Športové aktuality
Rozhovor
3 mins. čítania

Kristína Jesenská skončila s plávaním a začala s triatlonom: Nechcela som sa dívať len na bazén a cítiť chlór

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Talentovaná triatlonistka a členka Juniorského olympijského tímu Kristína Jesenská bola odmalička plavkyňa. Postupom času jej však plávanie nestačilo a prešla na triatlon. Čo jej najviac vadilo na bazéne a čím je pre ňu triatlon výnimočný?

Kristína začala športovať vďaka rodičom, ktorí sa tiež venujú aktívnemu životnému štýlu. Jej matka sa v mladom veku venovala atletike a plávaniu. „Momentálne sa venuje „ironmanom“ v triatlone. Spoločne sa podporujeme a niekedy trénujeme aj spolu. Vo dvojici je to vždy zábavnejšie,“ hovorí slovenská reprezentantka v triatlone.

Vzorom je pre ňu každý športovec, ktorý sa snaží robiť svoj šport čo najlepšie a každý deň posúva svoje limity.
Vzorom je pre ňu každý športovec, ktorý sa snaží robiť svoj šport čo najlepšie a každý deň posúva svoje limity.
Foto
Archív Kristíny Jesenskej

Triatlon ma chytil viac ako plávanie

V šiestich rokoch začala súťažne plávať. Po čase ju však plávanie dostatočne nenapĺňalo. „Nebavilo ma točiť sa v bazéne zo strany na stranu a hlavne, keď som neustále cítila chlór,“ dodala. Keď mala 14 rokov, začala chodiť na atletiku k trénerovi triatlonu. „Po pár tréningoch sa ma opýtal, či nechcem vyskúšať triatlon. Keďže som bola bývalá plavkyňa a chodila som na atletiku, pomyslela som si, že dotrénovať bicykel by nemalo byť až také ťažké. Veľmi ma to lákalo. Povedala som áno. Triatlon ma chytil viac ako plávanie a som vďačná ľuďom, ktorí ma k nemu dostali,“ povedala 19-ročná športovkyňa.

Ani jednu z triatlonových disciplín nedáva pred tie ostatné. „Viem, že triatlon sa skladá z troch športov, ale pre mňa je to jeden šport. Ak by som teda mala povedať najobľúbenejšiu a nenávidenú disciplínu, tak je to vždy inak . Podľa toho, ako sa mi na pretekoch darí,“ jasne vyhlásila. Za svoj najväčší úspech považuje vydarenú sezónu v roku 2018. „Na každom Európskom pohári som sa dokázala umiestniť v TOP 5 – z toho štyrikrát som bola v trojici najlepších a na majstrovstvách Európy juniorov som obsadila ôsme miesto,“ nechala sa počuť talentovaná Martinčanka.

Keď mala 14 rokov, začala chodiť na atletiku k trénerovi triatlonu.
Keď mala 14 rokov, začala chodiť na atletiku k trénerovi triatlonu.
Foto
Archív Kristíny Jesenskej

Najväčšia výhoda triatlonu? Jeho rôznorodosť

Na športovaní si užíva aj cestovanie. „Vďaka triatlonu som precestovala krajiny, do ktorých by som sa normálne nedostala. Ďalšia výhoda triatlonu je jeho rôznorodosť. Keďže sú v ňom zahrnuté tri rôzne športy, netrénujete stále to isté. Ako bývalej plavkyni, ktorá dlhé roky nevidela nič iné ako bazén, sa mi to veľmi pozdávalo,“ povedala členka Juniorského olympijského tímu, ktorá sa v auguste zúčastnila i pilotného ročníka teambuildingu pre mladých športovcov #JOTGAMES.

Vzorom je pre ňu každý športovec, ktorý sa snaží robiť svoj šport čo najlepšie a každý deň posúva svoje limity. Obdivuje napríklad triatlonistku Floru Duffy, plavca Michaela Phelpsa či cyklistu Petra Sagana. „Myslím, že ako u každého športovca, aj môj cieľ je dostať sa na olympijské hry a reprezentovať svoju krajinu najlepšie ako to len ide,“ dodala na záver mladá športovkyňa.

Slovenský olympijský a športový výbor zostavil z výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za minulý rok Juniorský olympijský tím, ktorý jeden rok podporuje sumou celkovo 50 tisíc eur a výživovými doplnkami spoločnosti Nutrend v hodnote 10 tisíc eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry.

Lynx
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV