Športové aktuality
Komentár
Minsk
9 mins. čítania

Európske hry v Minsku ukázali, že značná časť športovej Európy nám celkove výkonnostne uteká

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Jediný strieborný kov slovenskej výpravy v Minsku získal Ján Volko v behu na 100 m.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

(Pre olympic.sk píše hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy) – V nedeľu sa v Minsku skončili II. európske hry. Mali výrazne menší rozsah, než megalomanská premiéra v Baku 2015. Ubudol počet športovcov (z približne šesťtisíc sa zmenšil na zhruba štyritisíc) i disciplín v programe hier. V Baku sa súťažilo v 253 disciplínach 31 športových odvetví 20 športov, v Minsku „len“ v 200 disciplínach 23 odvetví 15 športov.

Týmto zmenám zodpovedala aj výrazne menšia veľkosť slovenskej výpravy. Do Baku SOŠV vyslal až 167 športovcov, z ktorých na súťaže nastúpilo 164. Súťažili v 18 športoch a dovedna v 22 odvetviach. V Minsku bolo v našej výprave 75 športovcov, z ktorých 70 súťažili spolu v 13 športoch a dovedna v 14 odvetviach.

Počty slovenských športovcov na II. EH boli nasledovné: atletika 18 (10 mužov + 8 žien), rýchlostná kanoistika 14 (8 + 6), cyklistika 10 (8 + 2), športová streľba 10 (5 + 5), box 6 (muži), džudo 5 (4+1), stolný tenis 4 (2 + 2), lukostreľba 2 (1 + 1), športová gymnastika 2 (1+1) bedminton 1 (žena), sambo 1 (žena), karate 1 (žena) a zápasenie voľným štýlom 1 (muž). Zo športov a odvetví, ktoré boli v programe EH v Minsku, Slováci absentovali v basketbale 3 proti 3, plážovom futbale, skokoch na trampolíne, športovom aerobiku, modernej aj v akrobatickej gymnastike.

Náš bronzový štvorkajak v zložení (zľava) Baláž, Vlček, Zalka, Botek.
Náš bronzový štvorkajak v zložení (zľava) Baláž, Vlček, Zalka, Botek.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

S vylúčením juniorských či kadetských kategórií (čo bol v Baku prípad plaveckých športov) podujatie nadobudlo vážnejší charakter. Dá sa to povedať aj napriek tomu, že atletika nemala tradičnú podobu, ale úplne nový formát DNA (Dynamic New Athletics) a viaceré tradičné olympijské športy (najmä plávanie, volejbal, hádzaná, pozemný hokej, vzpieranie) buď chýbali, alebo sa predstavili nie v klasickej podobe (futbal len ako plážový, basketbal len vo verzii traja proti trom). Takmer vo všetkých športoch (výnimkou bola predovšetkým atletika) sa na štarte zišla absolútna európska špička, v džude a v boxe mali súťaže EH zároveň status európskych šampionátov.

Ako z tejto vážnej konfrontácie rok pred olympijskými hrami v Tokiu vyšli slovenskí športovci? Nuž – neveľmi dobre. Štyri medaily – jedna strieborná a tri bronzové – síce hrejú, ale v medailovom rebríčku 50 európskych krajín Slovensko obsadilo až 37. miesto. Na najvyššej priečke tohto rebríčka tróni Rusko so 109 medailami (44 zlatých, 23 strieborných, 42 bronzových) pred domácim Bieloruskom (24 – 16 – 29), Ukrajinou (16 – 17 – 18), Talianskom (13 – 15 – 13), Holandskom (9 – 13 – 7), Nemeckom (7 – 6 – 13), Gruzínskom (6 – 10 – 14), Francúzskom (6 – 9 – 13), Veľkou Britániou (6 – 9 – 8) a Azerbajdžanom (5 – 10 – 13).

Bronzová kajakárka Mariana Petrušová.
Bronzová kajakárka Mariana Petrušová.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Slovenská bilancia 4 kovov (0 – 1 – 3) je od najlepších priepastne ďaleko. Žiaľ,  ukazuje sa, že značná časť športovej Európy nám celkove výkonnostne uteká. A to v Minsku išlo iba o európsku konkurenciu, nie o celosvetovú, kde miešajú karty predovšetkým ešte USA, Čína, Austrália, Kanada, Japonsko, Kórejská republika, Kuba, ale aj Brazília, Nový Zéland, Keňa, či Jamajka.

Pozoruhodná bola v Minsku vysoká úspešnosť krajín bývalého Sovietskeho zväzu, ktorých sa do top 10 zmestilo až päť, pričom spolu pobrali 95 z 200 rozdelených zlatých medailí! Určite sa na tom podieľajú čoraz lepšie podmienky na prípravu v týchto krajinách a veľká štátna podporu športu. Ale podobný jav vidno aj v niektorých ďalších krajinách, ktoré susedia so Slovenskom, predovšetkým v Maďarsku a v poslednom období aj v Poľsku. V porovnaní s konkurenciou jednoducho čoraz viac zaostávame v kvalite aj rozsahu športovej infraštruktúry, ktorá je základnou podmienkou napredovania.

„Určite má podiel na výsledkoch aj kvalita športovísk. My môžeme len závidieť iným krajinám. Napríklad predvlani sme na letnom EYOF v maďarskom Győri videli, že v nie príliš veľkom meste vybudovali športoviská na svetovej úrovni. U nás to z nejakých dôvodov dlhodobo nešlo. Chýbajú nám rovnocenné podmienky so zahraničím, pre absenciu špičkových športových stánkov ani nemôžeme organizovať vrcholné podujatia v olympijských športoch. Našťastie, v poslednom období sa schválili investície do športovej infraštruktúry u nás, ale dlhé roky sme v tomto smere zaostávali,“ konštatuje športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru a vedúci našej výpravy v Minsku Roman Buček.

Bronzový boxer Andrej Csemez (v červenom drese).
Bronzový boxer Andrej Csemez (v červenom drese).
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Pozrime sa na naše účinkovanie v Minsku cez olympijskú optiku. S výnimkou atlétov Mateja Tótha a Marcela Lomnického (ich disciplíny v programe neboli), cyklistu Petra Sagana, kajakárskych medailistov z OH 2016 Denisa Myšáka a Tibora Linku, ktorí sú po zraneniach a najlepších vodných slalomárov (tento šport v Minsku chýbal, ale ani v ňom už Slováci nie sú to, čo bývali – premiéru by mal mať na III. EH v Krakove 2023), sme mali v olympijských disciplínach na štarte prakticky všetkých športovcov s potenciálom na výsledok v prvej osmičke na OH 2020 v Tokiu. V niektorých súťažiach sa v Minsku bojovalo aj o zisk olympijských miesteniek, ale k doterajším piatim slovenským v streleckých brokových disciplínach z vlaňajška (ich vlastníci súťažili aj na EH 2019, ale na medailu nedosiahol žiaden z nich) nikto nepridal ďalšiu. Z týchto pohľadov celkove nevyzerá účasť našich špičiek – samozrejme, našli sa viaceré výnimky - nijako slávne...

O náš jediný strieborný kov sa zaslúžil atlét Ján Volko v behu na 100 m. Tri bronzové pridali štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek, ďalej Mariana Petrušová v K1 na 5000 m (neolympijská disciplína) a boxer Andrej Csemez v kategórii do 75 kg. Veľmi blízko k medaile boli na štvrtých miestach pištoliar Juraj Tužinský a miešaný stolnotenisový pár Ľubomír Pištej, Barbora Balážová. A koniec koncov aj ich kolega Wang Jang, ktorý v súboji o postup do semifinále za stavu 3:1 nepremenil dva mečbaly... Sumár našich najlepších výsledkov v Minsku uvádzame nižšie. V prvej šestke sa dvakrát zo Slovákov objavili Adam Botek (okrem bronzového štvorkajaka sedel aj v piatom dvojkajaku spolu s Petrom Gellem) a kajakárka Ivana Mládková, piata na 500 m a šiesta na 200 m.

Strelci síce teraz na medailu nedosiahli, ale okrem Tužinského sa objavili v popredí aj multimedailisti z vrcholných súťaží Zuzana Rehák Štefečeková (šiesta v trape), Erik Varga (siedmy v trape), Danka Barteková (deviata v skeete) a mladá Veronika Sýkorová (ôsma v skeete). Prví traja menovaní už majú olympijské miestenky, pričom prví dvaja vybojovali aj jednu navyše. Európske hry im príliš nevyšli, ale najmä trojica našich ostrieľaných es má stále medailový potenciál (aj keď Rehák Štefečekovú onedlho čakajú materské povinnosti a EH boli jej poslednou súťažou pred pôrodom – na OH v Tokiu však chce štartovať).

Vzhľadom na dlhodobú vyšší vekový priemer našej športovej špičky je najväčším pozitívom nášho účinkovania v Minsku fakt, že viacero popredných výsledkov dosiahli mladí, resp. ešte nie „starí“ športovci – z radov medailistov sa to týka kajakárov Baláža, Zalku, Boteka, Petrušovej a boxera Csemeza, z radov tých ďalších boxera Matúša Strniska (piaty do 81 kg), 26-ročného gymnastu Slavomíra Michňáka (šiesty na koni s držadlami), strelcov Patrika Jányho (siedmy vo vzduchovej puške na 10 m), Veroniky Sýkorovej (ôsma v skeete) a kanoistky Gabriely Ladičovej (deviata v C1 na 200 m).

Z tých mladých, ktorí neskončili úplne v popredí, ale zaujali, hodno ešte spomenúť bedmintonistku Martinu Repiskú, ktorá postúpila do osemfinále, cyklistu Jána Andreja Čullyho, ktorý bol veľkú väčšinu cestných pretekov s hromadným štartom v trojčlennom úniku a napokon aj boxera Viliama Tankóa. Náš bronzový medailista z Baku síce vypadol v 1. kole, ale v súboji s neskorším víťazom turnaja Bielorusom Asanauom sa držal dobre. Z radov tých starších zase ešte hodno spomenúť účinkovanie džudistu Milana Randla, ktorý v kategórii do 90 kg vyhral dva zápasy a skončil siedmy.

Najlepšie slovenské výsledky na Európskych hrách v Minsku (v top 6)

Poznámka: V zátvorke za disciplínou uvádzame počet štartujúcich.

STRIEBRO (1)

JÁN VOLKO, atletika – beh na 100 m (24)

BRONZY (3)

SAMUEL BALÁŽ, ERIK VLČEK, ADAM BOTEK, CSABA ZALKA, rýchlostná kanoistika – K4 na 500 m (11)

MARIANA PETRUŠOVÁ, rýchlostná kanoistika – K1 na 5000 m (19, neolympijská disciplína)

ANDREJ CSEMEZ, box – do 75 kg (34)

ŠTVRTÉ MIESTA (2)

JURAJ TUŽINSKÝ, športová streľba - vzduchová pištoľ na 10 m (36)

ĽUBOMÍR PIŠTEJ, BARBORA BALÁŽOVÁ, stolný tenis – miešaná štvorhra (16)

PIATE MIESTA (4)

PETER GELLE, ADAM BOTEK, rýchlostná kanoistika – K2 na 1000 m (16)

IVANA MLÁDKOVÁ, rýchlostná kanoistika – K1 na 500 m (23)

WANG JANG, stolný tenis – dvojhra (48)

MATÚŠ STRNISKO, box – do 81 kg (31)

ŠIESTE MIESTA (3)

IVANA MLÁDKOVÁ, rýchlostná kanoistika – K1 na 200 m (23)

ZUZANA REHÁK ŠTEFEČEKOVÁ, športová streľba – trap (29)

SLAVOMÍR MICHŇÁK, športová gymnastika – kôň s držadlami (38)

Na porovnanie: najlepšie slovenské výsledky na I. EH v Baku 2015

Na porovnanie, ktoré však nie je úplne objektívne, uvádzame výsledky našich športovcov na I. európskych hrách pred štyrmi rokmi: v Baku 2015 získali Slováci 7 medailí (1 – 3 – 3). O štyri z nich sa zaslúžili strelci, ktorí teraz vyšli strelecky naprázdno, treba však dodať aj to, že jednu získalo pred štyrmi miešané družstvo atlétov v súťaži, ktorá mala status len III. európskej ligy...

Slovenské vrcholy na EH 2015 v Baku

ZLATO

Erik Varga, Zuzana Rehák Štefečeková (športová streľba, mix trap)

STRIEBRO

miešané družstvo atlétov (súťaž III. ligy ME družstiev)

Pavol Kopp (športová streľba, ľubovoľná pištoľ 60)

Erik Varga (športová streľba, trap)

BRONZ

István Lévai (grécko-rímske zápasenie, do 66 kg – turnaj bol zároveň ME)

Juraj Tužinský (športová streľba, vzduchová pištoľ 60)

Viliam Tankó (box, do 52 kg)

4. MIESTO

Erik Vlček, Juraj Tarr (rýchlostná kanoistika, K2 1000 m)

Eva Ódorová (stolný tenis, dvojhra)

Danka Barteková (športová streľba, skeet)

Danka Barteková, Štefan Zemko (športová streľba, mix skeet)

5. MIESTO

Richard Varga (triatlon)

Ingrida Suchánková (karate, kumite do 61 kg)

Jozef Jaloviar (zápasenie voľným štýlom, do 97 kg - zároveň ME)

Soslan Gaglojev (zápasenie voľným štýlom, do 120 kg - zároveň ME)

družstvo volejbalistov (delilo sa o 5. - 8. miesto)

6. MIESTO

Hubert Andrzej Olejnik (športová streľba, dvojitý trap)

Slavomír Michňák (športová gymnastika, kôň s držadlami)

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV