Športové aktuality
Rozhovor
Baku / XV. letný EYOF
3 mins. čítania

Džudisti na EYOF v Baku: „Džudo je o tvrdej práci a odriekaní”

Foto
SOŠV - Andrej Galica

V týchto dňoch v aréne Heydara Aliyeva prebiehajú zápasy džudistov. Slovensko reprezentujú piati džudisti. Počtom majú prevahu chlapci, v Baku môžeme stretnúť Silviu Tománkovú, Viktora Ádama, Benjamína Maťašeja, Samuela Reta, Miloša Krajčiho a Tomáša Demčáka. Ako sa Silvia dostala džudu a čo je najväčší Benjamínov sen? Spýtali sme sa ich za vás. 

Všetci naši džudisti sa k svojmu športu dostali už ako malé deti. Niekomu sa zapáčil hneď, niekto vyskúšal aj iné športy. „Ako dieťa som vyskúšal viacero športov, no zo všetkých sa mi najviac zapáčilo práve džudo. Asi to bude aj tým, že pre mňa neznamená len šport. Považujem ho za istú formu umenia,” prezradil nám Samuel Ret.

Džudista Tomáš Demčák
Džudista Tomáš Demčák
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Silvia sa k džudu dostala prostredníctvom svojho otca, džudo majú v rodine. Benjamín si už tiež bez neho nevie predstaviť svoj život. „Džudo ma neskutočne baví. Je to individuálny šport a všetko, čo do neho vložím sa mi vráti. Alebo by sa malo vrátiť,” hovorí. Podobne to vidí aj Viktor, ktorý sa džudu venuje už deväť rokov. „V reprezentácii som dva roky a keďže pochádzam z malého mesta Rimavská Sobota, som veľmi hrdý na to, že môžem byť súčasťou reprezentačného tímu. Dostať sa do reprezentácie bolo mojím snom už odmalička,” odpovedal nám Viktor na otázku, čo pre neho znamená reprezentácia.

Džudo je životný štýl 

Každý šport na profesionálnej úrovni si vyžaduje veľkú dávku odhodlania a často aj odriekania. „Džudo je o tvrdej práci a odriekaní. Ako všetky vrcholové športy. Ja to robím s láskou a hlavne pokorou k športu, ktorý sa stal mojím životným štýlom. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som v športe dosiahol maximum,” prezradil o sebe Viktor a Tomáš Demčák ho doplnil: „Džudo mi vyhovuje v každom ohľade. Jednak preto, lebo preferujem individuálne športy, mám celkom výbušnú povahu a pri džude sa môžem odreagovať. Na druhej strane ho preferujem aj zo zdravotného hľadiska.” 

Miloš Krajči
Miloš Krajči
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Na Viktora Ádama na EYOF v Baku po prvýkrát čaká kategória +90 kg. „Teším sa, že mám príležitosť vidieť a byť súčasťou takého veľkého podujatia. Urobím všetko preto, aby som Slovensko reprezentoval čo najlepšie. Prvýkrát budem súťažiť v kategórii +90 kg. Z jednej strany mám veľký rešpekt, na druhej strane sa na to veľmi teším,” povedal Viktor, ktorý sa už zajtra postaví proti Rusovi Magomadovovi. Pre Silviu Tománkovú je EYOF skvelá skúsenosť. „Je to niečo nové, na čo nikdy nezabudnem. Teším sa, že tu môžem byť," uzavrela Silvia.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV