SOŠV
Bratislava/St. Moritz
5 mins. čítania

V piatok sa na ZOH mládeže rozbehnú aj súťaže sánkarov v St. Moritzi, naše dvojky jazdili v tréningoch na úrovni

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Pätica slovenských sánkarov, ktorí nás reprezentujú na ZOH mládeže, počas tréningových jázd v St. Moritzi.
Foto
Jozef Škvarek

St. Moritz, dejisko zimných olympijských hier 1928 aj 1948, leží od Lausanne viac než 400 kilometrov, napriek tomu sa súťaže III. zimných olympijských mládeže odohrávajú aj tam. Na prírodnom ľade na miestnom jazere sa už od prvého súťažného dňa ZOH mládeže preháňajú klasickí rýchlokorčuliari, ale v tomto odvetví Slovensko nemá zastúpenie. Našich športovcov čaká súťaženie v St. Moritzi až 17. – 21. januára. Na slávnej Olympijskej bobovej dráhe, ktorá je dnes jediná na svete s prírodným ľadom, budeme mať v hre päticu sánkarov (troch chlapcov a dve dievčatá) a dvojicu bobistov (po jednom chlapcovi i dievčati).

Ilustračná fotografia zo sánkarského tréningu v St. Moritzi.
Ilustračná fotografia zo sánkarského tréningu v St. Moritzi.
Foto
IOC/OIS

„V St. Moritzi sme už niekoľko dní a potešilo nás, že podmienky na prírodnej dráhe sú lepšie ako pred rokom, keď tu naša dvojica Varga, Majerčák na pretekoch Svetového pohára juniorov obsadila 9. miesto na dvojsedadlových sánkach. V noci tu poriadne mrzne, takže zrána býva aj mínus šestnásť. Ale cez deň pekne svieti slnko a teplota klesáva k nule,“ informoval zo St. Moritzu tréner našich sánkarov a účastník ZOH 2010 Ján Harniš.

Podľa nášho trénera Slováci nemajú k dispozícii také kvalitné sklznice, ako sánkarské veľmoci Nemecko, Rakúsko, Taliansko, Rusko, Lotyšsko, Kanada, či USA, ale snažia sa ich nastaviť tak, aby na miestne podmienky pasovali čo najlepšie. „V tréningoch sa nám darilo predovšetkým v jazdách dvojíc – dievčatá v nich dokázali obsadiť štvrté, piate aj šieste miesto, chlapci boli štvrtí a piati. To je v tunajšej silnej konkurencii naozaj slušné,“ pochvaľoval si a doplnil: „Každý deň pred začiatkom súťaží od pol deviatej ráno absolvujeme po tri tréningové jazdy – jeden deň trénujú chlapci na jedno a dievčatá na dvojsedadlových saniach, na druhý deň sa to zase otočí. A po nás majú každý deň približne v čase obeda tréningy bobisti.“

Zatiaľčo sánkarské súťaže sa rozbehnú už v piatok, bobisti budú na ikonickej jedinej prírodnej bobovej dráhe na svete súťažiť až od nedele.
Zatiaľčo sánkarské súťaže sa rozbehnú už v piatok, bobisti budú na ikonickej jedinej prírodnej bobovej dráhe na svete súťažiť až od nedele.
Foto
IOC/OIS

Z pätice našich sánkarských reprezentantov v St. Moritzi trénuje Ján Harniš štyroch – Metoda Majerčáka, Dávida Lihoňa, Nikolu TrembošovúBianku Petríkovú. Len Vratislav Varga, ktorý nastúpi v súťaži na jedno i dvojsedadlových saniach (s Majerčákom) je zverencom Rastislava Drajnu. Harniš s pretekármi býva v improvizovanej olympijskej „minidedine“. V izbe je spolu s trénerom bobistov Andrejom Bicianom. Ďalší členovia realizačného tímu sánkarov Drajna a šéf Slovenského sánkarského zväzu Jozef Škvarek bývajú asi 15 kilometrov ďaleko. Takisto mimo bývajú aj dvaja z troch členov realizačného tímu bobistov – Milan a Zdenka Jagnešákovci.

„Dedina pre športovcov, ktorú obývajú sánkari spolu s bobistami a rýchlokorčuliarmi – to je spolu asi 250 ľudí, je veľmi skromná. Tvorí ju vlastne len jedna väčšia budova s menšou prístavbou. Mnohí športovci bývajú na izbách po štyroch, pričom jedno sociálne zariadenie na nižších poschodiach pripadá až na 12 ľudí. V tejto časti bývam ja spolu s trénerom bobistov a musím povedať, že na sprchy sa čaká v rade... Našťastie, naši traja chlapci spolu s bobistom Svitákom bývajú na štvrtom poschodí, kde sú už rekonštruované izby. Podmienky sú podstatne lepšie a o sociálne zariadenie sa delia len štyria. Aj dievčatá na treťom poschodí majú viac priestoru ako my dolu. Pokiaľ ide o stravu v jedálni, tá je celkom v pohode, len na raňajky by mohla byť pestrejšia ponuka. Tiež sa tam však stojí v radoch, pretože jedáleň kapacitne nie je stavaná na takéto množstvo ľudí,“ popísal Ján Harniš, ako to vyzerá v olympijskej dedine v St. Moritzi.

V St. Moritzi už od začiatku ZOHM súťažia rýchlokorčuliari - ich ovál je v krásnej scenérii, pod holým nebom na st. moritzskom jazere.
V St. Moritzi už od začiatku ZOHM súťažia rýchlokorčuliari - ich ovál je v krásnej scenérii, pod holým nebom na st. moritzskom jazere.
Foto
IOC/OIS

K toboganu sa odtiaľ členovia výprav prepravujú autobusom. Ráno to trvá 12 minút, neskôr aj dvojnásobok. Pre našich sánkarov aj bobistov sú dni pred ich súťažami nabité. Tréneri sa na súťaže rýchlokorčuliarov v krásnej scenérii neďalekého jazera ani nestihli pozrieť. Pretekári to skúsili v pondelok, ale stihli akurát poslednú jazdu. „My sa teraz už plne zameriavame na naše jazdy, ale určite pôjdeme povzbudiť našich bobistov, ktoré budú jazdiť po nás,“ dodal Ján Harniš.

Naši bobisti Martin Sviták a Viktória Čerňanská sa predstavia v súťaži v monoboboch, ktorá mala svoju premiéru už na II. ZOH mládeže v Lillehammeri 2016. Čerňanská jazdila v oficiálnych tréningoch veľmi sľubne. V tejto disciplíne súťažia zatiaľ iba mládežníci. To isté platí aj pre súťaže dievčat na dvojsedadlových saniach, ktorá bude mať v St. Morizi veľkú svetovú premiéru. „Je to nová disciplína a myslím si, že ženy v nej budú súťažiť až vtedy, keď dorastie súčasná generácia mladších junioriek,“ hovorí Ján Harniš.

Program slovenských sánkarov a bobistov na ZOHM 2020

Dejisko: St. Moritz Olympia Bob Run

Sánkovanie:

17. január (piatok)

08:30 - 10:30 jednosedadlové sane D (Nikola Trembošová, Bianka Petríková), 11:00 - 12:30 dvojsedadlové sane CH (Vratislav Varga a Metod Majerčák)

18. január (sobota)

08:30 - 10:30 jednosedadlové sane (CH (Vratislav Varga, Dávid Lihoň), 11:00 - 12:30 dvojsedadlové sane D (Nikola Trembošová a Bianka Petríková)

20. január (pondelok)

08:30 - 11:00 tímová štafeta (Slovensko)

Boby

19. január (nedeľa) 

12:00 - 14:00 monoboby D (Viktória Čerňanská)

20. január (pondelok) 

12:00 - 14:00 monoboby CH (Martin Sviták)

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV