SOŠV
Liptovský Mikuláš
2 mins. čítania

Michalovi Martikánovi odhalili pamätnú tabuľu na ZŠ Márie Rázusovej Martákovej v Liptovskom Mikuláši, ktorú navštevoval

Ľubomír Souček, TASR
Michal Martikán na OH 2012 v Londýne, kde si v C1 vybojoval už piatu olympijskú medailu v sérii.
Foto
TASR/Martin Baumann

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Slovenskému vodnému slalomárovi Michalovi Martikánovi v pondelok odhalili pamätnú tabuľu na Základnej škole Márie Rázusovej Martákovej v Liptovskom Mikuláši, ktorú ako žiak navštevoval. Odhalenie jeho pamätnej tabule je súčasťou realizácie projektu Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), v rámci ktorého sa postupne na rôznych miestach Slovenska odhaľujú pamätné tabule na počesť olympijských medailistov zo Slovenska, reprezentujúcich nielen Slovenskú republiku, ale aj iných krajín, ktorých bolo Československo v minulosti súčasťou – Uhorska, resp. Československa.

Prvý olympijský víťaz v ére samostatného Slovenska navštevoval ZŠ Márie Rázusovej Martákovej v Liptovskom Mikuláši v rokoch 1989 až 1994. "V škole som začínal v hokejovej triede, postupne som prešiel na vodný slalom. Aj na mojom príklade je vidieť, že aj z jednoduchých pomerov sa dá v športe siahnuť na najvyššie méty. Verím, že z tejto školy vyjde raz možno ďalší olympijský víťaz a tabuľu s mojím menom vymeníte za inú," uviedol pri slávnostnej príležitosti Michal Martikán.

Michal Martikán je so ziskom dvoch zlatých (Atlanta 1996 a Peking 2008), dvoch strieborných (Sydney 2000 a Atény 2004) a jednej bronzovej olympijskej medaily (Londýn 2012) patrí medzi najúspešnejších olympionikov v slovenskej histórii. Navyše v Londýne sa mu ako vôbec prvému mužovi na svete v histórii OH podarilo získať piatu medaily v sérii v rovnakej individuálnej disciplíne. Mnohonásobný majster sveta aj Európy je historicky najúspešnejší vodný slalomár na svete a štyrikrát ho vyhlásili za Športovca roka na Slovensku.

Tohto roku dovŕšil Michal Martikán štyridsiatku, ale stále patrí do svetovej špičky a v hliadke 3xC1 sa tešil z už pätnásteho titulu svetového šampióna. Je nielen najmladším medailistom v histórii MS (keď v roku 1995 získal dva bronzy na MS v Nottinghame, mal len 16 rokov), ale zároveň aj najstarším majstrom sveta v histórii vodného slalomu.  Na jar bol zvolený za predsedu Slovenskej asociácie olympionikov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV