SOŠV
Michalovce
4 mins. čítania

Piaty ročník podujatia „Dotkni sa hviezd” s takmer 700 divákmi

K Európskemu týždňu športu, ktorý práve v týchto dňoch prebieha v celej Európe i na Slovensku, už tradične patrí aj podujatie „Dotkni sa hviezd”, ktoré organizuje Slovenský olympijský a športový výbor. Jubilejný piaty ročník sa uskutočnil v Michalovciach a zúčastnilo sa na ňom takmer 700 žiakov z michalovských základných škôl. 

Cieľom hodinového audiovizuálneho predstavenia je žiakom predstaviť olympijské symboly a myšlienky, prezentovať športy a zažiť skutočnú atmosféru olympijských hier.

Na predstavení "Dotkni sa hviez" sa tento rok zúčastnilo takmer 700 detí.
Na predstavení "Dotkni sa hviez" sa tento rok zúčastnilo takmer 700 detí.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Športovci ukázali svoju cestu k športu 

Medzi malých michalovských divákov prišli mnohé známe športové hviezdy ako lukostrelkyňa a olympionička Alex Longová, hádzanár Richard Štochl, futbalista Igor Žofčák či hádzanárka Patrícia Wollingerová. Olympijskú pochodeň priniesla do športovej haly v Michalovciach Alex Longová. „Európsky týždeň športu je projekt zameraný na oslavu športu a podporu rozvoja pohybu. Na Slovensku sa k projektu pripája aj Slovenský olympijský a športový výbor a Národné športové centrum. Jeho cieľom je, aby sa ľudia hýbali a boli zdraví. Nielen tento týždeň, ale po celý rok,” priblížila Európsky týždeň športu mladá lukostrelkyňa, ktorá má svoje prvé olympijské hry ešte čerstvo v pamäti a momentálne sa pripravuje na Tokio 2020.

Olympijskú pochodeň priniesla do športovej haly v Michalovciach Alex Longová.
Olympijskú pochodeň priniesla do športovej haly v Michalovciach Alex Longová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Michalovce – Európske mesto športu 2019 

Podujatie svojou účasťou podporil aj predseda Olympijského klubu Michalovce Jozef Uchaľ. „Mesto Michalovce každý rok usporadúva športové podujatia pre deti materských, základných a stredných škôl, ako aj pre našich seniorov. Máme naozaj široký záber a mňa osobne teší úzka spolupráca mesta a Olympijského klubu Michalovce,” vyjadril sa na margo projektu „Dotkni sa hviezd” Uchaľ. Samotné výchovno-vzdelávacie predstavenie podľa neho splnilo svoj účel. „Myšlienka olympizmu je stále aktuálna, a to nielen preto, že nám zostáva necelý rok do otvorenia letných olympijských hier v Tokiu. Dnešná doba si vyžaduje, aby deti aktívne športovali a mali pozitívny vzťah k pohybu,” dodal.

Pripravujeme sa na Tokio

Ústrednými postavami predstavenia boli klaun Alex a jeho kamarát mím Mimo. Ich úlohou bolo zábavným spôsobom predstaviť nielen samotné olympijské hry, ale aj olympijské hodnoty či symboly. Nechýbala ani krátka exkurzia do minulosti, ktorú vtipne, no výstižne zhrnul malý účastník predstavenia Miško: „V časoch, keď na tomto mieste ešte nestála hala, sa tu pásli mamuty a potom vynašli olympijské hry,” vysvetlil nám fanúšik Petra Sagana.

Súťažilo sa v preťahovaní lanom, stolnom tenise, skoku do diaľky či v rýchlostnej chôdzi a samozrejmosťou bolo aj slávnostné udeľovanie medailí. „Najviac sa mi páčila súťaž v preťahovaní lanom, ale aj videá z Tokia a Tokio tanec,” prezradil nám Miško po predstavení, ktoré ukončil tanec inšpirovaný Japonskom. Práve tam sa už budúci rok budú konať letné olympijské hry. „Cieľom predstavenia je dovzdelať deti v oblasti histórie športu a, samozrejme, pritiahnuť ich k športu. Deti sú súťaživé, „nepokazené” a sú skvelí fanúšikovia,” vyjadril sa režisér predstavenia Nikita Slovák, ktorý zároveň dodal: „Michalovce sú športové mesto, takýmto aktivitám jeho predstavitelia vychádzajú v ústrety a vždy je to veľmi príjemná spolupráca.”

Súčasťou predstavenia boli aj športové súťaže.
Súčasťou predstavenia boli aj športové súťaže.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Európsky týždeň športu vyhlasuje od roku 2015 Európska komisia športu. Národným koordinátorom Európskeho týždňa športu na Slovensku je Národné športové centrum. Cieľom tejto iniciatívy s hlavnou témou #BeActive je motivovať deti a širokú verejnosť k športu a k pohybu. „Som veľmi rada, že môžem byť súčasťou takýchto podujatí a rozširovať šport medzi ľudí. Myslím si, že pohyb prispieva k čerstvej mysli a ľudia sú potom odolnejší. Dnešné podujatie bol skvelý zážitok, verím, že si ho detičky naozaj užili,” zhodnotila podujatie „Dotkni sa hviezd” olympionička Alex Longová. 

POZRITE SI FOTOGALÉRIU Z PREDSTAVENIA

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV