Športové aktuality
Rozhovor
5 mins. čítania

Prioritou našich boxerov je olympijská kvalifikácia

Foto
SOŠV - Andrej Galica

Slovenskí boxeri sa zúčastnia na septembrových majstrovstvách sveta, hoci na šampionáte v Jekaterinburgu sa nemôžu kvalifikovať na budúcoročné olympijské hry do Tokia. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) minulý týždeň suspendoval Medzinárodnú boxerskú asociáciu (AIBA) a kvalifikačné podujatia so záverečným turnajom zastreší zvláštnou pracovnou skupinou.

Slováci sa z II. európskych hier v Minsku vrátili s bronzom Andreja Csemeza v hmotnostnej kategórii do 75 kilogramov a piatou pozíciou Matúša Strniska vo váhe do 81 kg, vo výprave bolo šesť pästiarov. "Keby mi pred odchodom povedali, že prídeme s bronzom a piatym miestom, súhlasil by som. Teraz poviem, že sme mohli doniesť lepšie umiestnenie. Mali by sme byť maximálne spokojní, ale už mám plány do budúcna. Netajím, že by bol najkrajší sen dostať sa na olympijské hry. Je to veľmi ťažké, keď sme videli, ako to funguje vo svete. Je tu malé Slovensko a potom boxerská veľmoc, asi treba zbiť každého vrátane rozhodcu a trénerov. Som z toho smutný, ale snáď sa to raz zmení," povedal prezident Slovenskej boxerskej federácie (SBF) a Csemezov osobný tréner Tomáš Kovács.

Tomi Kid Kovacs
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Jeho zverenec neuspel v semifinále s Ukrajincom Oleksandrom Chyžniakom, keď ringový arbiter ukončil súboj tesne pred koncom druhého kola. Chyžniak dokráčal k víťazstvu na turnaji a stal sa druhýkrát za sebou majstrom Európy, keďže EH boli pre boxerov aj kontinentálnym šampionátom. Na Európskych hrách 2015 v Baku získal bronz a pred dvoma rokmi sa stal majstrom sveta v Hamburgu, kde takisto zdolal Csemeza. "V Hamburgu vyhral prvé kolo a povedal, že na tretí raz nad ním zvíťazí. Nejako to nevyšlo, spýtam sa ho, kedy ho chceme zdolať. Psychicky nezvládol tlak od rozhodcu, ktorý videl jedného dobrého, jedného zlého boxera a dopredu uzavrel zápas. Keby mal viac disciplíny, vedel by sa viac sústrediť a rozhodca by ho nerozhodil, duel by pokračoval ináč. Strašne ho to rozladilo a išiel do výmen, pričom to nie je jeho štýl boja, mohol ďalej boxovať technicky. Nie som uletený tréner, ak porovnám ich schopnosti, má na Ukrajinca, musí však byť disciplinovaný a maximálne mentálne pripravený," zdôraznil Kovács, ktorý doviedol Csemeza k vlaňajšiemu zlatu na majstrovstvách Európskej únie vo Valladolide.

Andrej Csemez
Andrej Csemez
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Csemez, Strnisko, Viliam Tankó (do 60 kg), Michal Takács (do 64 kg), Tomáš Zöld (do 69 kg) a Dávid Michálek (do 91 kg) budú mať týždeň voľna, po ktorom sa začnú pripravovať na svetový šampionát: "Už sme sa rozprávali s reprezentačným trénerom Pavlom Hlavačkom, že MS sú dôležité. Vycestujeme na ne, aj keď sú pre nás veľmi drahé, musíme zohnať financie. Sústredíme sa najmä na olympijskú kvalifikáciu vo februári a apríli, čaká na nás veľmi náročný rok. Najťažšie to má Európa, je málo miesteniek, bodaj by sme boli v Afrike, dostali by sa všetci šiesti. Máme to náročné, treba sa o to pobiť."

Tomi Kid Kovacs
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Zvláštna pracovná skupina Medzinárodného olympijského výboru pod vedením šéfa riadiacej organizácie svetovej gymnastiky Morinariho Watanabeho pripraví tokijské zápolenia v ôsmich hmotnostných kategóriách pre mužov, ktorí budú súperiť v mušej (48 až 52 kg), perovej (52 až 57), ľahkej (57 až 63), welterovej (63 až 69), strednej (69 až 75), poloťažkej (75 až 81), ťažkej (81 až 91) a superťažkej (nad 91 kg) váhe. O účasť sa môžu uchádzať pästiari s dátumom narodenia od 1. januára 1980 do 31. decembra 2001. Pre mužov je k dispozícii 186 miesteniek, každá krajina môže vyslať maximálne osem mužov a v jednotlivých hmotnostných kategóriách môže mať len jedného reprezentanta. Uskutočnia sa regionálne kvalifikačné podujatia pre Afriku, Ameriku, Áziu s Oceániou a Európu medzi 1. januárom a 30. aprílom 2020. V Európe sa bude bojovať o 50 miesteniek (8-8-8-6-6-6-4-4). V máji 2020 sa bude v Japonsku konať svetový kvalifikačný turnaj pre boxerov, ktorí neuspejú v regionálnych bojoch.

AIBA sa dostala do problémov pre podozrivé bodovanie súbojov na OH 2016 v Riu de Janeiro a nejasnosti vo financovaní a antidopingovom programe. Koncom minulého roka sa lídrom asociácie stal Uzbek Gafur Rachimov, hoci figuroval na americkom sankčnom zozname ľudí spojených s organizovaným zločinom pre podozrenia z pašovania drog.

V marci ho dočasne nahradil Maročan Mohamed Moustahsane. AIBA je na pokraji bankrotu, dlhuje približne sedemnásť miliónov amerických dolárov, podľa listu výkonného riaditeľa Toma Virgetsa disponuje na svojich účtoch sumou necelých 400.000 USD a už nemôže počítať s príjmami z Tokia. "Teším sa, že MOV zobral box pod svoje krídla a bude väčší dozor. Je načase vymeniť súčasnú garnitúru a dosadiť tam ľudí, ktorí majú radi box a nie vlastné záujmy a svojich favoritov. Už toho bolo naozaj veľa. Minulý rok som požiadal o organizovanie ME do 22 rokov v x-bionicu v Šamoríne. Aj podľa ľudí v komisii sme pripravili najlepší projekt a predsa sme nevyhrali. Získalo to Rumunsko s hotelom, ktorému by som so zavretými očami dal jednu hviezdičku. Tieto veci treba odstrániť," dodal Kovács pre TASR.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV