SOŠV
Bratislava
3 mins. čítania

Čo je vlastne EYOF?

V nedeľu odštartuje pätnásty letný EYOF. Od 21. do 27. júla si v azerbajdžanskom Baku zmerajú sily tínedžeri z 50 krajín Európy. Čo je vlastne ten EYOF? Slováci sa s ním mali zblízka zoznámiť v roku 2021 v Košiciach. Nakoniec sa výrazne spopularizoval už o dva roky skôr zmenou dejiska na poslednú chvíľu. Banská Bystrica by mala našu krajinu a olympijský a športový výbor podľa súčasných vyhliadok reprezentovať na dobrej úrovni.

"Otcom" podujatia Jacques Rogge

European Youth Olympic Festival, v preklade Európsky olympijský festival mládeže, je multišportové podujatie pre športovcov vo veku 14 – 18 rokov. Pod záštitou Európskych olympijských výborov sa od roku 1991 koná každý nepárny rok. Zimná verzia začala písať svoju históriu v roku 1993. Zakladateľom festivalu je vtedajší prezident Asociácie európskych národných olympijských výborov a neskôr prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge. Podujatie sa pôvodne do roku 1999 nazývalo Európske olympijské dni mládeže (European Youth Olympic Days – EYOD). Prvý letný ročník sa konal v belgickom Bruseli. Zimný debut zorganizovala talianska Aosta. Slovensko už 20 rokov patrí do zoznamu hostiteľov. V roku 1999 sa  IV. zimný EYOD uskutočnil v Poprade-Tatrách. Ten zimný je, pravda, o poznanie menších rozmerov. Zatiaľ čo na letnom EYOF-e je zhruba 3600 mladých účastníkov a ich sprievodného personálu, na zimnom je to približne 1600 ľudí.

IV. EYOD Poprad Tatry 1999
V roku 1999 sa v Poprade - Tatrách okrem IV. zimného EYOD-u konala aj 19. svetová zimná univerziáda.
Foto
www.postoveznamky.sk

 

Hodnoty a ideály v súlade s Olympijskou chartou

EYOF je ochutnávkou atmosféry olympijských hier a je bohatý na olympijské tradície. Začína sa aj končí slávnostným ceremoniálom, koná sa pod olympijskou vlajkou a počas doby trvania horí plameň. Výpravy bývajú v spoločnej dedine, športovci i rozhodcovia na úvod skladajú sľub. Účastníci zažívajú medzinárodnú atmosféru priateľstva a rešpektu a sú povzbudení pracovať na sebe a svojich výkonoch. EYOF je najväčším multišportovým podujatím mládeže v Európe. Učí hodnotám a ideálom zakotveným v Olympijskej charte. Vzdeláva a motivuje mládež pestovať šport a žiť zdravým životným štýlom. Ponúka príležitosť nadviazať kontakty a priateľstvá na celý život. Každý EYOF má svoje jedinečné logo.

Na vrchole úspešnosti

Pre slovenskú výpravu boli výsledkovo najúspešnejšie práve posledné dva festivaly. Letný v Győri (2017), kde získala až 10 cenných kovov a zimný v Sarajeve (2019), kde so štyrmi medailami skončila v medailovej bilancii krajín siedma. Čo čaká mladých Slovákov od piatku v Baku, sa môžete dozvedieť z nového olympijského podcastu. Vedúci výpravy Boris Demeter v ňom rozpráva o bezpečnosti, doprave, strave, ubytovaní, vzdialenostiach a iných detailoch nadchádzajúceho podujatia v Azerbajdžane.

Šortrekový tím SR na EYOF-e v Sarajeve. Zľava Petra Rusnáková - historicky najúspešnejšia Slovenka na EYOF a zároveň najúspešnejšia športovkyňa EYOF Sarajevo. V strede trénerka Kateřina Novotná - majsterka Európy a účastníčka štyroch ZOH. Vpravo Lucia Filipová, ktorá v Sarajeve doplnila slovenskú medailovú zbierku o jedno striebro.
Šortrekový tím SR na EYOF-e v Sarajeve. Zľava Petra Rusnáková - historicky najúspešnejšia Slovenka na EYOF a zároveň najúspešnejšia športovkyňa EYOF Sarajevo. V strede trénerka Kateřina Novotná - majsterka Európy a účastníčka štyroch ZOH. Vpravo Lucia Filipová, ktorá v Sarajeve doplnila slovenskú medailovú zbierku o jedno striebro.
Foto
SOŠV - Andrej Galica
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV