Športové aktuality
Minsk
4 mins. čítania

Ivana Mládková z dvoch finále v K1 vyťažila piate a šieste miesto, s päťstovkou bola veľmi spokojná

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Ivana Mládková.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Naša ostrieľaná kajakárka Ivana Mládková (dlhý čas žala úspechy pod dievčenským menom Kmeťová) mala na Európskych hrách v Minsku vo štvrtok náročný program – o 10:10 h A-finále v K1 na 500 m a o 14:20 h ďalšie A-finále v K1 na 200 m. Pred štartmi mala cieľ, aby sa aspoň v jednej disciplíne umiestila v prvej šestke, čo sa jej podarilo hneď pri prvom pokuse – na päťstovke dopádlovala piata. V šprinte na 200 m pridala šieste miesto.

„Keby mi pred dneškom niekto ponúkol takéto dve umiestenia, tak by som to brala – najmä tú päťstovku. V tréningoch som sa na tejto trati cítila veľmi dobre, možno aj lepšie ako v šprinte, ale ,hlavou´ som ju zatiaľ nevedela poriadne odpretekať – až dnes. Verím, že to bude stále lepšie a lepšie. Po prvý raz sa mi podarilo päťstovku zájsť tak, ako by som chcela, na nedávnych pretekoch Svetového pohára v Duisburgu, kde som v B-finále vyhrala a utvorila som si osobný rekord. Vedela som, že na to mám, len to musím predviesť aj na tých ťažkých pretekoch,“ vyznávala sa.

Usmiata Ivana Mládková. Z dvoch štvrtkových finále má piate a šieste miesto.
Usmiata Ivana Mládková. Z dvoch štvrtkových finále má piate a šieste miesto.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

„Toto je určite môj najlepší výsledok na päťstometrovej trati. Som s ním nesmierne spokojná. Znamená pre mňa to, že aj na päťstovke som schopná bojovať o olympijskú miestenku. Je dobré, že na majstrovstvách sveta v Szegede budem mať dve šance pobiť sa o olympiádu. Je to pre mňa také povzbudenie, že sa nemusím sústreďovať iba na tú kratšiu trať. Presvedčila som sa, že má pre mňa význam pripravovať sa na obe,“ pochvaľovala si.

Keď však v debate s novinármi prešla reč na ranné preteky, ktoré sa odohrávali vo veľmi náročných poveternostných podmienkach (veľmi silný protivietor), vzdychla si: „Pred štartom bolo psychicky dosť náročné vidieť ten silný vietor. Nevedela som vôbec posúdiť, ako bude v takýchto podmienkach reagovať moje telo a či vydržím celú trať. Vlny boli veľké a prevaľovali sa cez celú loď. Vietor bol veľmi silný a časy jázd sú asi o 15 sekúnd pomalšie ako pri tréningu. To je dosť veľký rozdiel. Takúto pomalú päťstovku som naposledy zašla hádam ako šestnásťročná...,“ popisovala svoje pocity.

Našťastie, ťažkú skúšku Ivana Mládková zvládla nad očakávanie. „Myslím si, že v týchto podmienkach celkom dobre.  Išla som tak, ako som sa dohodla s trénerom. Tento rok to bola jedna z mojich najlepších päťstoviek. Som spokojná, že sa mi to podarilo práve tu a práve v takýchto ťažkých podmienkach," vyznala sa.

Medzi dvoma finále sa v Zaslavi „ženili čerti“ a nad vodáckym areálom sa prehnala obrovská búrka. Pretekári si preto mysleli, že popoludňajší súťažný program presunú na neskoršiu hodinu, ale krátko pred druhou sa počasie trochu umúdrilo a finále odštartovali podľa pôvodného rozpisu. Zakrátko sa síce zase rozfúkal silný vietor a spustil sa lejačisko, ale finále v K1 na 200 m sa napokion išlo za lepších podmienok, ako to ranné. Na 200-metrovej trati, ktorá Mládkovej dlhodobo sedí viac než päťstovka (najväčšie úspechy, aj medailové, na nej v minulosti dosiahla v K2 s Martinou Kohlovou), dopádlovala na šiestom mieste.

„Nasťastie, keď som išla na vodu, už to bolo s vetrom celkom v pohode – teda v porovnaní s tým, čo sa dialo o dvadsať minút skôr... Bolo to o niečo lepšie, ako ráno. Vietor fúkal z tej istej strany, aj keď ja som teraz štartovala na opačnej strane, než ráno. V ťažkých podmienkach som sa snažila podať čo najlepší výkon a myslím si, že sa mi to podarilo. Všetky sme museli bojovať. Nebudem vravieť, že som spokojná so šiestym, ale som rada, že som v šestke. Samozrejme, radšej by som bola na stupienku...,“ hovorila po svojom druhom finále počas dňa.

Napokon usmiata zakončila: Teší ma, že v Minsku som to takto zvládla aj po dvoch ťažkých dňoch, keď som sa cítila unavená. Tie ranné vlny mi vôbec nepridali na nálade, ale zabojovala som si s tým všetkým a môžem byť spokojná. Nebol to ešte môj vrchol, ten príde až na majstrovstvách sveta. Dúfam, že budem tam ešte rýchlejšia a vyjazdím si miestenku na olympiádu v Tokiu.“

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV