Športové aktuality
Minsk
8 mins. čítania

Európske hry v Minsku: boxera Csemeza po semifinálovej prehre r. s. c. s majstrom sveta Chyžňakom publikum vytlieskalo ako víťaza

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Andrej Csemez (v modrom drese) v búrlivom semifinále s Olexandrom Chyžňakom.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – V hľadisku Športového paláca Uručie v Minsku sme počas semifinálového zápasu boxerskej kategórie do 75 kg nechápavo pozerali, čo sa deje, keď po úplne vyrovnanom priebehu zápasu a tvrdých úderoch od oboch borcov estónsky ringový rozhodca Jakov Peterson nášho Andreja Csemeza v druhom kole trikrát počítal a predčasne ukončil jeho duel s úradujúcim majstrom sveta i Európy Ukrajincom Oleksandrom Chyžňakom.

Andrej Csemez pri príchode do ringu v sprievode trénerov Pavla Hlavačku a Tomáša "Kida" Kovácsa.
Andrej Csemez pri príchode do ringu v sprievode trénerov Pavla Hlavačku a Tomáša "Kida" Kovácsa.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Prehra pre nášho borca znamenala, že z Európskych hier (ktoré v boxe sú zároveň európskym šampionátom) si odnesie bronzovú medailu. Z ME je to trinásta medaila boxera zo Slovenska a Csemez je náš desiaty medailista. Pre slovenský box získal ďalší kov z ME po dlhých 17 rokoch… “Som spokojný s mojimi výkonmi a s medailou. Mojím najväčším úspechom však pre mňa naďalej zostáva zlato z vlaňajších otvorených majstrovstiev Európskej únie vo Valladolide,” konštatoval Csemez.

Chyžňaka treba držať na dištanc

Csemez Chyžňaka dobre poznal, v predošlých rokoch s ním dvakrát boxoval. “Prvý zápas dopadol pre mňa veľmi zle, prehral som v 3. kole r. s. c. V druhom súboji som už boxoval lepšie a povedal by som, že keby som zabral posledné kolo, aj by som vyhral,” hovoril v utorok po postupe do semifinále. Pred dvoma rokmi na MS, kde Ukrajinca vyhlásili za najlepšieho boxera šampionátu, ako jediný z jeho súperov vyhral nad ním aspoň v jednom kole. Jeho tréner v K.O. Box clube Galanta Tomáš “Kid” Kovács v Minsku na margo druhého duelu dodal: Prvé kolo vtedy ,Bandi´vyhral a aj keď sa zápas skončil pred časovým limitom, myslím si, že keby uveril, že na to má, tak ho mohol vtedy zdolať.”

Keď sme sa po štvrťfinále pýtali, aký recept by na Ukrajinca mohol platiť,

Csemez reagoval hneď: “Ukrajinec ide dopredu a bije, ale podľa mňa príliš nerozmýšľa. Treba ho držať stále na dištanc, nepustiť ho k sebe.” Svoj postreh pridal aj reprezentačný tréner Pavol Hlavačka: Ukrajinec je strašná ,mláťačka´ a ide ako stroj. Aj dostáva údery, ale zvyčajne súperov prevalcuje. Bude treba s ním boxovať hlavou. My sme presvedčení, že Bandi mu dokáže dať údery, ktoré ním otrasú.”

Prvé kolo bolo úplne vyrovnané – aj u rozhodcov

Ilustračná fotografia.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Proti onedlho 24-ročnému Ukrajincovi odboxoval 21-ročný rodák z Dolných Salíb Andrej Csemez výborné prvé kolo. Veľmi dobre sa hýbal, uhýňal sa mnohým úderom a neraz súpera sám tvrdo zasiahol, pričom využíval aj výškovú prevahu a dlhšie ruky. U rozhodcov Chyžňak vyhral 1. kolo najtesnejším možným pomerom, podľa našich trénerov dokonca viac tvrdých úderov v tomto kole utŕžil favorit. Napokon traja rozhodcovia priznali víťazstvo v prvom kole Ukrajincovi a dvaja Slovákovi.

“Vedel som, že to bude ťažký zápas a pripravoval som sa hlavne psychicky. Taktika bola taká, že som ho mal tri kolá ,vytancovať´a držať na dištanc. V prvom kole som sa cítil veľmi dobre. Rozhodca ma viackrát upozorňoval, aby som nedával dole hlavu a nedržal súpera, ale ja som nedával dole hlavu – robil som čisté úhyby pod tie háky. Ale keď sa na mňa stále tlačil a ja už som nemal kam cúvnuť, tak som ho musel aj podržať. Pri výmenách som vnímal, že nemá dostatočnú silu a že ja som silnejší a môžem vyhrať. V druhom kole som sa s ním preto naozaj pobil, aby cítil, že nie on je ten silnejší,” popisoval Andrej Csemez svoje dojmy zo zápasu.

Nepochopiteľné verdikty ringového rozhodcu a pocit nespravodlivosti

Žiaľ, duel sa napriek vyrovnanému priebehu predčasne skončil v druhom kole. “Bil som sa so súperom, lebo som sa cítil byť silnejší, a triafal som ho rovnako ako on mňa. Žiaľ, rozhodca bol proti mne,konštatoval Andrej.Najprv mi strhol mi bod za nič. Hovoril, že za držanie, ale ja som súpera nedržal. Celá hala ho vypískala. Potom ma trikrát počítal, neviem prečo, a dal ma ,dole´, takže som prehral 2. kole r. s. c. Zápas ukončil po výmene úderov. Počítal ma za nič – ani raz som nebol nijako otrasený. Ukazoval som mu, že som v pohode, pred tretím počítaním som dokonca urobil v ringu ,lastovičku´, akože mi nič nie je, ale nepomohlo to.”

Ilustračná fotografia.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Csemez si myslí, že keby ho rozhodca nechal boxovať ďalej, Chyžňaka by zdolal. “Keď to porovnám s naším predošlým zápasom, tak na MS som viac ,tancoval´ako teraz, ale dnes som silnejší ako vtedy. Aj som ho oveľa častejšie zasiahol, než naposledy. Ale on má väčšie meno ako ja a keď sme vstúpili do ringu, všetci vedeli, že on vyhrá. Reakcie divákov ukázali ich presvedčenie, že rozhodca zápas predčasne ukončil bezdôvodne. Diváci tlieskali mne, a nie môjmu súperovi. Žiaľ, rozhodca nepozeral, kto ako boxuje, ale kto aké meno má.”

Jednostranné rozhodovanie v prospech Ukrajinca sa nepozdávalo boxerom z iných krajín a ani drvivej väčšine ďalších divákov, ktorí oceňovali odvážny spôsob slovenského boxera v súboji s ukrajinskou “mláťačkou” a obojstranné tvrdé výmeny. Talianski boxeri v hľadisku ho dokonca po prvom počítaní začali povzbudzovať “Slovakia, Slovakia!” Keď Csemez po prehre r.s.c., odchádzal z haly, publikum ho vyprevádzalo aplauzom, ako keby zápas vyhral on. A Andrej si to očividne užíval, ľuďom mával ako víťaz.

“Bral by som radšej takú prehru, keby ma ,vypol´a nevedel by som o ničom, ako takúto…,” konštatoval. “Som sklamaný, ale nebudem sa s tým zaťažovať a idem ďalej. V septembri budú majstrovstvá sveta v Jekaterinburgu a na budúci rok by som sa veľmi rád kvalifikoval na olympijské hry v Tokiu. To je môj najväčší sen.”

Ako to videli naši tréneri: Poriadna mela a súboj kto z koho

Csemezov osobný tréner v K. O. clube Galanta Tomáš “Kid” Kovács: “Bola to poriadna mela. Spočiatku sa všetko vyvíjalo veľmi dobre. ,Bandi´sa držal taktiky, ktorú sme si dohodli a držal si súpera na dištanc. Mňa prekvapilo, aký bol dnes Chyžňak pomalý. Nebol taký silný, ako som očakával. ,Bandi´sa v 1. kole veľmi dobre držal. V 2. kole podľa mňa trochu stratil hlavu. Podľa mňa chcel ukázať, že už nie je ten 18-ročný chlapec, ktorý boxoval s Chyžňakom predtým, ale že už je to chlap, ktorý sa vie postaviť aj proti takémuto súperovi a vie mu aj poriadne vypáliť. To sa aj stalo.”

Reprezentačný tréner Pavol Hlavačka: “Zdalo ma mi, že Chyžňak dnes údermi neohrozoval tak, ako inokedy. Jeho snahu v prvom kole Andrej dobre eliminoval pohybom, čo bola naša taktika. V druhom kole po napomínaní a prvom počítaní, keď sa hala začala búriť, som mal pocit, že uňho zaúradoval adrenalín a dostal sa akoby do amoku, keď išla taktika bokom a začal sa vyslovene súboj kto z koho. ,Bandi´chcel ukázať, že sa súpera nezľakne. Bol to otvorený boj s veľmi tvrdými údermi. V tom momente to bolo živelné, ale divákom sa to určite páčilo. Bolo úžasné vidieť, ako mu ľudia fandili, keď odchádzal z ringu. Človek z toho mal pocit ako po víťaznom zápase, nie po prehratom. Celá hala cítila, že rozhodca zbytočne zastavil dobrý zápas. Nevravím, že by sme ho vyhrali, ale toto bolo nepochopiteľné. On ho počítal po rovnocennej výmene úderov. Toto vôbec nebol jednoznačný zápas.”

“Rozhodca sa pozeral len na jedného borca… Preňho bol od začiatku favorit Chyžňak a zdalo sa mi, že vôbec nevníma, že údery lietajú na obe strany. Vymieňalo sa veľa úderov a on do toho úplne zbytočne vstupoval. Už som videl veľa podobných zápasov, ale je veľmi zriedkavé, aby zdolaný borec tak zaujal cudzie publikum a cudzích boxerov, ako sa to podarilo Csemezovi. Ostatní boli zvedaví, ako si jeho technika poradí so silou. Andreja po zápase hala vytlieskala a rozhodcu vypískala. To nám dáva pocit zadosťučinenia.”

Tomáš “Kid” Kovács: “Držal sa statočne. Dal do toho rýchlosť aj silu, robil krásne technické prvky. Po zápase vôbec nemal pocit, že by súper bol extra silnejší. Jeho údery boli skôr také tlačené. Hovoril mi, že nebezpečnejší bol Španiel, s ktorým boxoval vo štvrťfinále. Žiaľ, rozhodca podľa mňa uzavrel zápas ešte predtým, než sa začal. Dôležité však je, že ,Bandi´ sa na Ukrajinca cítil. Chvalabohu, nič sa mu nestalo, nie je zranený, ani jeho srdiečko nie je zlomené. Ideme ďalej. Po príchode domov si dáme týždeň pauzu, pôjdeme spolu trochu sa zregenerovať do Chorvátska a potom začneme s prípravou na MS.”

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV