Športové aktuality
Baku / XV. letný EYOF
5 mins. čítania

Plavci si na EYOF v Baku prišli vylepšiť osobné rekordy. Zatiaľ sa im to darí!

Foto
EYOF 2019 Baku

Naši plavci už majú za sebou prvé preteky na už v poradí pätnástom letnom Európskom olympijskom festivale mládeže. Každým dňom vylepšujú svoje osobné rekordy a mali sme aj pár semifinalistov. Ich výsledky na EYOF-e poznáme všetci, no ako sa k plávaniu dostali a čo je ich najväčším cieľom? 

Súčasťou slovenskej výpravy v Baku je osem plavcov, z toho štyria plavci a štyri plavkyne. Timea Kovácsová, ktorá odpláva celkovo až päť disciplín, začínala s plávaním v útlom detstve. „Už odmalička som si pestovala dobrý vzťah k vode a vždy ma to bavilo. Môj jediný cieľ v plávaní je, aby som si dokázala posúvať svoje osobné rekordy a aby ma to neprestalo baviť,” prezradila nám Timea, ktorá v semifinále na 200 m motýlik obsadila skvelé 15. miesto.

Olivia Ana Šprláková-Zmorová a Timea Kovácsová.
Olivia Ana Šprláková-Zmorová a Timea Kovácsová.

V plávaní sa našla Olivia Ana Šprláková-Zmorová, ktorá má za sebou nielen semifinále, ale vylepšený osobný rekord. „Plávanie milujem. Veľmi ma baví a našla som v ňom ideálnu pohybovú aktivitu. Vo vode sa cítim slobodne. Jednoducho mi tento šport prirástol k srdcu,” hovorí Olivia. Na EYOF v Baku sa zišla konkurencia až 365 plavcov zo 47 krajín Európy. Pre Oliviu je to prvé podujatie takých veľkých rozmerov a má pred ním rešpekt, ale nie strach. „Je to pre mňa úplne nová skúsenosť, ešte nikdy som sa takéhoto podujatia nezúčastnila. Som však rada, že som tu a verím, že zo seba ešte len vydolujem maximum,” priblížila nám svoje pocity z EYOF mladá plavkyňa. V budúcnosti by sa chcela vypracovať natoľko, aby mohla Slovensko reprezentovať aj na prestížnych svetových podujatiach.

Cieľom našich plavcov je zlepšovanie osobných rekordov 

Odmalička sa plávaniu venuje i Janka Mižúrová, ktorá má v pláne neustále zlepšovať osobné maximá a plniť čiastkové ciele. „Je tu skvelá atmosféra. Teším sa, že môžem zažiť niečo nové a nazbierať cenné skúsenosti,” prezradila nám. Janka má za sebou už aj svoju hlavnú disciplínu 200 m prsia, v ktorej za svojím osobným rekordom zaostala len o 91 stotín sekundy. Pred sebou má však ešte ďalšie disciplíny, v ktorých si môže nový osobný rekord ešte len vytvoriť.

Janka Mižúrová
Janka Mižúrová
Foto
Janka Mižúrová

Na krátke trate je špecialistkou Lilian Slušná. „Môj dlhodobý cieľ je dosiahnuť takú výkonnosť, aby som sa dokázala kvalifikovať na majstrovstvá Európy či sveta,” hovorí. Na 100 m voľným spôsobom si už stihla vylepšiť aj osobný rekord a veríme, že jeho pokorenie príde aj v ďalších disciplínach.

Lilian Slušná
Lilian Slušná
Foto
Lilian Slušná

 

Nevie prečo, ale plávanie ho baví 

Mladý plavec František Jablčník sa plávaniu venuje už jedenásty rok. „Ani neviem prečo som s plávaním začal. Na bazén ma priviedla mamina a ešte stále ma to baví,“ prezradil nám o svojich začiatkoch. Jeho veľkým snom sú olympijské hry a na EYOF-e si už stihol výrazne vylepšiť svoj osobný rekord v polohových pretekoch na 200 m a dostať sa do semifinále, kde mu budeme všetci držať palce. Vo výprave máme aj Mateja Daniša, pre ktorého je EYOF prvým veľkým podujatím. V disciplíne na 100 m voľným spôsobom si už stihol vylepšiť osobný rekord.

Patrik Folťan
Patrik Folťan
Foto
Patrik Folťan

S víziou zlepšenia osobných rekordov do Baku prišiel aj pätnásťročný Bence Dikácz, ktorý sa plávaniu venuje od štyroch rokov a podujatia sa zúčastňuje ako mladší junior. EYOF však nie je len o pretekoch, ale aj o atmosfére. „Som rád, že tu môžem byť a spoznávať mojich rovesníkov z rôznych kútov Európy,” dodal Bence. Posledným plavcom v našej výprave je Patrik Folťan, ktorého sen je rovnaký ako sny miliónov ďalších športovcov. „V plávaní by som chcel dosiahnuť to, čo každý športovec. Dostať sa raz na olympijské hry,” uzavrel náš rozhovor.

Bence Dikácz
Bence Dikácz
Foto
Bence Dikácz

 

Ako si slovenskí plavci počínali v dnešných rozplavbách?

100 m voľný spôsob (CH): Matej Daniš skončil v rozplavbe na 100 m voľným spôsobom na 40. mieste a nepostúpil ďalej. Jeho čas bol 54,53 s.

400 m voľný spôsob (D): Olivia Ana Šprláková-Zmorová skončila v rozplavbe na 400 m voľným spôsobom na 18. mieste a nepostúpila do večerného finále.

200 m prsia (D): Jana Mižúrová obsadila v rozplavbách na 200 m prsia 22. miesto a nepostúpila ďalej. Jej čas bol 2:40,91 min.

4x100 m voľný spôsob mix: Plavecký mix v zložení Matej Daniš, Patrik Folťan, Olivia Ana Šprláková-Zmorová a Lilian Slušná s časom 3:49,46 min. 18. miesto a nepostúpila ďalej.

200 m polohové preteky (rozplavby): František Jablčník skončil v rozplavbách 200 m polohové preteky na 14. mieste a postúpil do semifinále.

1500 m voľný spôsob (pomalá rozplavba): Bence Dikácz plával tesne za osobným rekordom s časom 16:47,53.

Poobede držte palce!

17:26 200 m pol. preteky (CH) semifinále: František Jablčník

18:43 1500 m voľný spôsob (CH) - rýchla rozplavba:  Bence Dikácz

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV