Športové aktuality
Rozhovor
5 mins. čítania

Bronzová kanoistka Mariana Petrušová: „Užívam si každú príležitosť reprezentovať Slovensko“

Miroslava Luptáková
Bronzová medailistka z II. európskych hier v Minsku Mariana Petrušová.
Foto
SOŠV - Ján Súkup

Európske Hry v Minsku znamenali pre Slovensko zisk celkovo štyroch medailí. Jedným z našich úspešných športových reprezentantov je aj Mariana Petrušová. Mladá rýchlostná kanoistka získala v pretekoch K1 na 5000 metrov bronzovú medailu.  

Je to zatiaľ môj najväčší úspech v kariére

„Táto bronzová medaila má pre mňa veľkú hodnotu a význam. Veľmi sa z nej teším, no podľa mňa si to ešte všetko nestíham uvedomiť. Je to zatiaľ môj najväčší úspech v kariére, snažím sa užiť si ho a verím, že ma posunie zas o krok ďalej. Jej zisk bol veľmi emotívny, mala som pocit, že to celé je iba sen. Všetci sa tak tešili. To ma potešilo najviac. Na ten silný pocit zo stupňa víťazov asi nezabudnem. Myslím, že mi dodá ešte väčšiu silu a motiváciu do ďalšej driny. Je to celkovo krásne a neuveriteľné,“ opisuje pocity z cenného kovu devätnásťročná kanoistka, ktorú v cieli predbehli len Maryna Litvinčuková z Bieloruska a Dóra Bodonyiová z Maďarska.

Mariana Petrušová so svojím trénerom Petrom Likérom.
Mariana Petrušová so svojím trénerom Petrom Likérom.
Foto
SOŠV - Ján Súkup

V cieli mi padol obrovský kameň zo srdca

„Tréner Peter Likér mi pri odraze z móla klasicky zaželal 'Good luck' (veľa šťastia) a predtým mi, samozrejme, nezabudol dať rady do techniky pádlovania a pripomenul mi, na čo sa mám sústrediť a dať si pozor. Poradil mi, nech si to užijem a nech celému tímu spravím zábavu. Športový riaditeľ Filip Petrla mi tiež poradil taktické veci, ktoré sa týkali napríklad obrátok,“ prezradila pretekárka Športového centra polície.

Tempo som mala silné, aj to poriadne bolelo. Nebolo ľahké udržať techniku pádlovania, no chcela som byť čo najskôr v cieli.

Slovenskú medailistku preteky podľa jej slov veľmi bavili aj napriek chladnému počasiu, vetru a nepríjemným vlnám. „Štart sa mi veľmi nevydaril, do prvej obrátky som trochu strácala, vpredu nás bolo dosť veľa na taký malý priestor, takže som sa nevyhla klasickým kolíziám, ktoré som ale zvládla dobre, priam super. Kľúčovú prvú obrátku som teda prežila a po nej som sa postupne predierala dopredu. Nepamätám si, na ktorých pozíciách som bola, no spomínam si až na veľmi jednoduché predbiehanie súperiek predo mnou. Čakala som, že mi sadnú na vlnu, no ony nič. Napokon som sa ocitla na bronzovej priečke. Tempo som mala silné, aj to poriadne bolelo. Nebolo ľahké udržať techniku pádlovania, no chcela som byť čo najskôr v cieli. Nevedela som, koľko za mnou zaostáva štvrtá, nerada sa obzerám. Tak som to celé odmakala. V cieli mi padol obrovský kameň zo srdca, nedá sa to opísať. Bolo to krásne,“ dodala Petrušová, ktorá sa z bronzu tešila aj pred mesiacom  v pretekoch Svetového pohára v Poznani na rovnako dlhej trati.

Mariana Petrušová
Foto
SOŠV - Ján Súkup

Európske hry boli pre mňa obrovským zážitkom 

Talentovaná Slovenka ocenila aj organizáciu druhých Európskych hier v Minsku, ktorá podľa jej slov bola presná a bez akýchkoľvek komplikácií. Celé Európske hry boli pre mňa a myslím, že aj pre celý tím, obrovský zážitok. Atmosféra v dedine bola super, páčili sa mi stretnutia s úplne odlišnými športovcami. Cez voľné poobedie sme stihli s babami vyskúšať množstvo atrakcií a kvízov pripravených pre športovcov. Čo sa týka jedla, veľmi sme si pochutnali. 24 hodín denne bol k dispozícii široký výber jedál z rôznych kuchýň sveta. Každý si prišiel na svoje.“ 

Mariana Petrušová v cieli.
Mariana Petrušová v cieli.
Foto
SOŠV - Ján Súkup

Príprava na sezónu sa naozaj vydarila

V závere minulej sezóny začala mladá reprezentantka trénovať v skupine Petra Likéra spolu s Erikom Vlčekom, Jurajom Tarrom či Adamom Botekom. „Bolo to pre mňa niečo nové, oveľa náročnejšie ako som bola zvyknutá. Profesionálnejšie. Pripravovali sme sa teda väčšinou v Komárne a na sústredeniach v Seville, Ramsau, portugalskom Montebele a Szolnoku. Bola to tvrdá príprava, ale som veľmi vďačná, že ma medzi seba prijali. Spolupracujeme aj s kondičným trénerom, ktorý dohliada na našu silu, výbušnosť. Na jar v Portugalsku som trénovala po boku Ivany Mládkovej s jej trénerom Rasťom Kuželom, čo bol pre mňa tiež obrovský prínos, veľmi veľa mi pomohli a poradili. Nikdy im to nezabudnem. Chalani boli totiž vtedy v USA, kam som nemohla ísť. V Szolnoku sú zas ideálne podmienky na trénovanie pretekárskeho rýchleho tempa, máme tam zázemie. Niektoré tréningy som absolvovala s top maďarskými pretekárkami, takže príprava sa naozaj vydarila.“

Užívam si každú príležitosť reprezentovať Slovensko

Mojím cieľom je podávať skvelé výkony, prekonávať sa a ísť najlepšie, ako viem. S tým idem do každých pretekov.

Aktuálna sezóna tak ponúka slovenskej reprezentantke v rýchlostnej kanoistike ešte niekoľko možností preveriť jej formu a odhodlanie víťaziť. V tejto sezóne ju čakajú ešte tri veľké podujatia, kde by sa rada predstavila. Majstrovstvá Európy a sveta do 23 rokov v Račiciach, resp. rumunskom Pitesti a dúfa, že aj mastrovstvá sveta v Szegede, kde by sa rada predstavila na 1000 a 5000 metrovej trati. „Mojím cieľom je podávať skvelé výkony, prekonávať sa a ísť najlepšie, ako viem. S tým idem do každých pretekov. Nerada si dávam konkrétne umiestnenia, hlavne nie nahlas. Užívam si každú príležitosť reprezentovať Slovensko a vždy sa snažím na trati nechať srdiečko. To je môj hlavný cieľ. Do budúcna sa chcem zlepšovať, silnieť napríklad v technike pádlovania, kde mám rezervy. A, samozrejme, prebojovať sa na olympijské hry a počuť hrať slovenskú hymnu na moju počesť,“ dodáva na záver úspešná kanoistka z Komárna.

Mariana Petrušová
Foto
SOŠV - Ján Súkup
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV