Športové aktuality
Tokio/Bratislava
3 mins. čítania

V sobotu v Tokiu otvorili vodnoslalomársky olympijský areál Kasai Canoe Slalom Centre

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Olympijský vodnoslalomársky areál Kasai Canoe Slalom Centre.
Foto
TOKYO 2020

Do otvorenia Hier XXXII. olympiády v japonskom Tokiu zostáva už len o niečo viac než rok (hry slávnostne otvoria 24. júla) a ich organizátori sa chvália, že už dokončili viac než polovicu nových športových stánkov pre olympijské súťaže. Piaty z ôsmich nových stánkov, v ktorom už možno súťažiť a trénovať, je od soboty 6. júla vodnoslalomársky olympijský areál Kasai Canoe Slalom Centre. Z investícií tokijskej metropolitnej vlády v Tokiu postavili prvú umelú vodnoslalomársku trať v Japonsku a keďže tento šport je historicky slovenský najúspešnejší pod piatimi kruhmi, na tento areál sa počas OH 2020 prvoradá pozornosť celého Slovenska.

Na rozdiel od ďalších štyroch nových športových stánkov pre OH 2020, ktoré sú už hotové kompletne (Musashino Forest Sport Plaza, Yumenoshime Park Archery Field, Sea Forest Waterway a Oi Hockey Stadium), vo vodnoslalomárskom areáli treba ešte dokončiť administratívnu budovu. Trať je však už hotová.

Trať Kasai Canoe Slalom Centre je dlhá viac než dvesto metrov. Do hľadiska okolo nej sa zmestí 7500 divákov. „Dnes vidíme športovisko svetovej triedy, ktoré počas olympiády privíta najlepších svetových slalomárov na divokej vode. Nie je to len pretekárska trať, ktorá je neuveriteľná. Veľké úsilie sa vyvinulo aj na to, aby diváci aj médiá nadobudli čo najlepší dojem z pretekov. Je isté, že to bude jedno z najlepších olympijských športovísk vôbec,“ povedal pri príležitosti otvorenia areálu prezident Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF) José Perurena.

Právo prvej jazdy na olympijskej trati mal bronzový singlkanoista z OH 2016 Takuja Haneda.
Právo prvej jazdy na olympijskej trati mal bronzový singlkanoista z OH 2016 Takuja Haneda.
Foto
TOKYO 2020

Ako prvý si olympijskú trať odskúšal Takuja Haneda, bronzový singlkanoista z OH 2016 v Riu de Janeiro, ktorý sa pod vedením Milana Kubáňa už dlhé roky pripravuje predovšetkým na Slovensku. „Je to technicky náročná trať, perfektná na olympijskú súťaž. Tiež je pozoruhodné, že je ľahko dostupná z centra Tokia. Verím, že to je jedna z najlepších svetových tratí a urobím maximum, aby som sa kvalifikoval na OH a súťažil na nej na budúcoročných olympijských hrách,“ vyhlásil po prvej jazde Haneda, ktorý v Riu 2016 vybojoval historicky prvú kanoistickú olympijskú medailu nielen pre Japonsko, ale aj pre celú Áziu.

Organizátori OH v Tokiu využijú na olympijské hry spolu 43 športovísk – 25 existuje už dlhší čas, 8 bude nových a 10 dočasných. Zo zvyšných troch nových športovísk, ktoré ešte treba dokončiť, sú práce na Olympijskom štadióne hotové na 90 percent, na gymnastickej aréne Ariake na 83 percent a na Tokijskom aquatickom centre na 75 percent. Z tempa výstavby je zrejmé, že všetko ide podľa plánu, zdržanie výstavby niektorých stavieb je len minimálne.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV