Športové aktuality
Video
Baku / XV. letný EYOF
2 mins. čítania

Ľudový spev, tanec a slovenský chlieb v podaní azerbajdžanských študentov

V dedine športovcov na XV. Európskom olympijskom festivale mládeže sme okrem našich mladých športovcov mohli stretnúť aj študentov piešťanského gymnázia Pierra de Coubertina, ktorí sa zapojili do medzinárodného vzdelávacieho programu OCEP. Stali sa tak jednou z 50-tich európskych škôl, ktoré pri príležitosti tohtoročného EYOF získali partnerstvo s jednou školou v Baku.

V programe Olympijskej kultúry a vzdelávania (OCEP) ide o vzdelávanie mládeže prostredníctvom športových a kultúrnych výmen. OCEP je neoddeliteľnou súčasťou Európskeho olympijského festivalu mládeže 2019 v Baku a prináša nezabudnuteľný zážitok pre všetkých mladých športovcov.

Študentka piešťanského gymnázia Pierra de Coubertina počas prezentácie krajín v dedine športovcov na EYOF 2019 v Baku v rámci programu OCEP.
Študentka piešťanského gymnázia Pierra de Coubertina počas prezentácie krajín v dedine športovcov na EYOF 2019 v Baku v rámci programu OCEP.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Program je určený špeciálne pre mládež a jeho cieľom inšpirovať ich v olympijských hodnotách priateľstva, dokonalosti a rešpektu. To sa snaží dosiahnuť aj prostredníctvom športovej a kultúrnej výmeny medzi členskými krajinami. „Na Slovensku sme do programu vybrali piešťanské gymnázium Pierra de Coubertina a možno práve preto si škola v Baku vybrala prezentáciu spevu a tanca. Tieto partnerské školy spolu komunikovali pol roka, vymieňali si prostredníctvom rôznych prezentácií a rozhovorov všetky informácie o našich krajinách, teda o Azerbadžane a Slovensku. A to nielen o športe, ale aj o kultúre, architektúre či zvykoch," priblížila nám projekt riaditeľka Oddelenia olympizmu Slovenského olympijského a športového výboru Ivana Motolíková.

Slovenskí študenti boli z prezentácie svojej krajiny nadšení 

„Azerbajdžanskí študenti nám práve ukazujú, čo sa naučili o našej národnej kultúre. Je to neskutočne nádherne pripravené," povedal nám študent piešťanského gymnázia počas prezentácie krajín v dedine športovcov. Prezentácie krajín sa zúčastnil aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, ktorý si pochutnal aj pravom slovenskom chlebe, ktorý pre nás upiekli študenti z Baku.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV