Športové aktuality
Rozhovor
9 mins. čítania

Jakub Grigar: "Tento titul mi v zbierke chýbal"

Jakub Grigar
Foto
TASR

Začiatkom tohto leta získal titul majstra Európy v kategórii do 23 rokov. Predviedol čistú jazdu a v cieli mal náskok 1,35 s. Vodný slalomár Jakub Grigar popri vrcholovom športovaní hrá na gitare, rád varí a rozhodol sa naučiť sa ruštinu. Nedávno začal spolupracovať s novým trénerom. Po úspešných ME mal vysoké ambície aj na MS. Nakoniec na nich ale neštartoval. Prečo, dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

Bol titul majstra Európy na ME do 23 rokov Tvoj jediný cieľ? 

"Do majstrovstiev Európy som vstupoval skôr s cieľom konečne ukázať to, na čo mám. Bolo to pre mňa obdobie veľkých zmien a preto som bol sám zvedavý, ako bude moje vystúpenie vyzerať. Nakoniec som, myslím, predviedol to, čo som mal a odišiel odtiaľ spokojný." ?

Aká bola najpravdepodobnejšia hrozba, ktorá Ťa na pretekoch mohla o titul obrať? (Zlý spánok v noci pred pretekmi, zlé počasie, prekvapivo silní súperi, prílišné chcenie, lietajúce jednorožce...?)

"Takých vecí je v našom športe veľmi veľa, a momentálne veľmi pracujem na tom, aby sa nič také v pretekové dni nedialo. Myslím, že keď človek venuje príprave na preteky dosť času a energie, samotné preteky by už mali ísť podľa predstáv, a to bez chýb. Máme okolo seba veľa príkladov, ktoré ukazujú, že keď človek niečo chce a venuje tomu všetko, výsledky sa dostavia."

V čom si sa utvrdil tým, že sa Ti podarilo tento šampionát vyhrať?

"Titul majstra Európy do 23 rokov mi doteraz v zbierke chýbal, takže som veľmi rád, že som to stihol už teraz. Tým pádom mi ostáva pracovať už len na tom, aby som vedel priniesť medaily aj z dospeláckych podujatí."

Je pre Teba nejako špeciálne, že si triumfoval doma v Liptovskom Mikuláši? 

"Určite je to špeciálne, pretože po dvoch nie moc úspešných sezónach už asi neostalo moc ľudí, ktorí mi verili. Takže som bol veľmi rád, že som pred zrakmi rodiny a kamarátov mohol ukázať, že na to stále mám." ?

Formu si chcel potvrdiť na MS v Krakove, kde si už raz vyhral. Nakoniec si sa však na štartovej listine neobjavil. Čo sa stalo?

"S trénerom sme zhodnotili, že dôležitejšie ako súťažiť na mládežníckych MS, bude pripravovať sa na blížiacu sa olympijskú nomináciu. O olympijskú miestenku budeme bojovať už o pár dní, a konkurencia tvrdo makala, takže som si nemohol dovoliť vypadnúť na ďalšie dva týždne z tréningu."

Aké máš najbližšie ciele? Je už čas myslieť na Tokio? Kadiaľ vedia cesta na kvalifikovanie sa na OH? 

"Najbližšie nás čakajú svetové poháre v Nemecku a v Českej republike, po ktorých už to bude 'len' vrchol sezóny, a to majstrovstvá sveta v španielskom Seu d’Urgell. Všetky tieto preteky sú zároveň interná nominácia do olympijského tímu a v Španielsku budeme vyjazďovať aj jedno miesto pre SR :) Samé dôležité preteky a každý z nich bude extrémne náročný. Maťo Halčin aj Andrej Málek ukazujú, že sú v dobrej forme a preto si netrúfam povedať, ako sa to bude vyvíjať."

Nebolo Ti niekedy ľúto, že nie si špička v nejakom u nás populárnejšom športe? Berieš svoje úspechy naopak ako výzvu spopularizovať Tvoj šport?

"Ľúto mi to určite nebolo a zároveň som sa nikdy nepovažoval za špičku. Zvolil som si vodný slalom a doteraz je to pre mňa najkrajší šport na svete. A robím, čo môžem, aby som v ňom bol čo najlepší. Ktovie, či by som sa vedel uživiť v inom športe. Napríklad v hokeji alebo futbale by mi určite zavadzali moje ľavé nohy." ?

Považuješ vodný slalom za férový šport? Zákonite platí, že drina prináša úspech?

"Áno, na vode je veľa vecí, ktoré sa neustále menia a na ktoré je ťažko reagovať. Ako ale vravím, stále je okolo nás veľa ľudí, ktorí to vedia zvládať a preto si myslím, že tá drina vyrieši veľa problémov. Náš šport je zaujímavý v tom, že zaručene spravíte chybu. Na konci dňa ale vyhrá ten, kto ich spraví najmenej, a to Vás naučí iba poriadny tréning."

Kto Ťa trénuje? Ako si s trénerom a tréningami spokojný? Kto ďalší ešte s Tebou pracuje (fyzio, mental coach, šaman, veštica...)?

"Momentálne už mesiac trénujem s novým trénerom Stanislavom Gejdošom a zatiaľ sa učíme, ako veci fungujú. Za ten mesiac ale môžem povedať, že som veľmi spokojný a že verím, že sa budem vedieť zlepšovať, aj keď máme pred sebou ešte veľa práce. Ďalej spolupracujeme s výživovým poradcom Martinom Čupkom, pretože bez poriadnej a správnej výživy by sa tie tréningy zvládali ťažko. Silu nám zabezpečuje Šimon Klimčík, ktorý má ma starosti napríklad aj Petru Vlhovú. Veľkú časť potrebnej regenerácie zabezpečuje fyzioterapeut Pavel Belička s masérom Tomášom Martikánom.  A vo veľkej miere mi pomáha môj tréningový 'parťák' Alexander Slafkovský, ktorý mi radí asi vo všetkých oblastiach, či už v športe alebo mimo neho."

Máš obľúbený doplnkový šport, alebo inú aktivitu? (Biliard, šípky, beatbox,...?)

"Čo sa týka športov, veľmi rád mám všetky. Okrem slalomu ale asi najviac obľubujem lezenie na skalách. Vo voľnom čase veľmi rad varím alebo hrám na gitare."

Vieš hrať na gitare? Koľkými jazykmi sa dohovoríš?

"Gitaru som spoznal práve vďaka kajaku a učím sa na nej hrať už nejaký ten rok. Ale nepovedal by som, že to viem. Čo sa týka jazykov, tak mi zatiaľ úplne stačila angličtina a slovenčina. Momentálne som sa rozhodol, že sa poriadne naučím rusky." :)

Na ME U23 bol za Tebou najrýchlejší Čech, aj dve Češky boli na stupni víťazov. Vyrastá generácia, v ktorej Česi získavajú viac medailí, ako Slováci. Čo robia lepšie? Alebo čím to je?

"Česko je 'vodácka' krajina a preto majú aj oveľa väčšiu základňu ako my. Majú dobré tréningové podmienky na viacerých miestach po celej krajine, a tak si naozaj majú z čoho vyberať. Stačí sa prísť pozrieť na “obyčajný” Český pohár a človek vidí, že sú proste na inej úrovni."

Ako si vie športovec získať sponzoring a ako mu vie pomôcť k lepším výsledkom?

"Pre samotného športovca to je veľmi náročné. Dobrou cestou je mať výsledky a s tým potom prídu aj sponzori, pretože ste pre niekoho zaujímavý. Keď človek narazí na dobrého sponzora, môže to byť super spolupráca. Napríklad taký Red Bull, s ktorým spolupracujem už 3 roky, nefunguje iba tak, že vám dá peniaze a všetko je 'okej', ale záleží im na tom, aby ste podávali najlepšie výkony, a preto vám pomôžu so zabezpečením hocičoho, čo potrebujete. Od lode až po najväčších odborníkov z hocijakého odboru."

Berieš sebapropagáciu na sociálnych sieťach ako prirodzene potrebnú súčasť svojho športového života? Prečo?

"Potrebné to určite je, ale musím priznať, že toto absolútne nie je niečo, čo robím prirodzene. Je to pre mňa náročné a veľakrát ma nebaví mať so sebou telefón a pozerať sa na svet cez objektív fotoaparátu. Myslím ale, že športovec by to robiť mal, pretože pokiaľ dokáže zaujať svojim príbehom mnoho ľudí, mal by to oveľa ľahšie so sponzormi a nadväzovaním nejakých ďalších kontaktov."

Keď si urobíš palacinky s čokoládovo-orieškovým krémom, myslíš pri tom niekedy aj na palmový olej a orangutany? Zaujíma Ťa ekológia všeobecne. Snažíš sa napríklad obmedzovať plasty?

"Konkrétne na orangutany nemyslím, ale ekológia je niečo, k čomu mám bližšie. Snažím sa, ale len na tej základnej báze. Napríklad tak, že hocikedy zbieram odpadky v miestach, kde sa pravidelne pohybujem. Ako napríklad Areál vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši."

Viem, že si na strave dávaš záležať. Čo bežne ješ? A čo bežné neješ? Máš nejaké diéty?

"V zásade to nemám vyhradené až tak konkrétne. V mojom prípade som sa musel hlavne naučiť jesť pravidelne 5 jedál denne, aby to telo naozaj dostalo to, čo potrebuje a aby mi zbytočne nerástol pupok. ? Snažím sa jesť veľa všeobecne povedané zdravých vecí ako ovocie, zelenina, oriešky a naopak sa vyhýbam hlavne vyprážaným jedlám, sladkostiam a tak."

Keď sa skoro stále plavíš vo vode, stihneš aj nejakú slečnu uloviť? Alebo si už ulovil? Či momentálne na dievčatá nemáš čas?

"Momentálne už vyše roka a pol žijem s mojou dievkou, ale áno, priznávam, že popri tréningoch je to veľakrát náročné, hlavne keď sa asi 200 dní do roka nevidíte." ?

Tešíš sa na mladých športovcov v Šamoríne na JOT games, ktoré organizuje Slovenský olympijský a športový výbor? Čo sa im pokúsiš odovzdať?

"Veľmi sa teším. Nie je to tak dávno, keď som bol ešte malý chlapec, ktorý sledoval slovenských olympionikov v 'telke' a chcel byť ako oni. Rád by som im ukázal a odkázal akurát tak to, že pokiaľ budú chcieť oni, tak je možné všetko!" ?

Kubovi sa napokon na JOT games prísť nepodarilo, na Donovaloch dostal defekt. Mladí športovci si tak na jeho povzbudivé slová ešte budú musieť počkať. Usilovnému slalomárovi ďakujeme za rozhovor a držíme palce na 'ceste do Tokia'.

Podujatia a športovci
Šport
Tags
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV