Športové aktuality
3 mins. čítania

Zlaté dvojičky Peter a Pavol Hochschornerovci dnes na torte sfúknu 40 sviečok!

TASR, Martin Horváth
Slovenskí vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci sa v Aténach 20. augusta 2004 stali olympijskými víťazmi v C2 a obhájili tak zlato zo Sydney 2000. Dnes oslavujú 40 rokov.
Foto
TASR

Trojnásobní olympijskí víťazi vo vodnom slalome dvojičky Peter a Pavol Hoschschornerovci dnes oslavujú 40 rokov.

Vedeli ste, že v histórii olympiád sú jediní súrodenci na svete, ktorí v individuálnej súťaži vybojovali zlatý hetrik? Postupne sa radovali v C2 z olympijského primátu v Sydney 2000, Aténach 2004 a Pekingu 2008. K tomu si naši deblkanoisti pripísali bronz z Londýna 2012.

„Ja si všetky tri medaily z OH cením rovnako. Každá mala svoje špecifiká. Na prvej olympiáde sme sa ešte iba orientovali, nevedeli sme čo a ako. Na druhej už bola trochu aj nervozita, veď sme obhajovali zlato. Na tretej sme už vedeli, že môžeme dosiahnuť niečo unikátne a podarilo sa nám to," povedal Pavol Hochschorner pre TASR. Jeho brat Peter doplnil: „Jasné, že každý si najviac cení olympiádu, ale pre mňa boli dôležité aj šampionáty. Tam totiž bola vždy najväčšia konkurencia, kým na olympijských hrách oklieštená. Každý úspech je pre mňa dôležitý, aj majstrovstvá Európy, tieto medaily potvrdzovali našu výkonnosť."

Cesta za olympijským zlatom – až trikrát

Dvojičky začínali na hladkej vode, avšak zlato ich rovesníka Michala Martikána z Atlanty 1996 inšpirovalo súrodeneckú dvojicu k prechodu na divokú vodu. V tom čase sa paralelne venovali zjazdu a vodnému slalomu, pričom pred ich prvou olympiádou v Sydney sa úplne preorientovali na slalomársku disciplínu C2.

Do Sydney pricestovali ako víťazi celkového hodnotenia Svetového pohára vo vodnom slalome a majstri Európy. Vtedy ešte len 20-ročné dvojičky si podmanili olympijský kanál v Penrithe a vybojovali zlaté medaily.

Slovenskí vodní slalomári, súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci, finišujú v prvej kvalifikačnej jazde olympijskej disciplíny kanoe dvojíc na kanáli v Perinthe.
Slovenskí vodní slalomári, súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci, finišujú v prvej kvalifikačnej jazde olympijskej disciplíny kanoe dvojíc na kanáli v Perinthe.
Foto
TASR

Pozrite si finálovú jazdu

V nasledujúcich rokoch Peter a Pavol patrili medzi svetovú špičku a Slovensko do nich vkladalo nádeje aj počas olympijských hier v gréckych Aténach 2004. Kolíska olympizmu dopriala čerstvo 40-ročným hviezdnym pretekárom obhajobu zlata, keď suverénne ovládli finálovú jazdu.

Slovenskí vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci sa v Aténach 20. augusta 2004 stali olympijskými víťazmi v C2 a obhájili tak zlato zo Sydney 2000.
Slovenskí vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci sa v Aténach 20. augusta 2004 stali olympijskými víťazmi v C2 a obhájili tak zlato zo Sydney 2000.
Foto
TASR

Pozrite si finálovú jazdu

Jedna z najlepších deblkanoistických dvojíc histórie si mohla na olympiáde v Pekingu 2008 pripísať zlatý hetrik, čím by sa zaradili v olympijských dejinách do klubu nesmrteľných. To sa rodákom z Bratislavy podarilo, historický deň podčiarkla zlatom takisto Elena Kaliská v K1.

Slovenskí bratia Pavol a Peter Hochschornerovci s víťazným gestom v cieli  C2 15. augusta 2008 na OH v Pekingu.
Slovenskí bratia Pavol a Peter Hochschornerovci s víťazným gestom v cieli C2 15. augusta 2008 na OH v Pekingu.
Foto
TASR

Pozrite si finálovú jazdu

Rozlúčku s piatimi kruhmi mali Peter a Pavol Hochschornerovci v Londýne 2012. Ako veľkí ašpiranti na medailu svoju úlohu na divokej vode v Lee Valley zvládli a z Veľkej Británie odchádzali s kovom bronzového lesku. Legendy slovenského športu sa snažili ešte postúpiť na OH v Riu 2016, kde ich však dokonale „zastúpili“ zlatí bratranci Ladislav a Peter Škantárovci.

Dvojičky s bronzovými medailami v  C2 na OH2012 v Londýne.
Dvojičky s bronzovými medailami v C2 na OH2012 v Londýne.
Foto
TASR

Pozrite si finálovú jazdu

Okrem výnimočných úspechov na olympijských hrách zaznamenali Peter a Pavol Hochschornerovci na majstrovstvách sveta medailovú bilanciu 5-3-3, na majstrovstvách Európy získali sedem zlatých a štyri strieborné medaily. Celkové hodnotenie Svetového pohára vo vodnom slalome vyhrali dovedna desaťkrát. Od roku 2018 sa slovenskí vodní slalomári venujú vodnému zjazdu, keďže slalomárska disciplína C2 bola vyradená z programu olympijských hier i Svetového pohára.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV