Športové aktuality
Minsk
8 mins. čítania

Záverečný deň Európskych hier v Minsku: gymnasta Michňák na koni s držadlami šiesty, vlajkonosič na záverečnom ceremoniáli Csemez si prevzal bronz

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Slavomír Michňák obsadil v posledný deň Európskych hier 6. miesto na koni s držadlami.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – V nedeľu, posledný deň II. európskych hier v Minsku, súťažili štyria slovenskí športovci – jeden gymnasta a traja dráhoví cyklisti. Jedinú reálnu šancu zabojovať o medailu mal z tejto štvorice gymnasta Slavomír Michňák, ktorý sa na koni s držadlami kvalifikoval do finálovej šestice. Od cenného kovu však bol ďaleko, obsadil šieste miesto.

To znamená, že slovenská výprava v Minsku získala spolu štyri medaily – jednu striebornú a tri bronzové. O strieborný kov sa zaslúžil atlét Ján Volko v behu na 100 m a o bronzové štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek, ďalej Mariana Petrušová v K1 na 5000 m a boxer Andrej Csemez v kategórii do 75 kg.

V medailovom rebríčku krajín Slovensko obsadilo až 37. miesto spomedzi 43 krajín, ktoré sa v Minsku mohli pochváliť medailovým ziskom (z celkove počtu 50 zúčastnených). V medailovom poradí krajín jasne dominovalo Rusko so 109 kovmi (44 zlatých, 23 strieborných, 42 bronzových) pred domácim Bieloruskom so 69 (24 – 16 – 29) a Ukrajinou s 51 (16 – 17 – 18), zo Západnej Európy bolo najvyššie štvrté Taliansko so 41 kovmi (13 – 15 – 13).

Boxer Andrej Csemez si prevzal bronzovú medailu z rúk Sergeja Bubku.
Boxer Andrej Csemez si prevzal bronzovú medailu z rúk Sergeja Bubku.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Boxer Andrej Csemez si v Športovom paláci Uručie v nedeľu popoludní prevzal bronzovú medailu v kategórii do 75 kg, ktorú mu odovzdal preslávený atlét, dnes prezident Ukrajinského olympijského výboru a člen MOV Sergej Bubka. Na večerný záverečný ceremoniál na štadióne Dinama Minsk dostal Csemez čestnú úlohu vlajkonosiča slovenskej výpravy. Už v pondelok skoro vedno so zvyšnými slovenskými športovcami, ktorí ešte v bieloruskej metropole zostali na posledné dni podujatia, odletí domov.

Slavomír Michňák na koni šiesty, nestihol sa pred štartom upokojiť

Slovenský gymnasta Slavomír Michňák, ktorý dostal miestenku na EH dodatočne len pred niekoľkými dňami, si napriek odlišnému súčasnému zameraniu prípravy, než by si žiadala vrcholná súťaž (zameriava sa na nácvik nových prvkov na všetkých náradiach a v Minsku si vybral štart na jedinom náradí), v konkurencii 38 pretekárov vybojoval na koni s držadlami postup do finále – takisto ako pred štyrmi rokmi na I. európskych hrách v Baku. Finálové cvičenie mu však príliš nevyšlo, zostavu prerušil, po pokračovaní v cvičení vynechal jeden prvok a dostal len 11,996 b. V šesťčlennom poli finalistov to znamenalo šieste miesto – takisto ako v Baku. „Mám pocit, že to tu v mojom podaní bolo presne to isté, čo v Baku. Aj tam som finálové cvičenie pokazil,“ poznamenal.

Aj keby Michňák zacvičil všetko čisto, medaila by visela privysoko, veď bronz udelili za známku 14,566 b (on v kvalifikácii dostal 14,400). Zvíťazil Rus David Beľjavskij s 15,033 b. Z hľadiska preteky v impozantnej Minsk Aréne (má kapacitu 15-tisíc divákov) sledoval aj prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.

Slavomír Michňák.
Slavomír Michňák.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

„Pred hrami by som 6. miesto určite bral, ale musím povedať, že po kvalifikačnom výsledku som od seba očakával trochu viac. Chcel som sa pobiť o medailu. Bolo to v hlave. Keď som vošiel do haly, bolo tam veľa ľudí, povzbudzovanie, a ja som bol nervózny, hoci na druhej strane to bolo super. Ale pred toľkými ľuďmi som to nechcel pokaziť. Keďže som na koňa nastupoval hneď druhý, nestihol som sa upokojiť a išiel som na koňa roztrasený. Chcel som si preteky užiť, ale do toho pocitu som sa jednoducho za taký krátky čas nestihol dostať,“ popisoval Michňák svoje rozpoloženie a pokračoval:

„Nielenže som zostavu prerušil a neuznali mi predvedený prvok, ale po opätovnom naskočení na koňa som radšej ešte vynechal nadväzujúci, aby som naň nešiel z ,ničoho´. Keby som nastupoval neskôr, zrejme by to bolo lepšie. V kvalifikácii som išiel až ako siedmy, takže vtedy som už bol pokojný. Musím však povedať, že aj keby sme všetci šiesti finalisti zacvičili zostavy tak, ako majú, skončil by som prinajlepšom piaty.“

Zlato a striebro na tomto náradí získali dve najväčšie európske mužské gymnastické hviezdy posledných rokov – Rus Beľjavskij a Ukrajinec Verňajev. „Oni sú niekde inde, ale už som s nimi bol vo finále na koni viackrát, takže sa cítim, že už medzi nich akosi patrím,“ poznamenal slovenský gymnasta. Na otázku, čo jeho zostave na koni chýba ešte k tomu, aby bola úplne konkurencieschopná, odpovedal: „Ešte jeden prvok, ktorý mám rozrobený. Ten by zvýšil obtiažnosť mojej zostavy o 0,3 – 0,4 b. Vtedy by to už bolo cvičenie s vysokými olympijskými parametrami. Išiel by som potom zostavu z hodnoty 14,900 – a finálové zostavy na OH neboli hodnotené oveľa vyššie.“

Slavomír Michňák je momentálne vo fáze prípravy, keď na každom náradí pod dohľadom trénera Petra Krištofa nacvičuje nové prvky. „Na každom náradí by som mal pridať aspoň jeden, respektíve znáročiť taký prvok, ktorý už používam – trebárs pridať ďalšie rotácie, alebo dvojité salto skrčmo zmeniť na hodnotnejšiu verziu schyľmo. Tým by som si mal vylepšiť celý viacboj. A cesta na olympijské hry v Tokiu vedie len cez viacboj.“ Práve s výhľadom na OH v Tokiu je od lanského novembra členom VŠC Dukla Banská Bystrica. „Výrazne mi to pomohlo, nemusím teraz riešiť existenčné problémy.“ O olympiáde sa bude rozhodovať na septembrových majstrovstvách sveta v Štuttgarte.

Na velodrome naše ženy bojovali

V dráhovej cyklistike Tereza Medveďová nastúpila na velodrome Minsk Arény v záverečný deň až na dve súťaže. V kvalifikácii ranných stíhacích pretekov na 3 km (ponuku miestenky na túto disciplínu dostalo Slovensko až dodatočne)obsadila v 13-člennom štartovom poli časom 3:45,423 min 11. miesto. Víťazstvo si vo finále vybojovala Ruska Šarakovová. „To, že mám ísť aj túto disciplínu, som sa dozvedela len pred mesiacom. Vtedy som túto trať zvládla za 3:48, čo bol môj ,osobák´. Teraz som išla o tri sekundy rýchlejšie, čo nie je zlé, takže som celkom spokojná. Ale na tie najlepšie mám ešte čo doháňať.“

Odovzdávka v madisone medzi Alžbetou Bačíkovou (vpravo) a Terezou Medveďovou.
Odovzdávka v madisone medzi Alžbetou Bačíkovou (vpravo) a Terezou Medveďovou.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

V madisone jazdila Medveďová spolu s Alžbetou Bačíkovou, ktorá v Minsku absolvovala až päť súťaží – dve na ceste a tri na dráhe. V konkurencii 12 dvojíc obsadili 9. miesto. Zlato si vybojovala britská dvojica Robertsová, Barkerová.

„Madison sme na naše pomery zašli celkom dobre, keďže túto disciplínu minimálne trénujeme a ešte menej jazdíme. Naše odovzdávky preto majú ďaleko od ideálu. Dohromady sme išli madison spolu asi päťkrát, naposledy pred dvoma týždňami v Brne. Táto disciplína si jednoducho vyžaduje dril a zohratosť, navyše je po vylučovacích pretekoch zrejme najrizikovejšia, pokiaľ ide o pády. Ale bojovali sme do posledných metrov, nespadli sme, máme všetko zo sebou, takže s tým záverom som celkom spokojná,“ hodnotila Alžbeta Bačíková, ktorá sama od seba prezradila aj „rebríček“ vlastných sklamaní v Minsku: „Najväčším bol môj výkon v scratchi, potom v cestných pretekoch s hromadným štartom, počas ktorých som veľa vracala, a napokon v omniu. S madisonom som bola celkom spokojná.“

Svoj pohľad na súťaž v madisone pridala aj Tereza Medveďová: „Bolo to dosť chaotické. Tie ,hádzania´(odovzdávky – vysvetlivka autora) boli neraz na hrane, ale snažili sme sa a držali sme sa. Najlepšie nás síce predstihli o jedno kolo, ale ja som spokojná.“

Martin Chren (v strede) súťažil v Minsku zo Slovákov ako posledný.
Martin Chren (v strede) súťažil v Minsku zo Slovákov ako posledný.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Ako celkový posledný športovec zo slovenskej výpravy súťažil v Minsku Martin

Chren. V úvodnej časti omnia - v scratchi – skončil na poslednom, 16. mieste, takisto dopadol aj v tempárskych pretekoch. Aj v tretej, vylučovacej časti, bol na konci výsledkovej listiny, keď mal nepríjemný pád. Súťaž však nedokončil, pretože z poslednej časti omnia odstúpil.

Sumár výsledkov Slovákov počas desiateho dňa EH

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA

Muži – kôň s držadlami (v kvalifikácii 38 účastníkov): 1. Beľjavskij (Rus.) 15,033 b, 2. Verňajev (Ukr.) 14,900, 3. Lichovickij (Biel.) 14,566, ... 6. Slavomír Michňák (SR) 11,966.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA

Muži – omnium (16):  1. Van Schip (Hol.) 178 b, 2. Schir (Švaj.) 144, 3. Staniszewski (Poľ.) 126, ... Martin Chren (SR) nedokončil.

Ženy – stíhacie preteky na 3 km (13): 1. Šarakovová (Biel.) vo finále 3:32,045 min, 2. Cavalliová (Tal.) 3:37,489, 3. Dronovová (Rus.) v súboji o bronz 3:34,371, ... v kvalifikácii 11. Tereza Medveďová (SR) 3:45,423.

Madison (12): 1. Veľká Británia (Robertsová, Barkerová) 44 b, 2. Holandsko (Wildová, Van den Hulstová) 40, 3. Rusko (Klimovová, Novolocká) 39, ... 9. Slovensko (Alžbeta Bačíková, Tereza Medveďová) -20.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV