Športové aktuality
Dauha / I. Svetové plážové hry ANOV 2019
7 mins. čítania

Horúce premiérové Svetové plážové hry

Multišportové podujatie plné piesku, vody a odľahčenej atmosféry sa malo pôvodne konať v kalifornskom San Diegu, no z organizačných dôvodov bolo na poslednú chvíľu presunuté do katarskej Dauhy.
Foto
ANOC World Beach Games Photo by Pelagia Karanikola / Laurel Photo Services

V olympijskom hnutí patril október premiérovým Svetovým plážovým hrám Asociácie národných olympijských výborov. Multišportové podujatie plné piesku, vody a odľahčenej atmosféry sa malo pôvodne konať v kalifornskom San Diegu, no z organizačných dôvodov bolo na poslednú chvíľu presunuté do katarskej Dauhy. Slovensko na plážových hrách reprezentovali štyria športovci v troch športových odvetviach. 

Svetové plážové hry sa v metropole Kataru uskutočnili 11. - 16. októbra. Išlo o prvé podujatie svojho druhu, a preto všetci s napätím očakávali, ako dopadne. Obavy do určitej miery súviseli s presunutím hier z USA do Kataru, ako aj s klimatickými podmienkami v regióne, ktoré sprevádzajú vysoké teploty vzduchu i vody. „Myslím si, že organizátori sa vzhľadom na veľmi krátky čas, ktorý mali k dispozícii, na podujatie pripravili dobre. V priebehu troch mesiacov ho dokázali zorganizovať z nuly až do finálneho stavu,” zhodnotil celkovú organizáciu podujatia vedúci slovenskej výpravy a športový riaditeľ Slovenského športového a olympijského výboru Roman Buček. 

I. Svetové plážové hry 2019 v Dauhe v číslach 

1 237 športovcov

97 krajín

14 disciplín (basketbal 3 proti 3, plážový futbal, plážová hádzaná, karate - kata, kiteboarding, skejtbording, športové lezenie, surfing, diaľkové plávanie, plážový tenis, akvatlon, plážový volejbal, vodné lyžovanie,  plážové zápasenie)

350 medailí

Hier sa zúčastnilo 1 237 športovcov z 97 krajín, ktorí súťažili v 14 športových disciplínach. Slovenskú výpravu tvorili len štyria športovci, a to diaľková plavkyňa na 5 km Karolína Balážiková, akvatlonista Marek Pavúk a karatisti v súborných cvičeniach kata Ema Brázdová a Peter Fabian. Kvalifikácia na plážové hry bola podobná ako na olympijské hry. Športovci sa mohli kvalifikovať buď umiestnením v jednotlivých súťažiach, alebo sa do úvahy bral svetový rebríček a na podujatie boli pozývaní.

Otvárací ceremoniál premiérových Svetových plážových hier ANOV 2019 v Dauhe.
Otvárací ceremoniál premiérových Svetových plážových hier ANOV 2019 v Dauhe.
Foto
ANOC World Beach Games Photo by Pelagia Karanikola / Laurel Photo Services

Súťaže sprevádzané horúčavami 

Podmienky v dejisku boli podľa očakávaní náročné, čo naznačili už majstrovstvá sveta v atletike, ktoré boli ukončené len pár dní pred príchodom delegácií pre plážové hry. „Cez deň bolo 37 až 38°C. Najchladnejšie bolo o piatej hodine ráno pred štartom diaľkového plávania, nameraných bolo 30°C. Tamojšie podmienky kládli na športovcov skutočne vysoké nároky. Keďže išlo o plážové hry, žiadne disciplíny sa neuskutočnili v halách alebo chladených priestoroch,” priblížil obavy z horúčav Buček.

Karatisti svoje pôsobenie na hrách ukončili v prvých kolách 

Ako prví zo Slovákov sa na slnkom zaliatej pláži Katara predstavili karatisti v súborných cvičeniach kata Ema Brázdová a Peter Fabian. Tí sa okrem svojich súperov museli popasovať aj s horúcim pieskom, ktorý miestami dosahoval teplotu až 50°C. Ema Brázdová vo svojej osemčlennej skupine obsadila 7. miesto a do ďalších kôl sa neprebojovala. „Začala dobre, ale stratila stabilitu, čo rozhodcovia hodnotia, najmä na takomto podujatí, ako dosť vážnu chybu. Treba povedať, že konkurencia bola silná, v štartovej listine sa objavili mnohé karatistky z prvej tridsiatky svetového rebríčka,” zhodnotil výkon karatistky tréner Peter Baďura. Zlatú medailu si napokon vybojovala Španielka Sandra Sanchezová.

Peter Fabian, ktorý taktiež súťažil v súborných cvičeniach kata, obsadil vo svojej skupine 6. miesto a ani jemu sa do ďalšieho kola nepodarilo dostať. Aj v mužskej kategórii putovala zlatá medaila do Španielska. Získal ju Damian Quintero, ktorý vo finálovom súboji porazil Yi Wangu z Taiwanu.

Skromný, ale slávnostný otvárací ceremoniál 

Hodinový otvárací ceremoniál sa uskutočnil v amfiteátri Katara. Divákom a národným športovým výpravám sa prihovoril aj úradujúci prezident ANOV Robin Mitchell, ktorý ocenil organizátorov za úspešné zvládnutie usporiadania multišportového podujatia za pomerne krátky čas. Súčasťou ceremoniálu bolo aj divadelné predstavenie, ktoré mapovalo históriu Kataru. Slovenskú výpravu na otvorení zastupovala karatistka Ema Brázdová.

Karatistka Ema Brázdová.
Karatistka Ema Brázdová.
Foto
ANOC World Beach Games Photo by Pelagia Karanikola / Laurel Photo Services

Diaľková plavkyňa Balážiková priletela až z USA

V diaľkovom plávaní na 5 kilometrov sa predstavila Karolína Balážiková, ktorá bola jednou z najmladších plavkýň na štartovej listine. „Karolína pricestovala do Kataru z USA, kde momentálne študuje. Pozvánku na plážové hry dostala na poslednú chvíľu, preto si veľmi vážime a ceníme, že sa stala súčasťou našej výpravy,” prezradil Buček. Na štarte na mladú plavkyňu čakala silná konkurencia, v ktorej nechýbala ani úradujúca majsterka sveta v plaveckom maratóne Ana de Jesus Soaresová z Brazílie, ktorá si napokon aj tentoraz vybojovala zlatú medailu.

Karolína v konkurencii 26 pretekárok obsadila 21. miesto. „Preteky boli veľmi ťažké, podmienky náročné. Voda mala ešte deň pred štartom 32,5°C. Dnes ráno 30,9°C. Napriek nie najvhodnejším podmienkam bolo tempo rýchle a do svojho výkonu som dala všetko,” vyjadrila sa k náročným pretekom, ktoré nedokončili štyri plavkyne, Karolína.

Akvatlonista Marek Pavúk
Akvatlonista Marek Pavúk
Foto
ANOC World Beach Games Photo by Pelagia Karanikola / Laurel Photo Services

Akvatlonista Marek Pavúk osemnásty

Posledným Slovákom, ktorý v Katare bojoval o čo najlepšie umiestnenie, bol bývalý diaľkový plavec Marek Pavúk, ktorý sa v súčasnosti venuje akvatlonu a v budúcnosti má namierené k triatlonu. Dvadsaťročný mladík obsadil v konkurencii 30 pretekárov 18. priečku. „Svoj výkon hodnotím pozitívne. Podmienky na Slovensku sú úplne iné, ale každý z tridsiatich pretekárov ich mal rovnaké ako ja. Prvému behu nemám čo vytknúť, rovnako ani plávaniu. Druhý beh mohol byť rýchlejší. Ak sa ešte niekedy bude súťažiť v takejto forme akvatlonu, viem, čo vylepšiť a čo urobiť ešte lepšie,” zhodnotil svoje pôsobenie rodák z Levice, ktorého vedie tréner Tibor Lacko.

Aj v akvatlone, ktorého trať sa skladala z 2,5 km behu, 750 m plávania a opäť 2,5 km behu, putovala zlatá medaila na Pyrenejský polostrov do Španielska, a to do rúk Kevina Viñuelu.

Medailová bilancia krajín v prvej desiatke

  1. Španielsko (7-1-2)

  2. Brazília (5-4-3)

  3. Taliansko (4-1-1)

  4. USA (4-0-4)

  5. Japonsko (3-2-0)

  6. Ruská federácia (2-2-3)

  7. Gruzínsko (2-1-1)

  8. Francúzsko (1-2-0)

  9. Bielorusko (1-1-1), Irán (1-1-1)

Koncept plážových hier má budúcnosť

Vedúci výpravy Roman Buček je s výkonmi všetkých štyroch mladých Slovákov spokojný, oceňuje najmä to, že sa nikto z nich nevzdal a s náročnými podmienkami sa vyrovnali priam hrdinsky. „Naši reprezentanti pristupovali k hrám so všetkou vážnosťou a prejavili záujem aj o ďalšie podobné podujatie,” vyjadril sa Buček, ktorý poodhalil budúcnosť tohto multišportového podujatia. „Úspešné uskutočnenie akéhokoľvek športového podujatia je veľmi dobrým východiskom pre ďalší ročník. Druhý ročník Svetových plážových hier by sa podľa slov generálnej sekretárky Asociácie národných olympijských výborov Gunilly Lindbergovej mal uskutočniť o dva roky. Momentálne prebiehajú rokovania o dejisku ďalších hier, majú viacerých kandidátov, ale nič bližšie zatiaľ známe nie je. Trúfam si povedať, že plážová kultúra v moslimskej krajine, akou je Katar, nie je úplná tá pravá, ktorú by sme si vedeli predstaviť. Určite existujú aj vhodnejšie lokality, kde by sa potenciál plážových hier a zábavy mohol rozvinúť oveľa viac,” dodal na záver Roman Buček.

Výsledky našich športovcov

Akvatlon 

Marek Pavúk obsadil 18. miesto. 

Celkové poradie (30 účastníkov): 1. Kevin Viňuela (Špan.) 26,22 min., 2. Mark Devay (Maď.) 26,29 min., 3. Rostislav Pevtsov (Azer.) 26:43 min., ... 18. Marek Pavúk (Slovensko) 28:58 min.

Diaľkové plávanie

Karolína Balážiková obsadila 21. miesto. 

Celkové poradie (26 účastníkov): 1. Ana De Jesus Soaresová (Braz.) 59:51 min., 2. Yawen Houová (Čína) 59:52 min., 3. Leonie Becková (Nem.) 59:53 min., ... 21. Karolína Balážiková (Slovensko) 1:07:08 hod.

Karate

Ema Brázdová obsadila v 1. kole „A" skupiny skončila na 7. mieste s hodnotením 21,74. Do ďalšieho kola nepostúpila.

Poradie A skupiny: 1. Jessica Kwongová (USA) 24,54, 2. Fatemeh Sadeghiová (Irán) 24,40, 3. Alexandrea Anacanová (Nový Zéland) 23,88,...7. Ema Brázdová (Slovensko) 21,74, 8. Hilary Akeleová (Kamerun) 20,40.

Peter Fabian v 1. kole „C" skupiny obsadil 6. miesto s hodnotením 23,00. Do ďalšieho kola nepostúpil.

Poradie C skupiny: 1. Gakuji Tozaki (USA) 25,60, 2. Emre Goktas (Tur.) 25,20, 3. Roman Heydarov (Azer.) 24,30, ... 6. Peter Fabian (Slovensko) 23,00, ... 8. Ofentse  Bakwadi (Bot.) 22,14.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV