tesne za Sýkorovou na 9. mieste skončila so 112 bodmi Danka Barteková, ktorá strieľala oveľa lepšie ako predošlý deň. Z 50 výstrelov zostrelila 47 holubov (v druhej položke plný počet 25), čo bol najlepší výsledok druhej časti kvalifikácie – o bod lepší ako u víťazky kvalifikácie (a napokon aj zlatej medailistky) Talianky Bacosiovej, ktorá dosiahla spolu 120 bodov. Naša trojnásobná majsterka Európy v tejto disciplíne a bronzová z OH 2012 sa vo výsledkovej listine posunula o deväť miest, ale finále bolo pre ňu vzhľadom na zlý stredajší výsledok (65) nereálne. Na Sýkorovú stratila dva body.

Veronika Sýkorová pred poslednou položkou vedela, že finále má na dosah. „Cítila som z toho nervozitu. Nakoniec len jeden zásah ma delil minimálne od rozstrelu. Stáva sa, nič sa nedá robiť. Minská strelnica je ťažká, čo sa týka výletov terčov. Navyše poriadne fúkalo, terče ,plávali´ a robili veľké výškové rozdiely. Ale každá z nás mala rovnaké podmienky a museli sme sa s nimi popasovať. Konečné ôsme miesto v tejto konkurencii je však veľmi pekné. Verím, že v Lonate na majstrovstvách sveta sa dočkám finálovej šestky,“ hovorila po pretekoch.

Danka Barteková.
Danka Barteková.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Danka Barteková sa po pokazenom prvom dni v tom druhom vypla k veľkému výkonu. Jej komentár k súťaži: „Boli to veľmi náročné preteky, dosť som sa vytrápila. Prišla som do Minska vo vynikajúcej forme, mala som dosť nastrieľané, zvládla som dobre aj oficiálny tréning. Vzhľadom na podmienky, ktoré boli na strelnici, som sa však nevedela od začiatku chytiť, dostať do správneho tempa. V prvom dni som chybila pri jednoduchých holuboch. Až v poslednej položke som zariskovala, dala som do toho všetko a vyšla super. Z dvadsaťpäťky na záver sa teším.“

Bedmintonistka Repiská vypadla v boji o postup do štvrťfinále

Martina Repiská.
Martina Repiská.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Vo štvtok sa skončilo minské účinkovanie našej jedinej bedmintonistky Martiny Repiskej. Po postupe zo základnej skupiny, kde dva zápasy vyhrala a jeden prehrala, sa v boji o postup do štvrťfinále vo Falcon Clube stretla so siedmou nasadenou Turkyňou Yigit Neslihanovou. Slovenka favorizovanej súperke dobre vzdorovala, ale prehrala 0:2 (- 16, -15) a vypadla.

„S výkonom som spokojná, hrala som dobre. Súperka bola určite v tomto súboji favoritkou, v rebríčku je vyššie a je skúsenejšia. Bojovala som. Dôležité pre mňa bolo dostať sa cez prvé tri-štyri údery. Pokiaľ sa mi to nepodarilo, ona bola rýchlejšia. V dlhších výmenách som už vedela získať bod. Prehrala som, ale fakt, že som sa dostala medzi prvých 16 hráčok v Európe, je super výsledok,“ povedala Zvolenčanka, ktorá už niekoľko rokov dlhodobejšie trénuje v zahraničí a piaty rok žije v dánskom Odense. Dánsko je bedmintonová veľmoc.

Gymnasta Michňák na koni do finále, Bunce pred bránou finále viacboja

Slavomír Michňák.
Slavomír Michňák.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Vo štvrtok sa v Minsk Aréne začali súťaže v športovej gymnastike. V rámci kvalifikácie viacboja nastúpil dodatočne povolaný (na základe prerozdelenia nevyužitej miestenky inej krajiny) Slavomír Michňák len na jedno náradie – na koňa s držadlami. Minského koňa si zverenec trénera Petra Krištofa osedlal parádne a so šiestym najlepším bodovým výkonom 14,400 b (medzi 38 pretekármi) postúpil do finále! V nedeľu, posledný deň Európskych hier, sa na tomto svojom parádnom náradí pokúsi vylepšiť 6. miesto z I. EH v Baku 2015. Do šesťčlenného finále spolu s ním postúpili Ukrajinec Verňajev (15,133), Francúz Tommasone (15,100), Rus Beľjavskij (14,633), Bielorus Lichovickij a Cyperčan Georgiou (obaja 14,500).

Chuiara Bunce pri cvičení prostných.
Chuiara Bunce pri cvičení prostných.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

V kvalifikácii viacboja žien naša reprezentantka Chiara Bunce dosiahla celkový zisk 47,632 b, ktorým obsadila v konkurencii 42 pretekárok 23. miesto a je treťou náhradníčkou pre sobotňajšie finále viacboja. Kvalifikáciu vyhrala Ruska Angelina Meľnikovová so ziskom 54,266 b. V preskoku Bunce dostala známku 13,100 b, na bradlách 11,566, na kladine 11,400 a v prostných 11,366. „Škoda, že sa mi nepodarilo postúpiť do finále viacboja. Ušlo mi to tesne. Nie som sklamaná, je to cenná skúsenosť. Aj keď mám najradšej prostné, dnes mi asi najlepšie vyšiel preskok,“ komentovala preteky Chiara Bunce.

Dvojica dráhových výsledkov sa nepresadila

Tereza Medveďová.
Tereza Medveďová.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Súťažný záver slovenského dňa v Minsku na velodrome v tesnej blízkosti blízkosti Minsk Areny obstarali dvaja naši dráhoví cyklisti. Tereza Medveďová v bodovacích pretekoch obsadila v 17-člennom štartovom poli bez bodového zisku 13. miesto, zvíťazila Ukrajinka Galla Solovejová. „Bolo to náročné. Išlo sa vo vysokom tempe, stále sa nastupovalo. Raz som zabojovala v špurte, že získam body, lenže dve pretekárky nás práve predbiehali o kolo a nejako sa to vynulovalo, takže som špurtovala zbytočne. Dlho som to potom predýchavala. Skúsila som ešte zaútočiť v poslednom špurte, ktorý sa boduje dvojnásobne, ale body mi tesne ušli. Určite som nejaké body chcela získať a byť aspoň do 10. miesta.“

Preteky v scratchi, ktoré vyhral Grék Christos Volikakis, Štefan Michalička nedokončil.

Sumár výsledkov Slovákov počas šiesteho dňa EH

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA

Muži – K4 500 m A-finále (11 lodí): 1. Rusko (Kuzachmetov, Sergejev, Gusev, Jeršov) 1:32,376 min, 2. Nemecko (Rendschmidt, Rauhe, Liebscher, Lemke) +0,165 s, 3. Slovensko (Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek) +1,345.

K1 200 m A-finále (21): 1. Beaumont (Franc.) 38,976 s, 2. Birkás (Maď.) 39,149, 3. Traciakou (Biel.) 39,351, ... B-finále: 6. Csaba Zalka (SR) 38,689, celkove obsadil 15. miesto.

K1 5000 m finále (21): 1. Kopasz (Maď.) 21:45,255 min, 2. Pimento (Port.) 21:46,554, 3. Hoff (Nem.) 21:49,276, ... 15. Samuel Baláž (SR) 23:11,310.

Ženy – K1 500 m A-finále (23): 1. Chudzenková (Biel.) 2:03,929 min., 2. Kozáková (Maď.) +0,247 s., 3. Aastrandová-Jörgensenová (Dán.) +1,060, ... 5. Ivana Mládková (SR) +4,070.

K1 200 m A-finále (23): 1. Jörgensenová (Dán.) 41,625 s, 2. Kozáková (Maď.) 42,160, 3.Walczykiewiczová (Poľ.) 42,408, ... 6. Ivana Mládková (SR) 42,9034.

C1 200 m A-finále (16): 1. Nazdrovová (Biel.) 50,351 s, 2. Jahnová (Nem.) 51,656, 3. Borowská (Poľ.) 51,731, ... 9. Gabriela Ladičová (SR) 55,846.

K1 5000 m finále (19): 1. Litvinčuková (Biel.) 24:52,258 min, 2. Bodonyiová (Maď.) 24:53,003, 3. Mariana Petrušová (SR) 24:59,099.

BEDMINTON

Ženy – dvojhra, osemfinále: Martina Repiská (SR) – Neslihanová (Tur.) 0:2 (-16, -15).

ŠPORTOVÁ STREĽBA

Ženy – skeet, finále (28): 1 Bacosiová (Tal.) 53 (rozstrel 4), 2. Anastassiouová (Franc.) 53 (rozstrel 3), 3. Cainerová (Tal.) 42, ... v kvalifikácii 8. Veronika Sýkorová 114, 9. Danka Barteková (obe SR) 112.

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA

Muži – v rámci kvalifikácie viacboja Slavomír Michňák nastúpil len na koňa s držadlami (38 účastníkov), s výkonom 14,400 b skončil šiesty a postúpil do finále.

Ženy – kvalifikácia viacboja (42): 1. Meľnikovová (Rus.) 54,266 b, ... 23. Chiara Bunce (SR) 47,632.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA

Muži – scratch (17): 1. Volikakis (Gréc.), 2. Prokopyszyn (Poľ.), 3. Karaliok (Biel.), ... Štefan Michalička (SR) nedokončil.

Ženy - bodovacie preteky (17): 1. Solovejová (Ukr.) 30 b, 2. Eberhardtová (Rak.) 27, 3. Machačová (ČR) 25, ... 13. Tereza Medveďová (SR) 0.

Súťažný program slovenských športovcov v piatok a v sobotu

Poznámka: Uvádzame miestne časy konania súťaží, na Slovensku je o hodinu menej. Časové rozpätie trvania súťaží uvádza trvanie jednotlivých blokov, nie presný čas konania konkrétnej disciplíny.

PIATOK 28. JÚNA

BOX (Športový palác Uručie): 21:30 – 21:56 do 75 kg M semifinále (Csemez proti Ukrajincovi Chyžniakovi).

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA (Minsk Arena Velodrome): 19:30 – 19:50 scratch Ž (Bačíková) finále.

SOBOTA 29. JÚNA

KARATE (Aréna Čižovka): 10:55 – 12:19 kumite do 68 kg Ž (Kopúňová) kvalifikácia, 16:15 – 16:31 semifinále, 18:01 – 18:09 finále.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA (Minsk Arena Velodrome): 12:05 – 12:20 omnium Ž (Bačíková) - prvá časť, 13:15 – 13:30 druhá časť, 16:50 – 17:10 tretia časť, 19:05 – 10:35 štvrtá časť, 19:35 – 20:30 bodovacie preteky M (Strmiska) finále.

BOX (Športový palác Uručie): 16:00 – 18:55 do 75 kg M (Csemez?) finále.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV