Športové aktuality
Košice
2 mins. čítania

Na 96. ročníku Mdzinárodného maratónu mieru v Košiciach triumf Keňana Kipsambu a Etiópčanky Deressovej

Traja najlepší v mužskom maratóne na stupni víťazov.
Foto
TASR/Roman Hanc

Keňan Hillary Kibiwott Kipsambu triumfoval na 96. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Do cieľa prišiel s výrazným náskokom pred druhým Shumetom Akalnewom Mengistom z Etiópie,  tretí skončil Tsegay Tuemay Weldlibanos z Eritrey. Nový traťový rekord v kategórii žien utvorila Kumeschi Sichala Deressová z Etiópie, ktorá vylepšila vlaňajšie maximu Miliam Naktar Ebongovej o 1:15 min. na súčasných 2:26:01. Najlepší zo Slovákov Tibor Sahajda sa umiestnil na 7. mieste a časom 2:15:25 si utvoril osobné maximum. Medzi ženami dobehla Slovenka Lucia Vlčáková v čase 2:49:19 h piata.

"Chcel som si utvoriť osobný rekord, ale v dnešných podmienkach to nešlo. Počasie nebolo ideálne, vietor išiel proti nám. Ale vyhral som, som spokojný. Nebyť vetra, trúfol by som si na čas približne 2:06 h," poznamenal víťazný Keňan Hillary Kipsambu. Ako siedmy v poradí prišiel do cieľa najlepší zo Slovákov Tibor Sahajda. "Som šťastný. Utvoril som si osobný rekord, to bol môj zámer. Všetko bolo výborné, zabrať však dal protivietor. Výborne fungovala spolupráca s Peťom Ďurecom, ktorý šiel so mnou polmaratón," povedal Sahajda, ktorý získal slovenský titul.

"Videli sme zaujímavé maratónske predstavenie, ku ktorému opäť prispeli aj fantastickí diváci, ktorí napriek nie ideálnemu počasiu prišli a povzbudzovali vytrvalcov. Ďakujem celému tímu, ktorý odviedol výbornú prácu," uviedol riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Medzinárodný maratón mieru, 96. ročník, výsledky - muži: 1. Kipsambu (Keňa) 2:09:33 h, 2. Mengistu (Et.) 2:10:51, 3. Weldlibanos (Eritr.) 2:11:02, ... 7. Tibor Sahajda 2:15:25, 9. Jozef Urban (obaja SR) 2:30:21, ženy: 1. Deressová (Et.) 2:26:01 h, 2. Rionotukeiová 2:33:27, 3. Kigenová (obe Keňa) 2:34:05, ... 5. Lucia Vlčáková (SR) 2:49:19.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV