Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
4 mins. čítania

Slovenskí biatlonisti v Lausanne: „Je to jedinečná skúsenosť”

V Lausanne má Slovensko šiestich biatlonistov. Na snímke Ema Kapustová počas individuálnych pretekov na 10 km.
Foto
ČOV / Václav Pancer

Slovenskí biatlonisti majú už prvé preteky na zimnej olympiáde mládeže v Lausanne za sebou. O čo najvyššie priečky všetci šiesti zabojovali v individuálnych pretekoch a Sára Pacerová s Matejom Badáňom nás reprezentovali i v štafete jednotlivcov. Vo francúzskom stredisku Les Tuffes Nordic Centre ich uvidíme ešte v šprintoch a miešanej štafete. My ich už poznáme, no spoznajte ich aj vy! 

Ema Kapustová sa biatlonu venuje už šesť rokov a ako nám sama povedala, k srdcu jej prirástol už po prvom tréningu. V Lausanne si najviac užíva preteky, úžasnú atmosféru a krásne prostredie. Za sebou má už aj svoj prvý štart. V individuálnych pretekoch obsadila 21. miesto, najlepšie spomedzi všetkých Slovákov. „Na štart som šla s cieľom užiť si preteky a podať čo najlepší výkon. Bežalo sa mi dobre, lyže išli fantasticky. Musím pochváliť servis. Mrzia ma chyby, ale pred sebou mám ďalšie preteky, v ktorých sa budem snažiť ukázať to, čo predvádzam aj na tréningoch,” povedala nám po včerajších pretekoch.

Eme Kapustovej prirástol biatlon k srdcu už od prvého tréningu.
Eme Kapustovej prirástol biatlon k srdcu už od prvého tréningu.
Foto
SOŠV

Keď si uvedomíš, že sa to naozaj podarilo...

Pre Barboru Skačanovú sú olympijské hry mládeže v Lausanne jedinečnou a neopakovateľnou skúsenosťou.
Pre Barboru Skačanovú sú olympijské hry mládeže v Lausanne jedinečnou a neopakovateľnou skúsenosťou.
Foto
Osobný archív - Barbora Skačanová

Ďalšou slovenskou biatlonistkou v Lausanne je Barbara Skačanová, ktorá sa biatlonu venuje už sedem rokov.Môj starší brat niekoľko rokov robil biatlon a ja som si to, prirodzene, chcela vyskúšať tiež. A tak to skúšam dodnes… Mojím snom je dostať sa raz na „veľkú” olympiádu a dosiahnuť tam čo najlepší výsledok,” povedala Barbara. Olympijské hry mládeže v Lausanne sú pre ňu jedinečnou a neopakovateľnou skúsenosťou do budúceho športového života. „Pred odletom som sa najviac tešila na nových ľudí, zážitky a na ten pocit, keď si poriadne uvedomím, že sa to naozaj deje. Že sa to podarilo a ja sa môžem zúčastniť na olympijských hrách mládeže v Lausanne. Je to skvelý pocit…,” priznala sa nám mladá biatlonistka.

Barbarina krajanka Sára Pacerová na biatlone miluje kombináciu behu na lyžiach a streľby, ktorá podľa nej väčšinou rozhoduje o výsledku. „V Lausanne si užívam skvelú atmosféru. Je to pre mňa obrovská skúsenosť do budúcnosti a zároveň aj prvá medzinárodná súťaž. Chcem sa porovnať s rovesníčkami z iných krajín a pokúsiť sa o čo najlepší výsledok,” prezradila nám Sára. Za sebou má už individuálne preteky, ale aj štafetu jednotlivcov, v ktorej Slovensko reprezentovala s Matejom Badáňom. Spoločne sa umiestnili na 22. mieste.

Sára Pacerová.
Sára Pacerová.
Foto
SOŠV

Chlapci sa tešia zo syra i nových skúseností 

Biatlonista Matej Badáň na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020.
Biatlonista Matej Badáň na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Do Lausanne sme vyslali výpravu troch dievčat a troch chlapcov. Matej Badáň sa biatlonu venuje osem rokov. „Sú to moje prvé medzinárodné preteky a dávam do nich všetko,” povedal Matej, ktorý má za sebou už individuálne preteky aj štafetu so Sárou Pacerovou.

Biatlonista Matej Gregor v individuálnych pretekoch na 12,5 km.
Biatlonista Matej Gregor v individuálnych pretekoch na 12,5 km.
Foto
SOŠV

Matej Gregor sa do Švajčiarska najviac tešil na dobrý syr a čokoládu, ale, samozrejme, aj na preteky. „Na biatlone sa mi páči kombinácia rýchlosti behu na lyžiach a sústredenia sa pri streľbe,” povedal nám mladý biatlonista, ktorý je lyžiam a puške verný od roku 2012.

Posledný slovenský biatlonista v Lausanne Bruno Matovič sa obľúbenému zimnému športu venuje od svojich deviatich rokov. „Kombinácia streľby a behu na lyžiach bola pre mňa zaujímavejšia ako zjazdové lyžovanie, ktoré som robil predtým,” zaspomínal si mladý športovec. „Hoci sa biatlonu venujem už osem rokov, najvýznamnejším pre mňa bol práve minulý rok 2019, v ktorom sa mi podarilo nominovať sa do Lausanne,” prezradil nám. Na olympijské hry v Lausanne sa pripravoval so svojím trénerom Filipom Kramlom. „Aj vďaka nemu som tam, kde som. Som mu za to všetko vďačný,” vyjadril sa Bruno, ktorého najbližšie preteky čakajú 14. januára. Držte našim biatlonistom palce!

Biatlonista Bruno Matovič.
Biatlonista Bruno Matovič.
Foto
OIS

Program biatlonu

11. január (sobota)

10:30 - 12:05 individuálne preteky na 10km (D), 13:30 - 15:15 individuálne preteky na 12,5km (CH)

12. január (nedeľa)

10:30 - 11:40 miešaná štafeta jednotlivcov

14. január (utorok)

10:30 - 11:55 šprint na 7,5 km (CH), 13:30 - 15:00 šprint na 6 km (D)

15. január (streda)

10:30 - 12:35 miešaná štafeta

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV