Športové aktuality
Rozhovor
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
6 mins. čítania

Hokej 3x3 v Lausanne 2020: Pripravte sa na gólovú kanonádu

Igor Andrejkovič so súčasným prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslavom Šatanom.
Foto
TASR

Na III. zimných olympijských hrách mládeže 2020 v Lausanne sa okrem klasického ľadového hokeja predstaví aj formát 3x3. Nová podoba jedného z najpopulárnejších zimných športov nahradí individuálne súťaže zručností. Prečo sa Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) rozhodli odbornú, ale aj laickú hokejovú verejnosť rozdeliť na dva názorové tábory?

O zaradení netradičného formátu do programu olympijských hier sme sa rozprávali s členom Trénerskej komisie IIHF a koordinátorom vzdelávania trénerov a rozvoja hráčov na Slovenskom zväze ľadového hokeja Igorom Andrejkovičom.

Kto je Igor Andrejkovič? 

Igor Andrejkovič je absolvent FTVŠ UK v špecializácii tréner ľadového hokeja. Pôsobí ako manažér a lektor školení trénerov Slovenského zväzu ľadového hokeja. Podieľa sa na príprave odborných materiálov a pôsobí ako videotréner národného tímu SR „A”. Od roku 2012 je člen Trénerskej komisie IIHF, kde spolupracuje aj ako tréner/mentor a podieľa sa na vzdelávaní trénerov IIHF.

MOV sa do programu nadchádzajúcich Zimných olympijských hier v Lausanne rozhodol zaradiť nový formát ľadového hokeja, ktorý spočíva v hre troch proti trom. Prečo sa vôbec začalo uvažovať nad týmto formátom?

MOV ani IIHF neboli spokojní s formátom „súťaže individuálnych zručností”, ktorý bol súčasťou predchádzajúcich dvoch zimných olympijských hier mládeže. Hlavný dôvod bol, že v súťažiach zručností išlo len o izolované herné činnosti z ľadového hokeja, ako napríklad vedenie puku na rýchlosť, streľba na presnosť a podobne. Chýbala hra a zábava. Jeden či dvaja hráči súťažili a ostatní sa len pozerali.

Od koho prišiel impulz na zmenu? Zo strany olympijského, alebo hokejového hnutia?

IIHF cez Trénerskú komisiu a Komisiu pre rozvoj mládeže iniciovala návrh, ako tento formát zmeniť. Hra 3x3 je často využívaná v bežnom tréningu mládeže i dospelých. Je to v podstate „hokej” na malom ihrisku s jednoduchými pravidlami. Ako člen Trénerskej komisie som bol osobne pri testovaní pravidiel a musím povedať, že sa mi celkový formát veľmi páči.

MOV sa do programu nadchádzajúcich Zimných olympijských hier v Lausanne rozhodol zaradiť nový formát ľadového hokeja, ktorý spočíva v hre troch proti trom.
MOV sa do programu nadchádzajúcich Zimných olympijských hier v Lausanne rozhodol zaradiť nový formát ľadového hokeja, ktorý spočíva v hre troch proti trom.
Foto
IIHF

Čo tým IIHF sleduje?

Olympijské hry mládeže sú v podstate festivalom športu a mládeže a cieľom IIHF je zapojiť do nich čo najviac hokejových národností. Do klasického hokejového turnaja chlapcov a dievčat sa podľa IIHF rebríčka pravidelne kvalifikujú len tradičné hokejové veľmoci. Na turnaji 3x3 majú šancu zúčastniť sa aj individuálne vyspelí hráči z menej vyspelých hokejových krajín, ktorí vytvoria zmiešané tímy a budú hrať proti sebe. Keďže ide o novinku, to, či šlo o pozitívnu zmenu, ukáže až samotný turnaj.

Tímové športy vo formáte 3x3 sú vo svete čoraz obľúbenejšie. Dôkazom je aj basketbal, ktorý taktiež patril medzi „skúšobné” športy a v roku 2020 sa premiérovo predstaví na olympijských hrách v Tokiu. Má podľa vás tento formát zmysel aj v hokeji?

Určite áno, hneď v niekoľkých aspektoch. Výhodou hry 3x3 je to, že na ľadovej ploche sa môžu súčasne hrať dva zápasy. Zápas je náročnejší na úroveň technických, taktických, ale aj kondičných schopností, a to z dôvodu, že „puk je stále v hre” a všetci traja hráči nielen v útočnej, ale aj obrannej fáze sú do hry vzhľadom na kratšiu vzdialenosť medzi bránkami priamo zapojení. Gól môžete streliť z každej časti ihriska, brankári musia byť neustále v strehu.

Môžeme teda povedať, že hokej 3x3 je dynamickejší a rýchlejší?

V porovnaní s klasickou hrou na celej ľadovej ploche sa v ňom vyskytuje oveľa viac prihrávok, striel na bránu, je tam častejší kontakt s pukom, pričom pri riešení hernej situácie majú hráči menej času a priestoru na rozhodovanie sa.

Na olympijských hrách mládeže sa niektoré tímové súťaže uskutočňujú aj v zmiešaných tímoch na úrovni krajín, čo znamená, že spoluhráči sa navzájom až tak nepoznajú, nie sú zohratí. Nepotápa takýto systém kvalitných hráčov? Najmä, čo sa týka športov, v ktorých je súhra hráčov veľmi dôležitá?

Ako som už povedal, hra 3x3 je náročnejšia aj pre kvalitných hráčov, pretože majú menej priestoru aj času. Sám som však zvedavý na rozdelenie hráčov do jednotlivých družstiev. To bude pre IIHF asi najväčšou výzvou. Hráči by do tímov mali byť nasadzovaní podľa umiestnenia svojej krajiny v rebríčku.

Hokejový turnaj sa bude hrať na tretine ľadovej plochy („cross-ice hockey”) s dvomi súčasne prebiehajúcimi hrami.
Hokejový turnaj sa bude hrať na tretine ľadovej plochy („cross-ice hockey”) s dvomi súčasne prebiehajúcimi hrami.
Foto
IIHF

Kto bude v hokeji 3x3 reprezentovať Slovensko?

Zatiaľ máme potvrdených len víťazov národného testovania v hokejových zručnostiach, ktoré stanovila IIHF, a to Barboru Kapičákovú a Patrika Melichera. Brankárov, chlapca i dievča, bude v najbližšom období nominovať Komisia brankárov SZĽH. Podľa propozícií turnaja od IIHF môžeme ďalšie miestenky dostať na základe poradia v celkovom testovaní.

Už si vieme predstaviť, ako budú fungovať samotní hráči. Ako sa však budú vyberať tréneri jednotlivých zmiešaných družstiev? Na základe čoho sa tímu, v ktorom je každý hráč z inej krajiny, pridelí turnajový tréner?

Trénerov vyberá IIHF zo svojho portfólia trénerov a mentorov, ktorých využíva na medzinárodné workshopy, semináre a podobne. Jeden z trénerov pre chlapčenské družstvo by som mal byť aj ja, no koho budem mať v tíme zatiaľ netuší nikto.

Základné pravidlá hokeja 3x3 na OHM v Lausanne 2020

  • 3 tretiny po 16 minút
  • každý hráč je na ľade presne 1 minútu (celkovo 48 striedaní)
  • brankári sa menia každých 8 minút
  • 3-minútová prestávka medzi tretinami

Vo formáte 3x3 nie je povolený „body-checking”. Inak sa fauly pískajú tak, ako je uvedené v pravidlách IIHF. Vo formáte 3x3, kde sa hrá na tretine ľadovej plochy, sa nepískajú offsajdy ani zakázané uvoľnenia. Hráč musí ľadovú plochu opustiť v momente, ako rozhodca odpíska faul a hra pokračuje 3 na 2. Dĺžka vylúčenia trvá do konca daného striedania a celé nasledujúce striedanie, ak nepadne gól. V prípade, že počas presilovej hry padne gól, vylúčenie končí. Ak nastane situácia, že sa vylúči ďalší hráč z rovnakého tímu, hra pokračuje vo formáte 4 na 2. Ak hra skončí remízou, pokračuje sa trestnými strieľaniami. Trestné strieľanie je od začiatku vo formáte „sudden-death” (rýchla smrť) a dovoľuje strieľať každému hráčovi z každého tímu, až kým sa neurčí víťaz.

Priebeh turnaja vo formáte 3x3

Hokejový turnaj sa bude hrať na tretine ľadovej plochy („cross-ice hockey”) s dvomi súčasne prebiehajúcimi hrami. Súťažiť bude 8 chlapčenských a 8 dievčenských tímov, ktoré budú zmiešané na úrovni národných olympijských výborov. Tímy budú zložené z hráčov z krajín z celého sveta, v jednom tíme bude 11 hráčov a 2 brankári. Hráči sa vyberajú prostredníctvom národného testovania v hokejových zručnostiach.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV