SOŠV
Bratislava
4 mins. čítania

Projekt odhaľovania pamätných tabúľ olympijských medailistov je v plnom prúde, na ZŠ v Spišskej Starej Vsi odhalili v utorok tabule Škantárovcov i Minčíka, v Štrbe zase v pondelok Hurajta

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Ňa ZŠ v Spišskej Starej Vsi v utorok odhalili pamätné tabule trojice vodnoslalomárskych olympijských medailistov z radov bývalých žiakov školy - na fotografii zľava Peter Škantár, Ladislav Škantár a Juraj Minčík.
Foto
SOŠV

Už od júla sa na rôznych miestach Slovenska realizuje nový projekt Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) – odhaľovanie tabúľ našich olympijských medailistov. Na jeho naplnení sa výdatne podieľajú regionálne olympijské kluby. Práve z ich radov vlani vyšla iniciatíva na spustenie takéhoto projektu, ktorý slúži nielen na vyzdvihnutie našich mimoriadne úspešných športových reprezentantov, ale aj ako motivácia pre dnešnú mladú generáciu. SOŠV dal nerezové pamätné tabule s rozmerom 40x30 cm vyrobiť v Mincovni Kremnica, š.p.

Takýmto spôsobom sú vyzdvihnutí žijúci aj zosnulí medailisti pochádzajúci zo Slovenska, ktorí získali cenné kovy na olympijských hrách najprv vo farbách Uhorska (OH 1896- 1912), potom Československa (OH a ZOH 1924 – 1992) a napokon Slovenskej republiky. Ide spolu o 86 osobností, z toho 59 žijúcich a 27 zosnulých.

Práve z dôvodu zacielenia na mladú generáciu sú miestom osadenia pamätných tabúľ predovšetkým základné školy, na ktoré títo medailisti chodili. V prípade, že niekdajšie školy už neexistujú, tabule sa osadzujú zvyčajne na mestských, miestnych či obecných úradoch v miestach, kde medailisti dlho žili, či významne pôsobili.

Prvé dve pamätné tabule – olympijského víťaza 1988 v atletike Jozefa Pribilinca v Kopernici a strieborného i bronzového volejbalistu z OH 1964, resp. 1968, už zosnulého Bohumila Goliana v Moštenici, boli odhalené už v júli.

Od septembra postupne pribúdajú pamätné tabule na rôznych miestach. Pokúsili sme sa zosumarizovať, kde už boli slávnostne odhalené:

Strieborný hokejista zo ZOH 1984 Dárius Rusnák pred svojou pamätnou tabuľou na ZŠ Golianova v Banskej Bystrici.
Strieborný hokejista zo ZOH 1984 Dárius Rusnák pred svojou pamätnou tabuľou na ZŠ Golianova v Banskej Bystrici.
Foto
SOŠV

Šahy – in memoriam historicky prvý olympionik zo Slovenska Alojz Sokol, na Hrách I. olympiády 1896 v Aténach 1896 tretí v behu na 100 m.

Kostolany nad Hornádom – in memoriam prvá žena zo Slovenska s olympijskou medailou, gymnastka Matylda Pálfyová, strieborná na OH 1936

Trnava – in memoriam strieborný zápasník z OH 1936 Jozef Herda, strieborný volejbalista z OH 1964 Jozef Labuda.

Partizánske – olympijský víťaz 1948 v boxe Július Torma.

Kysak – strieborný futbalista z OH 1964 Anton Urban.

Chynorany – strieborný futbalista z OH 1964 Vojtech Masný.

Chlebany – strieborný futbalista z OH 1964 Ján Geleta.

Koš – in memoriam bronzový veslár z OH 1964 Július Toček.

Slovenská Ľupča – in memoriam strieborný a bronzový volejbalista z OH 1964, resp. 1968 Bohumil Golian.

Matejovce – strieborný hokejista zo ZOH 1976 Pavol Svitana.

Nitra – bronzoví zápasníci z OH 1980 Dan Karabin a in memoriam Július Strnisko.

Dobroč – bronzový vzpierač z OH 1980 Dušan Poliačik.

Zľava Peter Škantár, Ladislav Škantár a Juraj Minčík pri svojich pamätných tabúľ na ZŠ Spišskej Starej Vsi.
Zľava Peter Škantár, Ladislav Škantár a Juraj Minčík pri svojich pamätných tabúľ na ZŠ Spišskej Starej Vsi.
Foto
SOŠV

Zlaté Moravce -  strieborné pozemné hokejistky z OH 1980 Viera Podhányiová a Iveta Šranková.

Banská Bystrica - strieborný hokejista zo ZOH 1984 Dárius Rusnák.

Martin – bronzový hokejový medailista zo ZOH 1992 Róbert Švehla.

Liptovský Mikuláš – päťnásobný medailista z OH 1996 – 2012 vo vodnom slalome a dvojnásobný šampión (1996, 2008) Michal Martikán.

Nitrianske Rudno - strieborný rýchlostný kanoista z OH 2016 Denis Myšák.

Minulý týždeň na ZŠ Pohraničná v Komárne dokonca odhalili tabule až piatich medailistov v rýchlostnej kanoistike, čo je vskutku unikát. Erik Vlček (na OH 2004, 2008 a 2016 získal dva strieborné a jeden bronzový kov), Juraj Tarr (medaily z OH 0-2-0), Michal a Richard Riszdorferovci (0-1-1) aj Juraj Bača (0-0-1) všetci navštevovali tú istú základnú školu, čo je v tomto smere s určitosťou slovenský, ale možno aj stredoeurópsky rekord...

Druhým najväčším počtom medailistov z jednej školy sa môže pochváliť ZŠ Spišská Stará Ves (dnes je to Spojená škola). Jej lavice dral najprv bronzový vodný slalomár z OH 2000 Juraj Minčík, a potom aj jeho neskorší zverenci, olympijskí šampióni z Ria de Janeiro 2016, bratanci Ladislav a Peter Škantárovci. Ich pamätné tabule na budove školy boli slávnostne odhalené v utorok 5. novembra za prítomnosti množstva žiakov školy.

Na ZŠ v Štrbe má od tohto pondelka svoju pamätnú tabuľu bronzový biatlonista zo ZOH 2010 Pavol Hurajt (vzadu tretí zľava). Na fotografii sú spolu s deťmi zo školy aj ďalší olympionici z regiónu Tatier Ľubomíra Iľanovská-Balážová, Mária Jasenčáková, Viera Klimková a Anna Pasiarová.
Na ZŠ v Štrbe má od tohto pondelka svoju pamätnú tabuľu bronzový biatlonista zo ZOH 2010 Pavol Hurajt (vzadu tretí zľava). Na fotografii sú spolu s deťmi zo školy aj ďalší olympionici z regiónu Tatier Ľubomíra Iľanovská-Balážová, Mária Jasenčáková, Viera Klimková a Anna Pasiarová.
Foto
SOŠV

Už o deň skôr sa na ZŠ vŠtrbe z rovnakej pocty zase tešil bronzový biatlonista zo ZOH 2010, biatlonista Pavol Hurajt. V stredu 6. novembra v Prievidzi odhalia tabulu bronzového zápasníka zo ZOH 1988 Jozefa Lohyňu a potom sa na iných miestach bude pokračovať ďalšími ešte viac než päťdesiatimi.

V Bratislave, odkiaľ pochopiteľne pochádza najviac olympijských medailistov, sa realizácia celého projektu spustí v stredu 13. novembra, keď budú na jednom mieste – v historickej budove konskej železnice - predstavení všetci medailisti z hlavného mesta. Riaditelia základných škôl, ktoré v minulosti navštevovali, si následne prevezmú pamätné tabule, ktoré sa budú postupne odhaľovať na jednotlivých školách.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV