Športové aktuality
Video
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
4 mins. čítania

Zaostrené na III. zimné olympijské hry v Lausanne 2020

Hoci je Lausanne už viac ako storočie považované za hlavné mesto olympizmu, multišportové podujatie pod piatimi kruhmi sa tu po prvý raz bude konať v januári. Švajčiarsko doposiaľ hostilo zimné vydanie olympijských hier celkovo dvakrát, a to v St. Moritzi v roku 1928 a 1948.

Na mládežníckych hrách, ktoré sa uskutočnia v termíne od 9. do 22. januára, sa zúčastní celkovo 1 800 mladých športovcov zo 70 krajín sveta. „V Lausanne budeme mať zastúpenie v jedenástich zo šestnástich športov. Reprezentantov nemáme len v skeletone, rýchlokorčuľovaní, krasokorčuľovaní, severskej kombinácii a v curlingu,” ozrejmuje zloženie slovenskej výpravy jej vedúci Roman Hanzel.

Slovensko na olympijských hrách mládeže

Innsbruck 2012 - Petra Vlhová, lyžovanie (slalom): zlatá medaila

Lillehammer 2016 - Sebastián Čederle, ľadový hokej (súťaž zručností): strieborná medaila

Tri regióny, dve krajiny

Švajčiarsko je krajina s bohatou športovou tradíciou a len neďaleko Lausanne nájdeme množstvo športovísk na špičkovej úrovni. Nebudovalo sa žiadne nové športovisko, organizátori využijú existujúce. „Koncept hier je oproti predchádzajúcim trochu iný. Máme aj dve olympijské dediny, jedna bude v Lausanne, druhá v St. Moritzi. Gro súťaží sa uskutoční v Lausanne a v okolitých zimných strediskách, no niekoľkých športovcov budeme mať aj v St. Moritzi, vzdialenom 400 km od Lausanne. Tam budú prebiehať súťaže v boboch, skeletone, sánkovaní a rýchlokorčuľovaní,” prezradil Hanzel. V biatlone, severskej kombinácii a skokoch na lyžiach sa bude pretekať vo francúzskom Les Tuffes.

Koncept hokeja 3x3 vznikol preto, že ani Medzinárodný olympijský výbor, ani Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) sa nestotožňovali s formátom „súťaže zručností.
Koncept hokeja 3x3 vznikol preto, že ani Medzinárodný olympijský výbor, ani Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) sa nestotožňovali s formátom „súťaže zručností.
Foto
flickr: Lausanne 2020 Youth olympic games

Olympijská dedina s budúcnosťou

Po prvý raz v histórii olympijských hier mládeže budú všetci športovci, nachádzajúci sa v Lausanne, ubytovaní pod jednou strechou. Olympijská dedina športovcov bude situovaná v novovybudovanom komplexe Vortex. Ide o 27 metrov vysokú prstencovitú konštrukciu tvorenú viac ako 700 ubytovacími jednotkami. Zaujímavosťou je, že Vortex bol koncipovaný ako dlhodobá investícia pre mládež, ktorej cieľom bolo reagovať na rastúci dopyt po študentskom bývaní v regióne. Začiatkom leta 2020 sa tak stane domovom pre viac než 1 000 študentov a zamestnancov univerzity v Lausanne.

Olympijská dedina športovcov bude situovaná v novovybudovanom komplexe Vortex
Olympijská dedina športovcov bude situovaná v novovybudovanom komplexe Vortex
Foto
Twitter - Lausanne 2020

Lausanne v číslach

Zimné olympijské hry mládeže sa uskutočnia od 9. do 22. januára 2020.

Hier sa zúčastní celkovo 1 800 športovcov od 15 do 18 rokov zo 70 krajín sveta.

Súťažiť sa bude vo ôsmich športoch a v 16 športových odvetviach.

Rovnosť pohlaví a premiérové olympijské športy

V Lausanne nás čaká hneď niekoľko noviniek. „Okrem toho, že to budú prvé rodovo vyvážené hry – 1800 športovcov a z toho presne 50% chlapcov a 50% dievčat, budeme svedkami i nových športov,“ prezradila slovenská strelkyňa a olympionička Danka Barteková, ktorá je zároveň predsedníčka koordinačnej komisie MOV ZOH mládeže 2020 a členka komisie športovcov MOV. Zvedavosť vzbudzuje najmä premiérový skialpinizmus, ktorý ašpiruje aj na „veľké” olympijské hry, či koncept 3x3 v ľadovom hokeji. „Po prvýkrát v olympijskej histórii sa súťaže v rýchlokorčuľovaní uskutočnia na prírodnom zamrznutom jazere v St. Moritzi,” uzatvoril sériu noviniek Roman Hanzel.

Premiéra netradičného formátu hokeja

Koncept hokeja 3x3 vznikol preto, že ani Medzinárodný olympijský výbor, ani Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) sa nestotožňovali s formátom „súťaže zručností”, ktorý bol súčasťou hier mládeže v roku 2012 i 2016. „V súťažiach zručností išlo len o „izolované” herné činnosti z ľadového hokeja a nebola to „hra a zábava”. Preto IIHF prostredníctvom svojich komisií prišla s návrhom, ako tento formát zmeniť. Hra 3 na 3 je často využívaná v bežnom tréningovom procese mládeže aj dospelých a je to v podstate hokej na malom ihrisku s jednoduchými pravidlami,” ozrejmil zaradenie netradičného formátu hokeja Igor Andrejkovič, člen Trénerskej komisie IIHF a koordinátor vzdelávania trénerov a rozvoja hráčov na SZĽH.

Športové odvetvia v Lausanne

● alpské lyžovanie
● beh na lyžiach
● akrobatické lyžovanie
● snoubording
● skoky na lyžiach
● biatlon
● šortrek
● ľadový hokej a 3x3 ľadový hokej
● sánkovanie
● boby
● skialpinizmus

● skeleton
● rýchlokorčuľovanie
● severská kombinácia
● krasokorčuľovanie
● curling

(zastúpenie máme vo zvýraznených)

Všetko o Olympijských hrách mládeže 2020 v Lausanne 

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV