Športové aktuality
Bratislava
4 mins. čítania

Ivan Hodúr: „Videli sme v tom ľahko zarobené peniaze, ktoré si môžeme užiť”

Martin Horváth
Foto
TASR/SFZ

Jeho príbeh je výstrahou pre všetkých. Z futbalového reprezentanta sa stal človek, ktorý ovplyvňoval zápasy za úplatok. Nakoniec sa dostal až na úplné dno. Dnes chce očistiť svoje meno. Na základe skutočností, ktoré odzneli v diskusii o korupcii v športe, vám prinášame príbeh Ivana Hodúra.

Ivan Hodúr vystríha najmä mladých športovcov, aby sa nedostali do problémov, aké si svojím nezodpovedným konaním privodil on. „Chcem pomôcť hlavne mladým futbalistom, aby sa nedostali do takých problémov, ako som sa dostal ja. Nech rozmýšľajú viac smerom do budúcnosti.“

Prvé tri roky po prepuknutí korupčného škandálu sa nevedel zaradiť do života, pretože celý život hral len futbal. „Bolo to veľmi ťažké. Som veľmi vďačný svojim rodičom. Stáli pri mne a pomohli mi pozviechať sa. Po tých troch rokoch prišiel za mnou kamarát, či nechcem preňho pracovať. Prijal som to a myslím, že som urobil dobre,“ spomínal na najhoršie časy bývalý futbalista, ktorý sa momentálne živí ako robotník na stavbe a roznášač letákov.

Kvôli prehreškom prišiel o manželstvo

Podľa Hodúra musí mať športovec šťastie, aby sa finančne zabezpečil. Mal by myslieť aj na to, čo bude potom. Nielen na to, čo je práve teraz. To on nespravil. „Nemyslel som na svoj život „po” a je veľa športovcov, ktorí po kariére nevedia, čo majú robiť. Mnohí nemajú skončenú vysokú školu, často ani spravenú maturitu. Ja som bol na tom rovnako. Myslím si, že v Česku ani na Slovensku sa nedá športom zabezpečiť,“ myslí si. Kvôli svojmu konaniu sa dokonca rozviedol. „Moja manželka mi dala príliš veľa príležitostí a nakoniec sme sa rozviedli.“

Kde má jeho príbeh začiatok?  „V mladom veku som začal zarábať slušné peniaze, chodili sme s chlapcami po diskotékach či kasínach. Mysleli sme si, že sme veľkí futbalisti a tým to celé aj začalo. Pokazili nás peniaze, nevážili sme si ich. Chodili sme po nociach a míňali sme, kde sa dalo,“ rozprával svoj príbeh so zármutkom v hlase.

Ilustračná fotografia
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Motiváciou boli ľahko zarobené peniaze

Rodák zo Serede najskôr manipuloval zápasy v roku 2011, keď hrával v Nitre. „Čo sa týka motivácie, v Nitre to s peniazmi nebolo ružové. Zrazu sa naskytla možnosť zarobiť si manipulovaním zápasov. Jasné, že sme si mysleli, že sa to nikdy nebude riešiť. Videli sme v tom ľahko zarobené peniaze, ktoré si môžeme užiť. Bohužiaľ, dopadlo to inak.” To nebol koniec. Bývalý futbalový reprezentant sa previnil aj v roku 2013, keď sa celý príbeh zopakoval. „V Dunajskej Strede to bolo rovnako. Tam to mali hráči, ktorí boli zapletení do korupčného škandálu, ťažké. Niektorí nemali ani čo jesť. Vtedy by do toho šla asi väčšina.”

Čakaj na signál z tribúny

Manipulovanie zápasov v praxi by určite obstálo aj ako námet na film. Úlohou hráčov bolo, aby sa zápas skončil podľa predstáv stávkarskej mafie. „Mali sme spraviť penaltu alebo nechať voľného nejakého hráča. Vždy pred zápasom sme sa dohodli, že nám niekto z tribúny dá signál – napríklad si dá dole čiapku.” V zápasoch sa stávkovalo v rámci „live” stávok a po pokynoch od „spojky“ sa mohla začať manipulácia. „Vedeli sme, že zápas už môžeme „robiť”.” Finančná odmena sa pohybovala vo výške od 2500 do 3500 eur. „Peniaze sa odovzdávali vždy po zápase v dohodnutom čase a na dohodnutom mieste. Väčšinou na pumpách pri Dunajskej Strede alebo pri Bratislave,” nechal sa počuť bývalý hráč, ktorý za svoje prehrešky dostal 25-ročný zákaz činnosti vo futbale.

Chladní neostali ani funkcionári

Príbeh Ivana Hodúra sme mali možnosť vypočuť si v rámci diskusie Denníka N o korupcii v športe. Diskusie sa okrem bývalého futbalistu zúčastnil aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel a manažér oddelenia integrity Slovenského futbalového zväzu Peter Dedík, ktorého Hodúrove životné vyznanie desí aj dnes. „Napriek tomu, že to bolo pred toľkými rokmi a v mojej pozícii som sa týmto prípadom zaoberal, stále máme z toho zimomriavky,” vyjadril sa na margo Hodúrovho príbehu futbalový funkcionár. Pridal sa aj Anton Siekel, vyjadrujúc rešpekt pred jeho vyznaním. „Nie je jednoduché hovoriť o tom všetkom nahlas, otvorene a pred ľuďmi,” dodal na záver.

Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV