SOŠV
Bratislava
3 mins. čítania

Slovenský olympijský a športový výbor pozval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú do olympijského Tokia

Momentka z debaty prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej s prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru Antonom Siekelom.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel pozval prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú na Hry XXXII. olympiády do japonského Tokia. Na štvrtkovom spoločnom stretnutí v Prezidentskom paláci ju zároveň s generálnym sekretárom SOŠV Jozefom Libom informoval o olympijských aktivitách i pripravovaných projektoch.

Zuzana Čaputová prijala najvyšších predstaviteľov SOŠV prvýkrát počas svojho funkčného obdobia. Nadviazala na svojich predchodcov, ktorí sa so zástupcami slovenského olympizmu stretávali pravidelne. Slovenskí olympionici by pred odchodom na budúcoročné hry do Tokia, ktoré sa uskutočnia od 24. júla do 9. augusta, mali zložiť sľub práve do jej rúk.

Prezident SOŠV Anton Siekel a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba na prijatí u prezidentky SR Zuzany Čaputovej.
Prezident SOŠV Anton Siekel a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba na prijatí u prezidentky SR Zuzany Čaputovej.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Anton Siekel s Jozefom Libom prezidentku informovali o prípravách výpravy na olympijské hry. Zároveň jej predstavili aj koncept Slovenského domu, ktorý vyrastie v Tokiu. „Hovorili sme spolu o našom projekte ,Pripravení na Tokio´. Keďže japonskí organizátori sú pripravení prijať vrcholných predstaviteľov štátov, pani prezidentku sme v rámci nášho rozhovoru pozvali na olympijské hry. Jej účasť bude závisieť od programu i prípadnej oficiálnej návštevy Japonska, na ktorú ju pozvala japonská cisárska rodina,“ povedal Anton Siekel.

Na spoločnom stretnutí sa najvyšší predstavitelia Slovenskej republiky a SOŠV nevyhli ani ďalším športovým a politickým témam. Od vlaňajška otvoril SOŠV výraznejšie náruč aj zástupcom neolympijských športov a stal sa strešnou organizáciou slovenského športu. Aj v Prezidentskom paláci zaznelo, že cieľom vrcholných predstaviteľov SOŠV je, aby šport a telesná kultúra mali v spoločnosti významné postavenie. Pomôcť k tomu má aj poslanecká novela Zákona o športe, ktorý je v súčasnosti v parlamente. Veľkým problémom pre slovenský šport je nevyhovujúca infraštruktúra a zastaralý stav športovísk. „SOŠV chce byť lídrom aj na poli zmien v infraštruktúre,“ podotkol na stretnutí Anton Siekel.

Anton SiekelJozefom Libom predstavili Zuzane Čaputovej najvýznamnejšie činnosti a základné úlohy SOŠV, medzi ktoré patrí aj propagácia olympijských hodnôt a ideí. Medzi najvýznamnejšie náplne práce SOŠV patria projekty Slovenský olympijský tím, Juniorský olympijský tím, Ukáž sa!, Športuj Slovensko!, Olympijský deň, celoštátna výtvarná a vedomostná súťaž o olympizme, podpora táborov pre deti zo sociálne slabších rodín či Vzdelávací program o olympijských hodnotách.

„Spektrum aktivít Slovenského olympijského a športového výboru je široké. Sme radi, že sme ho mohli prvýkrát predstaviť aj pani prezidentke. Zuzana Čaputová nám prisľúbila svoju pomoc pri propagácii športu a podporí aj naše podujatia. Verím, že naše stretnutie nebolo posledné a aj s podporou pani prezidentky posunieme slovenský šport dopredu,“ dodal Anton Siekel.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV