Športové aktuality
6 mins. čítania

Slovenskí športovci priznali, ako sú na tom s novoročnými predsavzatiami: Kto si ich dáva a komu by nevydržali ani tri dni?

Stanislav Krško, Miroslava Luptáková
Matej Tóth.
Foto
TASR

Rok 2019 priniesol pre slovenských športovcov mnoho úspechov i náročných skúšok ich odolnosti. Pred olympijským rokom nás zaujímalo, ako sú na tom s novoročnými predsavzatiami. Komu vždy stroskotajú a kto v nich vidí motiváciu do ďalšej tvrdej driny?  

Tóth si dáva predsavzatia skôr počas roka

„Nový rok nevnímam ako moment, keď sa niečo mení.”

Chodec Matej Tóth si na prelome rokov predsavzatia nedáva. „Nový rok nevnímam ako moment, keď sa niečo mení. Ak je to potrebné, nové výzvy alebo predsavzatia si dávam skôr počas roka,” hovorí zlatý medailista z Ria, ktorý si miestenku do Japonska ešte musí vybojovať. Najbližšie bude mať šancu na začiatku marca. Zúčastní sa na 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

„Zimná príprava je pre mňa jedna z najdôležitejších a možno aj najťažších. Hoci podmienky vonku nie sú ideálne, musím trénovať. Často cestujem na sústredenia aj do tepla. Počas sviatkov som však doma s rodinou, do zahraničia sa presúvam až začiatkom januára,” dodáva Tóth, ktorému MS v katarskej Dauhe nevyšli a musel ich predčasne ukončiť. Pretekalo sa v katastrofálnych podmienkach vo vysokých teplotách. V Japonsku ho budú, v prípade zisku miestenky, čakať preteky v Sappore, ktoré je od Tokia vzdialené 800 kilometrov. Organizátori sa rozhodli zmeniť dejisko hlavne pre obavy z vysokých horúčav a nechceli riskovať podobné prípady ako v Katare.

Podmaníková sa motivuje do novej sezóny

„Vždy si dávam predsavzatia súvisiace so športom”

Na olympijských hrách v Tokiu sa prvýkrát predstaví aj nová disciplína - športové lezenie. Muži aj ženy zabojujú o kovy v trojkombinácii, ktorá zahŕňa lezenie na rýchlosť, bouldering a lezenie s lanom. Slovensko v novom športe reprezentuje talentovaná Vanda Michalková. „Vždy si dávam predsavzatia súvisiace so športom. Je to motivácia do novej sezóny. Počas roka na to nejak extra nemyslím. Sú to skôr ciele ako predsavzatia,” hovorí slovenská športová lezkyňa.

Plavkyňa Andrea Podmaníková by rada štartovala v Tokiu. Plavecké limity zaručujúce kvalifikáciu do Tokia sú však poriadne náročné. „Som rada, že som tento rok našla opäť menšiu motiváciu do športu. To sa odzrkadlilo aj v prvej polovičke tohto roka. Najviac mám však radosť z toho, že som stále zdravá a môžem robiť to, čo ma baví a reprezentovať Slovensko,” hovorí Podmaníková, ktorá sa z majstrovstiev Európy v krátkom bazéne vrátila s tromi semifinálovými účasťami.

Na snímke vľavo strelkyňa Dana Barteková a vpravo gymnastka Barbora Mokošová.
Na snímke vľavo strelkyňa Dana Barteková a vpravo gymnastka Barbora Mokošová.
Foto
TASR

Mokošovej predsavzatia vždy stroskotajú

„Nedávam si žiadne novoročné predsavzatia, lebo vždy stroskotajú”

Dôvod na radosť mala tento rok aj gymnastka Barbora Mokošová. Tá si aj napriek zraneniu vybojovala miestenku do Tokia na MS v Štuttgarte. „Tento rok bol pre mňa mimoriadne náročný. V decembri 2018 som mala operáciu a nevyzeralo to vôbec dobre. Po nej to bolo ako na hojdačke, raz hore, raz dole. Som však rada, že sa všetko napokon dobre skončilo a máme miestenku do Tokia. Už môžem byť pokojná a užiť si sviatky. Od januára sa začnem chystať na olympiádu,” dodala 22-ročná športovkyňa, ktorý bola aj na ostatnej letnej olympiáde v brazílskom Riu de Janeiro. „Nedávam si žiadne novoročné predsavzatia, ani žiadne veľké plány, lebo mi vždy stroskotajú. Snažím sa žiť zo dňa na deň, aby každá chvíľa bola výnimočná,” dodala rodáčka z Bratislavy.

„Predsavzatia si dávam celý rok“

Danka Barteková sa na príchod nového roka vždy teší. „Predsavzatia si dávam, no skôr po celý rok. Mám taký pocit, že keď sa rozhodnem niečo zmeniť, tak sa to snažím urobiť hneď. Nepotrebujem na to 1. január. Ale Nový rok beriem vždy ako prelomový. Vždy sa na neho teším. Z psychického hľadiska - skončí sa mi stará sezóna a začína nová,” priznala bronzová olympionička z Londýna, ktorá sa v roku 2019 získala v talianskej Lonate štvrtý titul európskej šampiónky v skeete.

Olympijskú miestenku v minulom roku vybojoval aj Patrik Jány. „Ja mám vždy nejakú predstavu, ako by mal ten rok vyzerať. Snažím sa popasovať s tým, čo príde a nemyslím na nejaké predsavzatia,” hovorí strelec, ktorý počas roka v Svetovom pohári získal 3. miesto a triumfoval aj na Svetovej univerziáde v talianskom Neapole.

Alexandra Longová
Foto
TASR

Rehák Štefečeková berie prvý január ako každý iný deň

  „Moje predsavzatia by trvali tri dni“

Zuzana Rehák Štefečeková berie prvý deň v roku rovnako ako tie ostatné. „Ja nie som typ, ktorý by si dával predsavzatia, trvali by totiž tak tri dni (smiech). Prvý január beriem ako každý iný deň. Nič také závažné sa nemení, len začíname písať nový dátum,” dodáva strelkyňa, ktorá obsadila 6. miesto na Európskych hrách v Minsku. Olympijskú miestenku vystrieľala už v roku 2018, keď triumfovala na MS v kórejskom Čchangwone.

„Chcem spraviť maximum, čo je v mojich silách.”

Lukostrelkyňa Alexandra Longová o účasť v Tokiu taktiež stále bojuje. Tento rok ju trápili aj technické problémy s náradím. „Musím sa priznať, táto sezóna bola veľmi ťažká. Začala som dobre, ale potom prišli komplikácie s technickým náradím, ktoré som musela odstraňovať celú sezónu. Záver bol však peknou bodkou, podarilo sa mi dorovnať môj slovenský rekord, ku ktorému som sa dlho nevedela priblížiť. Na tých pretekoch som vyhrala aj jednu open kategóriu, v ktorej boli mojimi súpermi dokonca aj muži, čo je motiváciou aj do ďalšej sezóny,” hovorí účastníčka OH 2016 v Riu, ktorá o olympijskú miestenku zabojuje koncom mája na majstrovstvách Európy v Turecku. A aké predsavzatie si dá do nového roka?  „Chcela by som spraviť všetko pre to, aby som brala prípravu poctivo a aby som spravila maximum, čo je v mojich silách. Aby som to potom neľutovala — či už sa na olympiádu dostanem, alebo nie,” dodala na záver Longová.

Na ceste do Tokio nás sprevádza náš partner SATUR. 

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV