SOŠV
Reportáž
3 mins. čítania

JUNIORKO – projekt, ktorý pomáha malým talentom

Martin Horváth

Projekt JUNIORKO podporuje deti zo sociálne slabšieho prostredia, pričom Karate klub Junior si „adoptoval” päť detí z detského domova v Prešove. Tréningové zabezpečenie pre päticu nádejných karatistov je v réžii klubu.  

V rámci tejto myšlienky dostávajú šancu deti, aby sa rozvíjali nielen v športe, ale aj v iných aspektoch života. „Za tie deti klub platí všetky materiálne výdavky. Dieťa trénuje medzi športovcami ako každé iné. Má taktiež možnosť súťažiť,” vraví tréner Ľuboš Čiernik. Princíp projektu JUNIORKO je teda v tom, aby každé dieťa malo šancu bez rozdielu na akékoľvek podmienky.

Víťaz minuloročnej súťaže „Šport je nádej“ 

Súťaž „Šport je nádej“ každoročne vyhlasuje Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru. Minulý rok sa do súťaže prihlásilo osem krásnych projektov, z ktorých do užšieho výberu postúpili tri. Víťazom sa stal projekt Juniorko, ktorý podal Karate Klub Junior Prešov, o.z. Tento klub dal v tom čase piatim deťom zo sociálne znevýhodneného prostredie možnosť trénovať v klube i súťažiť zadarmo.

Projekt JUNIORKO podporuje deti zo sociálne slabšieho prostredia, pričom Karate klub Junior si „adoptoval” päť detí z detského domova v Prešove.
Projekt JUNIORKO podporuje deti zo sociálne slabšieho prostredia, pričom Karate klub Junior si „adoptoval” päť detí z detského domova v Prešove.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Viacero nádejných športovcov už získalo medaily 

Čo sa týka súťaží, deti začali postupne od okresných kôl.  Môžeme sa pochváliť tým, že sú medailisti z majstrovstiev Slovenska. Dve z týchto detí získali medaily aj na majstrovstvách Európy v šitoriu,“ hovorí Ľuboš Čiernik. Dovedna síce majú už sedem detí, no zatiaľ sa len päť z nich zapája do súťažného diania. „Dvaja sú úplní nováčikovia z minulého roka, čiže tam ešte výsledky neriešime. Oni trénujú pri béčku,” pokračuje kouč prešovských nádejí.

Deti šport baví a majú vysoké ciele 

Deti si pochvaľujú karate ako šport a radi súťažia. „Páči sa mi na karate, že tu môžem trénovať, chodiť na súťaže a vyhrávať medaily,” nechal sa počuť Martin Čonka. Rovnako sa tešia z toho, že si môžu nájsť nové kamarátstva. „Chodím sem preto, aby som sa dačo naučila. Takisto tu mám veľa kamarátov a kamarátok. Baví ma to a chcem dosiahnuť veľa. Chcela by som sa stať trénerkou,” pridáva svoj pohľad Melánia, ktorá je tiež zaradená do projektu. Laci dodáva: „Mne sa páči tá myšlienka, že môžem spoznávať nových ľudí a môžem chodiť na súťaže.” 

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV