Športové aktuality
Štuttgart
2 mins. čítania

Športová gymnastka Barbora Mokošová si vybojovala miestenku na OH v Tokiu

TASR, sou
Barbora Mokošová má na MS v Štuttgarte dôvod na veľkú radosť.
Foto
SGF

Slovenská reprezentantka v športovej gymnastike Barbora Mokošová si na MS v Štuttgarte zabezpečila miestenku na budúcoročné olympijské hry v Tokiu. Podľa postupového kľúča Medzinárodnej gymnastickej federácie sa do Japonska prebojovala z redukovaného 19. miesta vo viacboji. Mokošová, ktorá štartovala aj na OH 2016 v Riu de Janeiro, zabezpečila pre Slovensku zatiaľ pätnástu olympijskú miestenku - šesť vybojovali športoví strelci, päť rýchlostní kanoisti a tri vodní slalomári.

Mokošová v dosiahla v kvalifikácii viacboja na MS výslednú známku 49,732 b a v neredukovanom poradí obsadila konečné 63. miesto. V preskoku si pripísala známku 13,500 b, na bradlách 13,100, na kladine 11,366 a v prostných 11,766. Druhá Slovenka Chiara Bunce skončila v kvalifikácii viacboja na 108. mieste výkonom 47,232 b. Štartovalo 259 pretekárok.

Pri záverečnom cvičení na kladine Barbora Mokošová prežívala "nervy", ale napokon jej to s postupom na OH vyšlo.
Pri záverečnom cvičení na kladine Barbora Mokošová prežívala "nervy", ale napokon jej to s postupom na OH vyšlo.
Foto
SGF

"Príprava na tieto najdôležitejšie preteky bola veľmi dobrá, myslím si, že najlepšia v Barinej kariére. Vďaka SGF a SOŠV sa mohla zúčastniť na všetkých naplánovaných pretekoch a na sústredeniach v zahraničí, kde sme nazbierali obrovské skúsenosti, vedomosti a urobili sme obrovské množstvo práce. Zopár dní pred týmito kvalifikačnými pretekmi na OH prišlo zranenie ľavej nohy - natrhnuté tkanivo. Za normálnych okolností by noha išla na niekoľko týždňov do sadry, no MUDr. Branislav Delej urobil všetko čo bolo v jeho silách, fyzioterapeut Rasťo Petrila a Terezia Križalkovičová z NŠC taktiež. Hrozilo pretrhnutie, no štart sme riskli. Barča je veľká bojovníčka. Vedela, že šanca uspieť na dodatkovej kvalifikácii v budúcom roku je minimálna. Naozaj zabojovala a v zdravotnom stave, v akom bola, urobila maximum. V prostných i na bradlách zacvičila dobre. V preskoku predviedla jeden z najlepších skokov svojej kariéry. Kladina, posledné náradie, kde sa rozhodovalo o všetkom, urobila na jej psychike veľa. Začiatok mala dobrý, no čím sa viac blížila k záveru zostavy, cvičenie bolo viac a viac stiahnuté. Nespadla, no na kladine vie zacvičiť určite lepšie," povedal Mokošovej tréner Martin Zvalo.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV