Športové aktuality
Video
3 mins. čítania

Olympijský magazín: To najlepšie z Baku!

Olympijský magazín v novom šate! Úlohy moderátorky sa bravúrne zhostila mladá šprintérka Viktória Forster, ktorá bola členkou slovenskej výpravy na Európskom olympijskom festivale mládeže 2019 v Baku. Čo všetko v našom vynovenom magazíne uvidíte? 

EYOF 2019 v Baku s mladými ambasádormi 

O zábavu v dedine športovcov sa na EYOF 2019 v Baku starali mladí ambasádori, medzi ktorými bola aj naša gymnastka a olympionička Barbora Mokošová. O tom, čo všetko mala v Baku na starosti a ako vyzerala jej práca s mladými športovcami, sa dozviete v našej reportáži.

Ľudový spev, tanec a slovenský chlieb v podaní azerbajdžanských študentov

V Baku ešte ostaneme. V uličkách dediny športovcov sme okrem našich športovcov mohli stretnúť aj študentov piešťanského gymnázia Pierra de Coubertina, ktorí sa zapojili do medzinárodného vzdelávacieho programu OCEP. Gymnázium sa tak stalo jednou z 50-tich európskych škôl, ktoré pri príležitosti tohtoročného EYOF získali partnerstvo s jednou školou v Baku. OCEP je skratkou programu Olympijskej kultúry a vzdelávania, v ktorom ide o vzdelávanie mládeže prostredníctvom športových a kultúrnych výmen.

OCEP bol neoddeliteľnou súčasťou Európskeho olympijského festivalu mládeže 2019 v Baku a priniesol nezabudnuteľný zážitok pre všetkých mladých športovcov. O tom, že to bol skutočne nezabudnuteľný zážitok, sa môžete presvedčiť na vlastné oči v druhej reportáži nášho Olympijského magazínu. Dozviete sa aj to, prečo sa azerbajdžanskí študenti naučili spievať slovenskú ľudovú pieseň a tancovať ľudový tanec.

Rok do Tokia

Priamo v Baku nás zastihol významný míľnik – 24. júla sme začali odpočítavať rok do olympijských hier v Tokiu. Ako rok pred Tokiom vyzerá naša príprava? Všetko podstatné sa dozviete priamo od prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru Antona Siekela a vedúceho slovenskej výpravy Romana Bučeka.

Svet nám chutí: Čo povedali mladí športovci na azerbajdžanské špeciality?

Baku, hlavné mesto Azerbajžanu, je od Slovenska vzdialené takmer 3 000 kilometrov. Bryndzové halušky sme tam, veru, nenašli, no azerbajdžanská kuchyňa je veľmi bohatá a plná zaujímavých chutí. Aby o zážitok z domácej kuchyne neprišli ani športovci, v jeden deň sme sa spolu s domácimi dobrovoľníkmi vybrali do obchodu a nakúpili tradičné potraviny. Pri ochutnávke ich sprevádzal jediný slovenský dobrovoľník v Baku Lukáš Kendra.

Leto plné olympijských táborov 

Na celom Slovensku fungujú miestne olympijské kluby, ktoré nám pomáhajú propagovať a šíriť myšlienky olympizmu. Nechýba medzi nimi ani Olympijský klub Turiec, ktorý každoročne pre deti organizuje olympijský tábor. Na tohtoročnom sme nechýbali ani my, ani náš olympionik Ladislav Škantár.

Prajeme vám príjemné sledovanie a už teraz sa tešíme, keď vám predstavíme ďalšiu časť nášho Olympijského magazínu.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV