Športové aktuality
Rozhovor
6 mins. čítania

Tomáš Stoklasa o golfe: „Bol by som zlým prezidentom, ak by som pre golf na Slovensku neurobil všetko, čo je v mojich silách“

Lucia Benčeková
Foto
SKGA

Popularita golfu na Slovensku za posledné obdobie vzrástla. Veľkú zásluhu má na tom rodák z juhoafrického Durbanu Rory Sabbatini, ktorý bude hájiť slovenské farby nielen na významných golfových podujatiach, ale možno aj na olympijských hrách 2020 v Tokiu. Chýba mu k tomu už len krôčik. 

Slovenská golfová asociácia (SKGA) sa aktívne zapája do rôznych projektov, ktorými chce golf dostať do povedomia širokej verejnosti. Cieľom asociácie je momentálne v čo najväčšej miere propagovať golf na podujatiach po celom Slovensku. O ďalšom smerovaní golfu na Slovensku, ako aj o šanci dostať ho na svoju historicky prvú olympiádu sme sa rozprávali s prezidentom SKGA Tomášom Stoklasom.

Golf je ešte stále mnohými považovaný za hru „len pre bohatých“. Ako ho vnímate vy?

Golf ešte stále musí bojovať s niektorými mýtmi, vrátane vami spomenutého, že ide o „hru pre bohatých“. Nie je to tak. Nie je o nič finančne náročnejší, ako napríklad lyžovanie, ktorému sa ľudia venujú masovo. Golf nie je len hrou, je plnohodnotným športom, dokonca športom olympijským. Tak ako pri iných športoch, je len na vás, čo od neho očakávate. Či sa mu chcete venovať rekreačne, alebo vrcholovo. Každý si vie nájsť svoj vlastný dôvod, prečo ho bude hrať. Pre niekoho je to súťaženie či výzva, pre iného zdravie, príroda, relax, čas strávený s rodinou alebo súčasnými či novými priateľmi, ktorých pri golfe získate.

golf
Foto
SKGA

 

Čo všetko potrebuje začínajúci golfový hráč, ak chce vôbec začať hrať?

Väčšina golfových klubov umožňuje začínajúcim hráčom požičať si golfovú výbavu, najmä počas úvodného kurzu, kde sa základy golfu môžete naučiť. Na úvod tak nepotrebujete okrem vhodného oblečenia v podstate nič. To určite každý nájde aj vo svojom šatníku. Ak vás golf zaujme a rozhodnete sa mu venovať, môžete si kúpiť výbavu podľa svojich možností a potrieb. Zjednodušene sa dá povedať, že základná golfová výbava pre začiatočníka, do ktorej rátam golfový bag s palicami, topánky, oblečenie, rukavicu, loptičky a tíčka, sa dá bez problémov zaobstarať do 500 eur. Samozrejme, do výbavy sa dá investovať aj niekoľkonásobne viac, debata by však bola podobná ako na tému „koľko stojí auto“.

Mnohé športy v súčasnosti bojujú s nedostatkom detí. Ako je to v prípade golfu? Vyrastajú nám na Slovensku golfové talenty?

Napriek tomu, že medzi deťmi máme aj niekoľko golfových talentov, Slovensko má v porovnaní s golfovo vyspelými európskymi krajinami určité rezervy. Žiaľ, aktuálne celosvetovým trendom je celkovo nižší záujem detí o šport, než sme boli zvyknutí v minulosti. Nemožno opomenúť ani fakt, že golf si prirodzene konkuruje so širokou ponukou iných populárnych športov, ako je napríklad futbal, hokej, tenis a ďalšie.

Od koľkých rokov môžu deti s golfom začať? 

Deti spravidla začínajú približne vo veku 6 rokov. Takto sú nastavené v kluboch aj golfové krúžky či letné golfové tábory. S golfom je však možné začať v podstate v ľubovoľnom veku. Nie je nijako vekovo obmedzený.

Organizuje SKGA nejaké projekty, ktoré podporujú a snažia sa golf dostať do povedomia ľudí na Slovensku?

V tomto roku sme nadviazali mediálnu spoluprácu s verejnoprávnou RTVS, kde v televízii aj rozhlase beží kampaň na propagáciu golfu. Taktiež sme sa v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom zapojili do projektu Športuj Slovensko, kde sme golf propagovali na podujatiach po Slovensku. Chceme v tom pokračovať aj individuálne v rámci nášho projektu „Street promo“, kde golf ľuďom predstavíme mimo golfových ihrísk – v mestách. Už tradičným podujatím je každoročne organizovaný Deň otvorených dverí, kde si ho záujemcovia môžu bezplatne skúsiť a získať potrebné informácie priamo na golfových ihriskách.

Slovenská golfová asociácia sa v rámci propagácie golfu na Slovensku zapojila aj do projektu Slovenského olympijského a športového výboru Športuj Slovensko.
Slovenská golfová asociácia sa v rámci propagácie golfu na Slovensku zapojila aj do projektu Slovenského olympijského a športového výboru Športuj Slovensko.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

 

Čo považujete za najväčší úspech slovenského golfu za posledné dva roky?

Po období stagnácie nám pomaly začína počet golfistov narastať, čo je nepochybne pozitívny odraz práce golfových klubov a asociácie. Sme však presvedčení, že potenciál golfu na Slovensku je väčší a v našej práci v oblasti propagácie golfu tak, samozrejme, musíme pokračovať. Špecifickým úspechom je nový „prírastok“ do našej reprezentácie, profesionál Rory Sabbatini, aktuálne už 84. hráč svetového rebríčka.

O golf sa vďaka jeho úspechom vo významnej miere začali zaujímať médiá na Slovensku, čo je pre celkové povedomie veľmi dôležité.

Myslíte si, že jeho prítomnosť pomôže v rozvoji golfu?

Každý šport potrebuje pre svoju atraktivitu vzor v podobe úspešného športovca. V osobe Roryho Sabbatiniho sme takýto potenciál získali. O golf sa vďaka jeho úspechom vo významnej miere začali zaujímať médiá na Slovensku, čo je pre celkové povedomie veľmi dôležité. V procese zakladania je aj Roryho nadácia, z prostriedkov ktorej bude možné podporovať talentované deti, ktoré si z dôvodu nepriaznivej sociálnej situácie nemôžu dovoliť financovať športovú činnosť. V rámci aktuálneho pobytu na Slovensku sa Rory stretol aj s mládežou z našich klubov, pre ktorých je motiváciou osobne sa porozprávať s hráčom, ktorý hráva najvyššie svetové turnaje bok po boku so svetovou elitou a legendami.

Špecifickým úspechom je nový „prírastok“ do slovenskej golfovej reprezentácie, profesionál Rory Sabbatini, aktuálne už 84. hráč svetového rebríčka.
Rory Sabbatini si výsledkami v posledných troch rokoch vybojoval miestenku do olympijského Tokia.
Foto
TASR

 

Sabbatini je už len krôčik od miestenky na olympijské hry v Tokiu. Ako vidíte jeho šance na najväčšom športovom podujatí na svete?

Roryho výsledky z ostatných turnajov ukazujú, že je vyrovnaným súperom aj najlepším svetovým hráčom, ktorí sa olympiády zúčastnia. Golf je individuálny šport, nič nie je dopredu dané. Neexistujú rodení víťazi, každý deň začína nová hra. Veríme, že na olympiáde Rory môže dosiahnuť historický úspech.

Bol by som zlým prezidentom, ak by som pre to neurobil všetko, čo je v mojich silách.

Veríte, že golf na Slovensku má potenciál byť na porovnateľnej úrovni aj s golfovo vyspelejšími krajinami?

Bol by som zlým prezidentom, ak by som pre to neurobil všetko, čo je v mojich silách. Historicky a ani z hľadiska finančných možností však objektívne nemáme také podmienky, aby sme v krátkom čase dobehli vyspelé golfové krajiny, ktoré majú stovky ihrísk a státisícové počty golfistov. To však ani nie je nevyhnutné a taktiež to nevylučuje individuálne úspechy našich najtalentovanejších golfistov, či už na európskych podujatiach, alebo v zámorí, kde mnohí z našich hráčov študujú. Som presvedčený, že pri propagácii golfu sme na správnej ceste a krok za krokom si časom získa na Slovensku také postavenie, aké si pre svoju výnimočnosť právom zaslúži.

Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV