SOŠV
Baku/Bratislava
3 mins. čítania

Počas EYOF v Baku bol podpísaný kontrakt na letný EYOF 2021 v Banskej Bystrici, jej primátor si v sobotu na záverečnom ceremoniáli prevezme vlajku EOV

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Po tom, čo pod kontrakt EOV s hostiteľským mestom v piatok pripojil svoj podpis primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko, je už definitívne, že XVI. letný EYOf sa v roku 2021 uskutoční v meste pod Urpínom.
Foto
Petra Gantnerová, SOŠV

Počas XV. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v azerbajdžanskom Baku sa dosť hovorilo aj o Banskej Bystrici. Mesto pod Urpínom totiž bude hostiť najbližšiu edíciu tohto multišportového podujatia pre mládež zo všetkých krajín Európy vo veku 14 – 18 rokov. Práve v Baku podpísali slovenskí zástupcovia kontrakt na usporiadanie letného EYOF 2021 v Banskej Bystrici s Európskymi olympijskými výbormi (EOV), ktoré vlastnia práva na EYOF.

Podpis kontraktu EOV s hostiteľským mestom sa odohral na dva razy, pretože prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel bol na EYOF v Baku počas prvej časti tohto podujatia a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko prišiel až na jeho druhú časť. Prezident SOŠV Anton Siekel podpísal zmluvu spoločne s prezidentom EOV Janezom Kocijančičom v pondelok, zástupca tretej zmluvnej strany - primátor Banskej Bystrice Ján Nosko - pripojil svoj podpis v piatok.

Na spoločnej fotografii prezident EOV Janez Kocijančič a prezident SOŠV Anton Siekel.
Na spoločnej fotografii prezident EOV Janez Kocijančič a prezident SOŠV Anton Siekel.
Foto
Petra Gantnerová, SOŠV

Prezident SOŠV Anton Siekel na margo podpisu kontraktu s EOV povedal: „Teší ma, že v meste Banská Bystrica sme našli partnera, v spolupráci s ktorým máme všetky predpoklady na úspešné zvládnutie organizácie takého veľkého podujatia. Verím, že pred Európou sa ukážeme ako dobrí hostitelia aj organizátori. Na jednej strane je to veľká zodpovednosť, ale na druhej veľká príležitosť pozitívne prezentovať Banskú Bystricu a okolitý región pred návštevníkmi z celej Európy.“

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko pricestoval do Baku spolu s viceprimátorom aj s riaditeľkou svojej kancelárie. Na sobotňajšom záverečnom ceremoniáli si totiž ako zástupca budúceho hostiteľského mesta prevezme vlajku Európskych olympijských výborov. Pri tejto príležitosti si diváci na záverečnom ceremoniáli aj budú môcť pozrieť prezentáciu Banskej Bystrice na veľkých obrazovkách atletického štadióna. Prezentáciu si môžete aj vy pozrieť TU:

Ján Nosko po slávnostnom akte, na ktorom EOV zastupoval viceprezident organizácie Niels Nygaard, v piatok uviedol: Sme radi, že môžeme usporiadať toto významné športové podujatie. Spolu s Banskobystričanmi sa teším, že v roku 2021 v našom meste privítame európsku mládežnícku športovú rodinu.“

Vicepremiér Richard Raši v Baku spoločne s prezidentom SOŠV Antonom Siekelom.
Vicepremiér Richard Raši v Baku spoločne s prezidentom SOŠV Antonom Siekelom.
Foto
Petra Gantnerová, SOŠV

Od nedele do stredy boli v Baku aj 17 zástupcovia organizačného výboru letného EYOF 2021 na čele s jeho riaditeľom, viceprezidentom SOŠV Petrom Korčokom, ktorí sa zúčastnili na pozorovateľskom programe v rámci letného EYOF 2019. Delegácia organizačného výboru, aj prezident SOŠV, leteli do Baku vládnym špeciálom spoločne s podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu Richardom Raši.

Richard Raši absolvoval v dejisku podujatia pracovný program, ktorého súčasťou bolo aj stretnutie s ministrom mládeže a športu Azerbajdžanu Azadom Rachimovom. Podľa tlačovej správy úradu Richarda Rašiho vicepremiér s ministrom hovorili o spolupráci azerbajdžanského organizačného tímu s Banskou Bystricou. Azad Rachimov ponúkol spoluprácu pri usporiadaní EYOF na Slovensku, a zároveň podklady, skúsenosti a know-how azerbajdžanských organizátorov.

S konceptom EYOF v Banskej Bystrici sa v Baku mohli bližšie zoznámiť členovia exekutívy Európskych olympijských výborov, ktorým ho prezentoval ich kolega, zároveň generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV