SOŠV
Bratislava
6 mins. čítania

V Šamoríne sa stretla viac než stovka slovenských olympionikov

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Spoločná fotografia účastníkov premiérového Národného zrazu olympionikov v Šamoríne.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto
Členovia vedenia SAO informovali na tlačovej besede o plánoch asociácie. Zľava Matej Beňuš, Dominik Hrbatý, Michal Martikán a Martina Halinárová.
Členovia vedenia SAO informovali na tlačovej besede o plánoch asociácie. Zľava Matej Beňuš, Dominik Hrbatý, Michal Martikán a Martina Halinárová.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Vyše sto slovenských účastníkov olympijských hier sa zišlo počas piatka a soboty na premiérovom Národnom zraze olympionikov v Šamoríne. V areáli X-bionic sphere sa objavili osemnásti držitelia celkove 37 medailí z olympijských hier, z toho pätnástich zlatých. Podujatie organizovala Slovenská asociácia olympionikov (SAO).

Len málokedy sa podarí, aby sa stretlo na jednom mieste toľko olympijských medailistov a účastníkov olympijských hier rôznych generácií. Aj s podporou Slovenského olympijského a športového výboru dostali možnosť zaspomínať si na minulosť, obnoviť staré priateľstvá či spoznať nových priateľov z radov športovcov.

Medzi účastníkmi stretnutia bola aj najúspešnejšia olympionička našej histórie, biatlonistka Anastasia Kuzminová.
Medzi účastníkmi stretnutia bola aj najúspešnejšia olympionička našej histórie, biatlonistka Anastasia Kuzminová.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Pozvanie na cestu do Šamorína od predsedu Slovenskej asociácie olympionikov Michala Martikána, dvojnásobného zlatého medailistu z OH a držiteľa piatich cenných olympijských kovov, prijali aj ďalší víťazi spod piatich kruhov – Ján Zachara, Anastasia Kuzminová, Peter a Pavol Hochschornerovci, Elena Kaliská, Jozef Pribilinec, František Kunzo, Matej Tóth, Ladislav a Peter Škantárovci. Z ďalších medailistov prišli Marianna Némethová-Krajčírová, Igor Liba, Juraj Minčík, Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Matej Beňuš Jozef Lohyňa. Mnohí ďalší sa ospravedlnili z pracovných, zdravotných či osobných dôvodov.

„Na Slovensku máme takmer osemsto olympionikov, v našej asociácii je ich vyše dvesto. Viac ako polovica z nich prišla do Šamorína, ďalší poslali pozdravy a ospravedlnili sa, veď vo svete sa v týchto dňoch koná množstvo súťaží. Postupne by sme radi zvýšili členskú základňu Slovenskej asociácie olympionikov. Národný zraz olympionikov organizujeme po prvý raz a verím, že nie naposledy,“ rozhovoril sa Michal Martikán a pokračoval: „Športovci z rôznych športov sa počas aktívnej kariéry nemohli navzájom stretávať, mnohí sa nepoznajú a je len málo akcií, na ktorých by si mohli sadnúť za jeden stôl, porozprávať sa, vymeniť si skúsenosti či pomôcť v živote. Nie sme jediní na svete, kto podobné stretnutia organizuje. Toto nádherné podujatie musíme zopakovať a snáď sa z neho stane tradícia. Verím, že všetci účastníci sa cítili veľmi dobre. My športovci sa musíme dokázať spájať a vzájomne si pomáhať.“

Náš najstarší žijúci olympijský víťaz Ján Zachara v spoločnosti dvojnásobných olympijských šampiónov vo vodnom slalome Michala Martikána a Eleny Kaliskej.
Náš najstarší žijúci olympijský víťaz Ján Zachara v spoločnosti dvojnásobných olympijských šampiónov vo vodnom slalome Michala Martikána a Eleny Kaliskej.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Slovenská asociácia olympionikov chce po svojom tohtoročnom obnovení činnosti podobné stretnutia organizovať pravidelne, Michal Martikán by rád usporiadal športové hry pre olympionikov a ich rodiny a spoločne s členmi výkonného výboru má pripravené aj viaceré ďalšie projekty. Medzi jej hlavné úlohy patrí aj propagácia športovcov v školách.

Členka výkonného výboru SAO Martina Halinárová dokonca hovorí aj o odvážnejšom cieli: „Na besedách v školách sme sa so žiakmi rozprávali o úspešných slovenských účastníkoch olympijských hier. Deti poznajú predovšetkým Anastasiu Kuzminovú a Mateja Tótha. To, že máme päťnásobného medailistu Michala Martikána, mnohí ani netušia. Nevedia, ani čo znamenajú farby olympijských kruhov. Aj preto by sa mohlo do učebníc dejepisu dostať aspoň jedna kapitola o slovenskom športe a o jeho úspechoch pod piatimi kruhmi.“

Na spoločnej fotografii štyria olympijskí víťazi - v popredí Jozef Pribilinec, za ním Ladislav Škantár, Peter Škantár a František Kunzo.
Na spoločnej fotografii štyria olympijskí víťazi - v popredí Jozef Pribilinec, za ním Ladislav Škantár, Peter Škantár a František Kunzo.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Najstarším účastníkom Národného stretnutia olympionikov bol 91-ročný Ján Zachara. Olympijský víťaz v boxe z Helsínk 1952 mal z účasti veľkú radosť, jeho prítomnosť vzbudila medzi účastníkmi rozruch. Mnohí sa s nim fotografovali či žiadali ho o autogram. Na jednej fotografii zapózovali aj piati olympijskí víťazi – Ján Zachara, Elena Kaliská, Michal Martikán a Peter a Pavol Hochschornerovci. Benjamínkom stretnutia bol 22-ročný Jakub Grigar, ktorý má momentálne ako jediný vodný slalomár zo Slovenska už istotu štartu v olympijskom Tokiu.

„Už som ani neveril, že sa podobné stretnutie uskutoční. Naše mená sa už pomaly vytrácajú z myslí ľudí. Pre nás športovcov je podobný zraz príjemná možnosť porozprávať sa a zaspomínať si na úspešné časy. Na každú oslavu športu sa teším, už veľa príležitostí na účasť na podobných akciách asi mať nebudem. Neváhal som preto prijať pozvánku,“ povedal Ján Zachara.

Jedným z hlavných organizátorov šamorínskeho stretnutia bol tenista Dominik Hrbatý, podľa ktorého sa potenciál úspešných športovcov u nás dostatočne nevyužíva. „Bola by škoda, keby olympionici zanevreli na šport. Je len na nás, aby sme ukázali, že sme silné osobnosti. Len vďaka tomu sa mnohí stali olympijskými medailistami. Pohybujem sa v športovom prostredí, ale pred príchodom do Šamorína som nepoznal možno až tretinu tvárí. Predsa len, špičkový tenis je svojou povahou špecifický a neumožňuje veľa podobných stretnutí. Na zraze som získal množstvo nových kontaktov,“ povedal Dominik Hrbatý.

Predseda SAO Michal Martikán s členskou kartičkou asociácie.
Predseda SAO Michal Martikán s členskou kartičkou asociácie.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

V rámci programu si účastníci prevzali certifikát olympionika a dekrét o pridelení titulu OLY, ktorý môžu účastníci olympijských hier podľa rozhodnutia Svetovej asociácie olympionikov a Medzinárodného olympijského výboru používať za svojim menom. „Pracujeme na tom, aby sa titul OLY mohol uvádzať aj v cestovných a identifikačných dokladoch. Ak by sa to podarilo, boli by sme prví na svete. Športovec s titulom OLY by mohol získať vo verejnosti väčšiu vážnosť,“ hovorí Martikán.

Držiteľ bronzu z olympijských hier 1988 v Soule a majster sveta z roku 1990 z Tokia Jozef Lohyňa po príchode na zraz ocenil, že asociácia opäť obnovila činnosť a zorganizovala podobný zraz. „Mladí ľudia chytili opraty do svojich rúk a majú dobré myšlienky. Z asociácie by mal vychádzať impulz a motivácia pre spoločnosť, aby sa začala aktívne venovať športu,“ myslí si Lohyňa. Podľa basketbalovej legendy Stanislava Kropiláka by slovenská asociácia v budúcnosti mala viac spolupracovať s medzinárodnou.

Slovenská asociácia olympionikov bude v ďalších týždňoch a mesiacoch komunikovať so svojimi členmi prostredníctvom sociálnych sietí a svojej webovej stránky, ktorá je súčasťou webu Slovenského olympijského a športového výboru olympic.sk. Bývalí olympionici, ktorí ešte nie sú členmi, sa môžu prihlásiť na adrese https://www.olympic.sk/prihlaska-sao.

Členovia dostali počas stretnutia v Šamoríne aj členské karty, na základe ktorých môžu využívať zľavy v sieti partnerov asociácie. „Nepoznám na Slovensku silnejšiu komunitu, ako sme my športovci. Ak by za nás hovoril jeden, dvaja, asi by nám nepočúvali. Ak sa však ozveme ako celok všetci, náš hlas bude poriadne silný. Politici po čase odídu, športovcov však budú poznať ľudia aj po rokoch,“ dodala Martina Halinárová.

Podujatia a športovci
Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV