Športové aktuality
Rozhovor
7 mins. čítania

Slovenské hokejistky Klimášová a Čurmová v ženskej NHL: „Popri tréningoch a zápasoch musíme aj pracovať”

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Iveta Klimášová, Mariah Fujimagari a Lenka Čurmová.
Foto
Archív Mariah Fujimagari

Iveta Klimášová a Lenka Čurmová sú prvé hokejistky zo Slovenska, ktoré sa dostali do ženskej hokejovej súťaže NWHL. Obe sú z bratislavského klubu HC ŠKP Bratislava a obe sa prebojovali až do tímu Buffalo Beauts, ktorý v minulých sezónach bojoval o titul a zisk Isobel Cupu. V rozhovore nám dievčatá priblížili cestu do jednej z najkvalitnejších ženských hokejových súťaží a prezradili, či sa v ženskej NHL dá uživiť hraním.  

V akom veku ste začínali s hokejom a ako ste sa k nemu dostali? 

Iveta: S hokejom som začala približne v desiatich rokoch v piatom ročníku na základnej škole. Vždy som sa venovala športu, najskôr to bol futbal. Do piateho ročníka som prestúpila na základnú školu Komenského v Spišskej Novej Vsi a tam sa ma opýtali, či by som nechcela byť v hokejovej triede. Neváhala a povedala som „áno”.

Lenka:  S hokejom som začala, keď som mala šesť rokov. Dostala som sa k nemu cez rodičov. Hokej hrával aj môj otec, mama sa tiež venovala športu. So mnou a mojou staršou sestrou začala chodiť na štadión, aby sme sa naučili korčuľovať. Keďže mi to celkom išlo, tréner prípravky mame povedal, nech mi zoženie chlapčenské korčule a prídem na hokejový tréning. Odvtedy sa mu venujem.

Stretli ste sa vo svojom okolí s reakciami, že hokej je predsa „chlapčenský šport” a vy ste dievčatá?  

Iveta: Určite tam boli reakcie aj pozitívne, aj negatívne. Negatívne hlavne zo strany ostatných hokejistov v mojom veku, pretože som bola jediné dievča v čisto chlapčenskej hokejovej triede. Pozitívne reakcie vnímam najmä teraz, keď ľudia už pomaličky začínajú chápať, že je to šport pre každého.

Lenka: Samozrejme. S týmto názorom a rôznymi komentármi okolo toho, že to nie je šport pre dievča, som často stretávala dokonca aj v rodinnom kruhu. Občas sa s tým stretnem aj dnes, no myslím si, že situácia sa zlepšuje. Ja som si to však nikdy nevšímala a nerobila som si z toho ťažkú hlavu, vďaka čomu mi dal hokej neskutočne veľa.

Lenka Čurmová pri podpise zmluvy.
Lenka Čurmová pri podpise zmluvy.
Foto
Archív Lenky Čurmovej

Ako ste sa dostali do kontaktu s funkcionármi zámorského tímu Buffalo Beauts? 

Iveta: Pred dvomi rokmi prišla do nášho klubu HC ŠKP Bratislava brankárka z Kanady Mariah Fujimagari. Stali sa z nás veľmi dobré kamarátky a ostali sme v kontakte aj po tom, ako sa vrátila naspäť do Kanady. V lete podpísala zmluvu s Buffalom Beauts. Bola som veľmi ohúrená, gratulovala som jej k úspechu. O pár dní sa ma spýtala, či to nechcem skúsiť aj ja. Poskytla mi kontakt na manažérku tímu Buffalo Beauts a takto sa začala celá komunikácia s vedením klubu. Najprv chceli od nás zostrihy zo zápasov a neskôr nás spoločne s Lenkou pozvali na „try-out” v Buffale. Tam sme sa im zapáčili a ponúkli nám kontrakt na jeden rok.

Dajú sa v ženskom hokeji zarobiť peniaze, respektíve je možné uživiť sa hokejom? Bývalá hokejová brankárka Zuzana Tomčíková na nedávnej konferencii SPORT (R)EVOLUTION povedala, že jedinou ligou, kde je to možné, je ruská liga. Ako je to v USA a Kanade? 

Iveta: Áno, myslím si, že v ruskej lige sa dajú zarobiť slušné peniaze aj v ženskom hokeji. V našej lige NWHL v USA stále pracujú na tom, aby sme boli čoraz viac podporované. Vytvárajú sa tu skvelé podmienky pre sponzorov a badať veľkú snahu spopularizovať ženský hokej. Myslím si, že zahraničné, resp. európske hráčky sa musia viac presadiť, aby sa im to odrazilo na výplate. Stále to však nie je na takej úrovni, aby sme sa tým živili. Popri tréningoch a zápasoch musíme aj pracovať, aby sme si mohli dovoliť komfortný život.

Lenka: Ako spomínala Zuzka Tomčíková, Rusko je zatiaľ jediná krajina, kde sa dá živiť iba hokejom. Tu v USA robia všetko preto, aby sme mali najlepšie podmienky, no aj tu, podobne ako v iných krajinách, majú hračky popri hokeji aj prácu. 

Prednedávnom ste odleteli do zámoria. Ako ste sa v Buffale aklimatizovali? Už ste si na život za oceánom zvykli? 

Iveta: Myslím, že výborne. Mesto sa mi veľmi páči. Doposiaľ som stretla veľa skvelých ľudí, dúfam, že to tak aj ostane.

Lenka: Aklimatizovali sme sa výborne. Buffalo je krásne, všade sú neskutočne milí ľudia. Na prostredie si zvykáme celkom rýchlo. Celý tím, a to nemám na mysli len spoluhráčky, ale aj realizačný tím, tvoria fantastickí ľudia a osobnosti. Je to cítiť na ľade aj mimo neho.

Spoluhráčky z Buffala - Kimberly Brown, Iveta Klimášová a Lenka Čurmová.
Spoluhráčky z Buffala - Kimberly Brown, Iveta Klimášová a Lenka Čurmová.
Foto
Mike Hetzel

Prijali vás v tíme? 

Iveta: Prileteli sme až na tretí tréning a dievčatá nás už očakávali. Vytvorili sme super kolektív, a to aj napriek tomu, že iba tri hráčky tvorili tím aj minulú sezónu.

Lenka: Pripravujeme sa a vylaďujeme formu. Zvykáme si na nové systémy a spoluhráčky. 

Ako vyzerá príprava na začiatku sezóny? 

Iveta: Keďže sme tu všetci noví – tím, tréner, vedenie – musíme si na seba zvyknúť. Príprava pred naším prvým ligovým zápasom trvala tri týždne. Väčšinou sme sa venovali systému a taktike, ktorú chceme hrať v tejto sezóne.

Dá sa porovnať zázemie hráčok v zámorí a na Slovensku? Čo sú tie najväčšie rozdiely? 

Iveta: Myslím, že najväčším rozdielom je, že v zámorí môžu dievčatá hrať stredoškolské či vysokoškolské ligy už počas štúdia, zatiaľ čo na Slovensku takéto ligy neexistujú, čo je len na škodu. Ak chce dievča na Slovensku hrať hokej, musí začať v chlapčenskej lige, kde sa presadí dosť ťažko.

Lenka: Zázemie sa so Slovenskom porovnávať ani veľmi nedá. Už len počtom hráčok je to obrovský rozdiel. Fungujú tu univerzitné tímy a líg je tu podstatne viac. To je asi najväčší rozdiel.

Už v prvom zápase sezóny sa naše dievčatá predviedli v tom najlepšom svetle. Lenka Čurmová strelila gól z prvej strely na bránku a po zápase sa dočkala uznania v podobe ceny za hráčku týždňa.  „Po vystrelení som videla puk v sieti, tak som sa tešila, no myslela som si, že moju strelu tečovala jedna z útočníčok, keďže tam bola perfektná clona pred brankárkou. To bol podľa mňa kľúčový moment a vďaka tomu, že brankárka nič nevidela, tak padol gól. Samozrejme, mala som obrovskú radosť z toho, že sme skórovali a keď som videla, že spoluhráčky korčuľujú ku mne, tak som sa tešila dvojnásobne. Prvá sezóna, prvý zápas, prvá strela, prvý gól v klube Buffalo Beauts! Neskutočný pocit,” opísala svoje dojmy Čurmová.  „Veľmi si cením, že si ma liga vybrala za hráčku týždňa! Je to pre mňa česť a som nesmierne rada. Dúfam však, že toto je len začiatok a že sezóna prinesie ešte viac úspechov celému tímu,” dodala na záver dvadsaťdvaročná michalovská rodáčka.

Darilo sa aj Ivete Klimášovej, ktorá asistovala na víťazný gól Buffala. „Pred naším prvým zápasom som bola dosť nervózna. Nevedela som, čo čakať a ako to bude vyzerať na ľade. Ale hneď po úvodnom buly zo mňa nervozita opadla a už som sa sústredila len na svoj výkon. Zápas bol, myslím, celý čas vyrovnaný. V tretej tretine som asistovala na víťazný gól. Práve tam sa to celé zlomilo a výsledok sa nám podarilo udržať do konca zápasu,” uviedla Klimášová.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV