SOŠV
Banská Bystrica
6 mins. čítania

Letný EYOF 2021 v Banskej Bystrici už má logo, všetky zainteresované strany vo štvrtok podpísali memorandum o spolupráci a podpore podujatia

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Spoločná fotografia signatárov memoranda o spolupráci a podpore letného EYOF 2021.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Už len dva roky a niekoľko dní zostávajú do XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2021 v Banskej Bystrici. Banská Bystrica ako usporiadateľ tohto veľkého multišportového podujatia pre mladých európskych športovcov vo veku 14  – 18 rokov nahradí Košice, ktoré 22. marca od organizácie odstúpili.

Vo štvrtok na pôde historickej radnice mesta Banská Bystrica došlo k významnému kroku, ktorým vlastne oficiálne štartujú prípravy letného EYOF 2021. Zástupcovia všetkých zainteresovaných strán - Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), miest Banská Bystrica, Zvolen, Brezno a Žiar nad Hronom, Banskobystrického samosprávneho kraja, ďalej Univerzity Mateja Bela i Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica – podpísali Memorandum o spolupráci a podpore EYOF 2021 v Banskej Bystrici.

Ako šéf organizačného výboru bol verejnosti predstavený prezident Slovenského atletického zväzu a viceprezident SOŠV pre športy Peter Korčok. Organizačný výbor ako neziskovú organizáciu spoločne utvorili mesto Banská bystrica a Slovenský olympijský a športový výbor.

„Pre mesto Banská Bystrica znamená organizácia letného EYOF 2021 obrovskú česť. Urobíme všetko pre to, aby letný EYOF 2021 bol výnimočným športovým sviatkom nielen pre športovcov samotných, ale aj pre celú športovú verejnosť, ktorá navštívi počas tohto olympijského festivalu naše mesto,“ povedal po podpise memoranda o spolupráci primátor Ján Nosko.

„Letný EYOF 2021 je veľmi dôležitý pre mesto Banská Bystrica aj pre celý región, preto je dôležitý aj dnešný podpis memoranda. Podarilo sa utvoriť silný tím s účasťou celého regiónu. Som veľmi rád, že na čele organizačného výboru stojí Peter Korčok, človek s bohatými skúsenosťami. Verím, že Slovensko počas letného EYOF 2021 predstavíme v čo najlepšom svetle a že pripravíme krásne podujatie,“ nadviazal v krátkom preslove prezident SOŠV Anton Siekel. Podľa jeho ďalších slov je memorandum prejavom toho, že EYOF 2021 má nielen mestský, ale regionálny význam a investície súvisiace s prípravou športovísk na toto podujatie obohatia celý banskobystrický región.

Logo podujatia spoločne odhalili (zľava) prezident SOŠV Anton Siekel, primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko a riaditeľ organizačného výboru letného EYOF 2021 Peter Korčok.
Logo podujatia spoločne odhalili (zľava) prezident SOŠV Anton Siekel, primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko a riaditeľ organizačného výboru letného EYOF 2021 Peter Korčok.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Ako posledný pred médiá po podpise memoranda predstúpil predseda organizačného výboru Peter Korčok. „Teší ma podpora príprav letného EYOF 2021 zo strany celého regiónu. Bude to najväčšie športové podujatie, aké sa kedy na Slovensku konalo. Treba povedať, že súčasná športová infraštruktúra v meste Banská Bystrica je na podujatie takéhoto rozsahu nedostatočná. Ale práve pre prípad, ak sa nepodarí v hostiteľskom meste realizovať plány, sú pripravené pomôcť ďalšie mestá v regióne,“ konštatoval. Doplnil, že rozmer EYOF je naozaj veľký – pokiaľ o výpravy z 50 európskych krajín (športovci plus sprievod), limit je 3600 ľudí, vedno s ďalšími akreditovanými ide o viac než šesťtisíc ľudí. „Som optimista a verím, že región má dostatočné kapacity, aby mohol dôstojne privítať takéto množstvo ľudí,“ dodal.

Je zrejmé, že vzhľadom na krátkosť času na prípravu obrovského podujatia (namiesto zvyčajných piatich rokov má Banská Bystrica po odstúpení Košíc čas len dva roky) stojí pred organizátormi letného EYOF 2021 množstvo výziev, ktorým musia čeliť veľmi rýchlo. Kľúčové je výrazné zlepšenie stavu športovej infraštruktúry. Mesto potrebuje v pomerne krátkom čase postaviť multišportovú halu na Uhlisku, zrekonštruovať atletický štadión na Štiavničkách (tam je celý proces už dobre rozbehnutý) a zrenovovať viaceré ďalšie športoviská. Veľmi dôležitá je aj renovácia internátov, či už vysokoškolských alebo stredoškolských, ktoré majú slúžiť na ubytovanie účastníkov.

Už na budúci pondelok navštívia Banskú Bystricu predseda koordinačnej komisie Európskych olympijských výbor (EOV) pre letný EYOF 2021 Joseph Cassar a športový riaditeľ EOV, Slovák Peter Brüll. Obaja počas trojdňovej návštevy posúdia predovšetkým celkový stav potrebnej infraštruktúry v meste. Európske olympijské výbory vlastnia práva na EYOF.

Zástupcovia organizačného výboru letného EYOF 2021 chcú so zástupcami EOV prebrať aj návrh, aby sa namiesto turnajov v klasickom volejbale v Banskej Bystrici hral turnaj v plážovom volejbale, čo by odstránilo potrebu ďalšieho stáleho športoviska, pretože dočasné ihrisko na plážový volejbal sa dá postaviť prakticky kdekoľvek. Počas nedávnych Európskych hier v Minsku slovenský člen exekutívy EOV a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba o tejto možnosti už predbežne diskutoval zo zástupcami Európskej volejbalovej konfederácie. Vyzerá reálne, že slovenský návrh bude odsúhlasený.

Logo podujatia symbolizuje víťazstvo

Organizátori vo štvrtok zároveň odhalili logo letného EYOF 2021, ktorého autor je mladý banskobystrický grafik a animátor Marián Dieneš. Logo symbolizuje víťazstvo. Autor sa na prezentácii nemohol zúčastniť, ale v tlačovej správe citovali jeho slová: „Chcel som vizuálne nadviazať na jeho úspešného predchodcu, logo Európskeho mesta športu, s ktorým mali  obyvatelia nášho mesta možnosť stretávať sa po uplynulé roky. Pri logu EMŠ bola hlavná symbolika v tvare uzla, prezentujúceho silu spojenia športov, nové logo pre letný EYOF 2021 zase symbolizuje víťazstvo.“

Symbol víťazstva autor loga zachytil prostredníctvom viacerých motívov, napr. bežkyne pretínajúcej cieľovú pásku či olympijského ohňa. Symboliku loga podčiarkol príchodom olympijských farieb do mesta Banská Bystrica, ktoré sa transformujú do erbu mesta v tvare medaily.

Na Slovensku sa v Poprade-Tatrách v roku 1999 konala zimná verzia podujatia

Zakladateľom podujatia, ktoré počas svojich prvých edícií (1991 – 1999) nieslo názov Európske olympijské dni mládeže (European Youth Olympic Days) a malo skratku EYOD, sa začiatkom 90. rokov minulého storočia stal vtedajší prezident Asociácie európskych národných olympijských výborov a neskôr prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge. Prvý ročník letného EYOD sa konal v roku 1991 v belgickom Bruseli. Zimná časť mala svoju premiéru o dva roky neskôr v talianskej Aoste. Od začiatku až dodnes sa  letné aj zimné EYOD, od roku 2001 EYOF, konajú v dvojročných intervaloch vždy v nepárnych rokoch. Na Slovensku sa v roku 1999 v Poprade-Tatrách konal IV. zimný EYOD.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV