Športové aktuality
Rozhovor
3 mins. čítania

V Baku uvidíme aj dvoch mladých gymnastov! Čo majú v pláne?

Sára Surmanová sa športovej gymnastike venuje už od piatich rokov.
Foto
Archív - Sára Surmanová

Najväčšie multišportové podujatie pre športovcov vo veku 14 až 18 rokov sa blíži k svojmu začiatku. Európsky olympijský festival mládeže sa pôvodne nazýval Európske olympijské dni mládeže so skratkou EYOD. Úvodný ročník letného podujatia sa uskutočnil v Bruseli v roku 1991 a odvtedy sa koná každý nepárny rok. 

Národná gymnastická aréna v azerbajdžanskom Baku bude od 23. júla hostiť najlepších mladých gymnastov z celej Európy a chýbať medzi nimi nebudú ani dvaja slovenskí športovci. Vo viacboji nás reprezentovať budú Sára Surmanová a Matej Nemčovič. 

Len 15-ročný Matej sa športovej gymnastike venuje od svojich 5 rokov a v súčasnosti je študentom bratislavského gymnázia. Inak to nie je ani u Sáry. „Športovej gymnastike sa venujem od piatich rokov, lebo už ako malá som stále niekde liezla alebo visela. Rodičia ma chceli nejako zamestnať, tak ma prihlásili na gymnastiku,“ spomína na svoje začiatky mladá športovkyňa, ktorá sa vo kvalifikácii viacboja predstaví 24. júla.

Matej Nemčovič chce na EYOF zvýšiť svoje bodové maximum v šesťboji.
Matej Nemčovič chce na EYOF zvýšiť svoje bodové maximum v šesťboji.
Foto
Archív - Matej Nemčovič

 

Malá ochutnávka veľkej olympiády

Snom obidvoch gymnastov je zúčastniť sa olympijských hier. Na tie majú ešte chvíľu čas, no práve EYOF je takou malou ochutnávkou olympijskej atmosféry. Podujatie začína i končí slávnostným ceremoniálom a počas celého trvania doby horí i plameň. „Teším sa na celkovú atmosféru a otvárací i záverečný ceremoniál,“ prezradil Matej a Sára ho doplnila: „Teším sa na všetko, čo je s EYOF-om spojené – na cestovanie, nové priateľstvá. Rovnako sa neviem dočkať toho, že uvidím novú krajinu, ako aj veľa šikovných mladých športovcov, ktorí tam budú.“

Od olympijského festivalu očakávajú nové skúsenosti, ktoré ich posunú vpred

Ambíciou našej gymnastickej časti výpravy je podať čo najlepšie výsledky. „Chcel by som zvýšiť svoje bodové maximum v šesťboji,“ prezradil svoje plány Matej Nemčovič. „Mojou ambíciou je dosiahnuť čo najlepší výsledok a zbierať nové skúsenosti, ktoré ma budú v športovej gymnastike posúvať vpred,“ pridala sa Sára Surmanová. Veríme, že sa im podarí vybojovať čo najlepšie umiestnenia a prajeme im veľa úspechov!

Kedy držať našim gymnastom palce? *

23. júl 

10:00 - 19:00 kvalifikácia viacboja (CH)

24. júl 

10:00 - 19:00 kvalifikácia viacboja (D)

25. júl

12:00 - 14:15 finále viacboja (CH), 16:00 - 18:15 finále viacboja (D)

26. júl 

14:00 - 16:00 kvalifikácia  na náradiach (preskok, bradlá) (D), kvalifikácia na náradiach (prostné, kôň, kruhy) (CH)

27. júl 

14:00 - 16:00 finále na náradiach (kladina, prostné) (D), finále na náradiach (preskok, bradlá, hrazda) (CH)

* časy sú uvedené v miestnom čase (Baku). Na Slovensku je o 2 hodiny menej.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV