Športové aktuality
2 mins. čítania

Lausanne 2020: V Aténach sa slávnostne zapálil oheň mládežníckej olympiády

Slávnostné zapaľovanie ohňa III. zimných olympijských hier mládeže v Lausanne 2020.
Foto
Medzinárodný olympijský výbor

Pred horúcim Tokiom nás čaká ešte jedna chladnejšia zastávka. Začiatkom budúceho roka sa vo švajčiarskom Lausanne uskutočnia v poradí tretie Zimné olympijské hry mládeže 2020 (YOG). V uplynulých dňoch sa na aténskom štadióne v Grécku slávnostne zapálil olympijský oheň, ktorý bude v nasledujúcich mesiacoch putovať po hostiteľskej krajine.  

Na slávnostnom ceremoniáli nechýbala ani naša strelkyňa a čerstvá majsterka Európy Danka Barteková, ktorá je zároveň predsedníčkou Koordinačnej komisie Medzinárodného olympijského výboru ZOH mládeže 2020. „Oheň mládežníckej olympiády nie je len inšpiráciou pre športovcov, ktorí sa na Lausanne 2020 pripravujú, ale aj pre fanúšikov na celom svete. Jeho cesta okolo Švajčiarska pomôže vyzdvihnúť a osláviť všetko, čo táto krajina môže ponúknuť. Je pre mňa veľkou cťou, že môžem byť súčasťou tejto cesty a priviesť olympijský oheň späť do olympijského hlavného mesta,” vyjadrila sa Danka Barteková pri slávnostnom zapaľovaní ohňa na aténskom štadióne.

Video zo slávnostného zapaľovania ohňa

Olympijský oheň sa do Švajčiarska vrátil po viac ako 70 rokoch

Za 110 dní prejde 26 švajčiarskymi kantónmi a neobíde ani francúzske mesto Les Tuffes. Púť pochodne s ohňom, ktorej cieľom je priniesť olympijský duch aj medzi obyvateľov, sa začne už zajtra 21. septembra.

Olympijský oheň
Foto
Medzinárodný olympijský výbor

Švajčiarsko je krajina s bohatou športovou tradíciou a len neďaleko Lausanne nájdeme množstvo športovísk na vynikajúcej úrovni. V samotnom hlavnom meste olympizmu uvidíme otvárací ceremoniál, medailové ceremoniály, hokej, korčuľovanie a bude tu situovaná aj olympijská dedina. Zvyšok súťaží sa uskutoční v okolitých zimných strediskách. Netreba tiež zabudnúť na francúzske mesto Les Tuffes, kde sa bude súťažiť v biatlone, skokoch na lyžiach a v severskej kombinácii.


Lausanne v číslach

Zimné olympijské hry mládeže sa uskutočnia od 9. do 22. januára 2020.

Na hrách sa zúčastní celkovo 1 800 športovcov od 15 do 18 rokov.

Súťažiť sa bude vo ôsmich športoch a v 16 disciplínach.

S organizáciou pomôže viac ako 3 000 dobrovoľníkov.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV