Športové aktuality
Rozhovor
4 mins. čítania

Mladý hokejista Oliver Okuliar: „Zo začiatku bolo ťažké zvykať si na nový svet"

Stanislav Krško

Oliver Okuliar je 19-ročný slovenský hokejista a člen Juniorského olympijského tímu, ktorý nedávno ukončil svoje pôsobenie v zámorskej QMJHL. Aktuálne sa pripravuje na svoju druhú sezónu za veľkou mlákou – tentokrát vo WHL. Čo tomu celému predchádzalo a aké sú jeho ďalšie plány?

K hokeju doviedol Olivera jeho otec a starší brat Filip, ktorý ho hral už predtým. Kariéru začal v Dukle Trenčín, kde pôsobil v juniorských tímoch. Štyri zápasy odohral aj v druholigovej Považskej Bystrici, kde privoňal k seniorskému hokeju a jeden zápas má na konte aj v najvyššej súťaži v drese Dukly. Jeho hokejovým vzorom je Brad Marchand, zo Slovákov mu najviac imponuje Tomáš Tatar. Zaujímavosťou je, že mladý útočník sa donedávna preháňal po ihrisku aj ako aktívny futbalista v oblastnej súťaži. „Teraz, keď sa musím v podstate celý rok venovať hokeju na 100%, tak mi už na to neostáva čas,“ hovorí.

Na snímke vľavo Nikita Ochoutuk z Ruska a vpravo Oliver Okuliar počas stretnutia medzinárodného hokejového turnaja hráčov do 18 rokov - Memoriál Ivana Hlinku
Na snímke vľavo Nikita Ochoutuk z Ruska a vpravo Oliver Okuliar počas stretnutia medzinárodného hokejového turnaja hráčov do 18 rokov - Memoriál Ivana Hlinku
Foto
TASR

Zo začiatku je ťažké zvykať si na nový svet

Po  sezóne 2017/2018 si svojimi výkonmi vyslúžil miesto v CHL Import Drafte. Siahol po ňom klub Sherbrooke Phoenix z QMJHL. CHL Import Draft je draft, ktorý sa koná každoročne pred začiatkom sezóny v Canadian Hockey League. CHL zastrešuje juniorské súťaže Western Hockey League, Ontario Hockey League a Quebec Major Junior Hockey League. „Všetko vybavil môj agent. Tím si ma vyhliadol počas spôsobenia v reprezentačnom tíme do 18 rokov,“ prezradil Oliver, ktorý v prvej sezóne za veľkou mlákou v 66 zápasov zaznamenal 42 kanadských bodov, a to za 14 presných zásahov a 28 gólových asistencií. So sezónou však príliš spokojný nie je, podľa neho je stále čo zlepšovať. „Je tam väčšia konkurencia v boji o miesta v zostave. Tréningy sú raz za deň a sú veľmi intenzívne,“ porovnáva tamojšiu ligu s tou slovenskou. Zo začiatku bolo ťažké zvykať si na nový svet, ale starší chalani mi pomohli, a tak mi to uľahčili,“ dodáva.

Mladší tréneri majú víziu a chcú sa zlepšovať

Jeho ciele v hokeji sú jasne stanovené. „Po prvé, každý hráč by sa ním asi chcel živiť a výnimkou nie som ani ja. Po druhé, zrejme nikdy nebudem spokojný, pretože vždy budem chcieť dosiahnuť vyššiu métu,“ hovorí Oliver. Na novú sezónu sa pripravuje v Prahe, popritom stíha aj občasné tréningy s otcom. Napriek slušnej sezóne v zámorí sa však v kanadských médiách špekulovalo o tom, že by mal v klube Sherbrooke Phoenix skončiť a hľadať si nové pôsobisko. „Asi áno, je možnosť, že tam nebudem pokračovať,“ povedal Oliver. O pár dní sa už do médií dostala informácia, že bude ďalej pokračovať v klube Lethbridge Hurricanes v súťaži WHL. Pozorne sleduje aj situáciu okolo reprezentačného výberu do dvadsať rokov. Okuliar v tomto výbere pôsobil už v minulosti, miestenka na minuloročný šampionát sa mu však napokon tesne neušla.

Na snímke zľava Jack McBain (Kanada), Oliver Okuliar (Slovensko) a Serron Noel (Kanada) počas stretnutia B-skupiny na medzinárodnom hokejovom turnaji hráčov do 18 rokov Memoriál Ivana Hlinku.
Na snímke zľava Jack McBain (Kanada), Oliver Okuliar (Slovensko) a Serron Noel (Kanada) počas stretnutia B-skupiny na medzinárodnom hokejovom turnaji hráčov do 18 rokov Memoriál Ivana Hlinku.
Foto
TASR

Po dlhoročnom pôsobení Ernesta Bokroša na lavičke „dvadsiatky“ prevzal úlohu trénera spolu s novým realizačným tímom Róbert Petrovický. „Myslím si, že to je pozitívny krok. Na bývalé vedenie nemôžem povedať nič zlé, ale tento nový realizačný tím sa chce zlepšovať. Mladší tréneri majú víziu, a to je aj taký impulz pre hráčov, aby na sebe pracovali,“ tvrdí Okuliar, ktorý čakal na reprezentačnú pozvánku aj v novej sezóne. Tej sa napokon dočkal. Za reprezentačný výber si zahral na augustovom turnaji  Hockey Summer Challenge v Poprade. V zápase proti Česku strelil Oliver dva góly, vo zvyšných zápasoch proti Dánsku a Nemecku pridal po jednej, respektíve dvoch asistenciách.

Slovenský olympijský a športový výbor zostavil z výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za minulý rok Juniorský olympijský tím, ktorý jeden rok podporuje sumou celkovo 50 tisíc eur a výživovými doplnkami spoločnosti Nutrend v hodnote 10 tisíc eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry.

Lynx
Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV