Športové aktuality
Baku / XV. letný EYOF
3 mins. čítania

6. súťažný deň v Baku: Plavci sa s EYOF rozlúčili prekonaním slovenských rekordov

Plavec Patrik Folťan.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Predposledný deň XV. Európskeho festivalu v Baku nám medailu síce nepriniesol, ale prekonanie niekoľkých osobných či slovenských rekordov áno. O čo najlepšie umiestnenia bojovali naši atléti, plavci i džudisti. Čo sa počas včerajšieho dňa udialo? 

O nový juniorský rekord v disciplíne 400 m pol. preteky sa postaral plavec 16-ročný František Jablčník, a to s časom 4:29,93 min. Vo finále napokon skončil na 8. mieste, za prvým Borodinom z Ruska zaostal o 9,88 sekúnd. Bence Dikácz v rovnakej disciplíne skončil v rozplavbe na 18. mieste a do finále napokon nepostúpil.

O nový juniorský rekord v disciplíne 400 m pol. preteky sa postaral plavec 16-ročný František Jablčník,
O nový juniorský rekord v disciplíne 400 m pol. preteky sa postaral plavec 16-ročný František Jablčník,
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Rekord Slovenska 14-ročných žiačok pokorila aj Olivia Ana Šprláková-Zmorová, ktorá 800 m voľným spôsobom zaplávala za 9:02,62 min. Rekord prekonala o 15 sekúnd a v pretekoch skončila na 13. mieste.

Osobný rekord si vylepšila aj Lillian Slušná, ktorá semifinále 50 m voľným spôsobom zaplávala za 26,72 sekúnd. Štafeta chlapcov v polohových pretekoch na 100 m skončila v rozplavbe na 14. mieste a do užšieho výberu nepostúpila.

Atlétom tentoraz hviezdy nepriali 

Slováci sa dnes predstavili v chôdzi na 5 kilometrov, chlapčenskej a dievčenskej štafete na 100+200+300+400 m a v hode oštepom. Výraznejší úspech sa nám dosiahnuť nepodarilo. Alžbeta Ragasová bojovala v chôdzi na 5 km do posledných síl, no vystačilo to len na 13. miesto. Zlato v tejto disciplíne získala Mirotvortsevová z Estónska.

Chlapčenská štafeta v zložení Samuel Beladič, Filip Revaj, Jakub Nemec a Denis Bartek nedokončila svoj rozbeh. „V štafete sme šli do rizika. Na druhej odovzdávke z 200 na 300 metrový úsek sme nepoužili 300 m odovzdávku, ale 100 m. A presne tá je riziková v tom, že pretekár, ktorý beží 300 m sa nepozerá dozadu a Samo Beladič bol už na konci so silami, nestíhal a neodovzdali si štafetový kolík,” priblížil situáciu šéftréner mládežníckej reprezentácie do 18 rokov Milan Laurenčík. Dievčenská štafeta preteky dokončila, no do finále sa jej prebojovať nepodarilo. S časom 2:13,60 minút dievčatá obsadili 11. miesto. Petra Hanuliaková mala vo finále hodu oštepom tri neplatné pokusy, kvôli čomu nefiguruje medzi klasifikovanými pretekárkami.

Dievčenská štafeta v zložení Emma Paulínyová, Viktória Forster, Katarína Kišková a Andrea Švecová.
Dievčenská štafeta v zložení Emma Paulínyová, Viktória Forster, Katarína Kišková a Andrea Švecová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

 

V aréne Heydara Aliyeva traja slovenskí džudisti

Na tatami sme v piatok videli troch Slovákov, a to Viktora Ádama, Samuela Reta a Benjamina Maťašejeho. Viktor aj Samuel vo svojich kategóriách obsadili konečné 7. miesto, Benjamin 11. miesto.

Kompletné výsledky

Samuel Ret s trénerkou Alexandrou Péterovou.
Samuel Ret s trénerkou Alexandrou Péterovou.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Program 6. súťažného dňa (25. júl) 

Atletika

800 m (CH) finále

Filip Revaj

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV