Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
6 mins. čítania

Slovensko má prvé bronzové medaily na olympijských hrách mládeže v Lausanne – v hokeji 3x3

Slovensko má prvé bronzové medaily na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020 - z 3x3 hokeja.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020 sa premiérovo predstavil nový formát hokejového turnaja, v ktorom hrajú traja hráči na troch. Súčasťou medzinárodných tímov boli aj šiesti Slováci, po dnešných zápasoch o bronz má Slovensko prvé dve medaily. So svojimi medzinárodnými tímami ich vybojovali brankár Rastislav Eliáš za chlapcov a Zuzana Dobiašová za dievčatá. Na programe sú teraz finálové zápasy o zlato, v ktorých máme Petra Repčíka za chlapcov a Nikolu Janekovú za dievčatá. 

Dve bronzové medaily z hokeja 3x3 malo Slovensko isté už po včerajších semifinálových zápasoch, ktoré rozhodli, že súčasťou všetkých štyroch medzinárodných tímov chlapcov i dievčat budú aj Slováci. Čierny tím chlapcov s Adamom Sýkorom nastúpil proti Hnedému tímu s brankárom Rastislavom Eliášom. Hnedý tím dievčat s brankárkou Ivanou Látkovou hral zápas o bronz proti Modrému tímu so Zuzanou Dobiašovou.

Bronzový Hnedý tím chlapcov s brankárom Rastislavom Eliášom 

Prvá tretina zápasu sa skončila za stavu 2:1 pre „čiernych”. V úvode 2. tretiny si Čierny tím zvýšil náskok na 3:1, ale „hnedí” hneď odpovedali a svoju prehru znížili na 2:3, neskôr vyrovnali na 3:3 a v závere 2. tretiny sa poslali do vedenia 4:3.

Posledná tretina sa začala vyrovnávajúcim gólom Čierneho tímu na 4:4. Posledné minúty zápasu boli napínavé. Čierny tím sa ešte na chvíľu dostal do vedenia, no Hnedý tím vyrovnal a v posledných sekundách strelili „hnedí” svoj víťazný gól.

Bronzový brankár Rastislav Eliáš.
Bronzový brankár Rastislav Eliáš.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Zápas o bronz sa skončil 6:5 v prospech Hnedého tímu a Slovák Rastislav Eliáš si na olympiáde mládeže vybojoval bronzovú medailu. „Neskutočné, nemám slov. Vôbec som to nečakal, na striedačke som sa modlil, aby sme to dali a podarilo sa. Bolo to priam neskutočné,” vyjadril sa Eliáš bezprostredne po zisku bronzovej medaily. „Zápas sa mi chytal dobre. Sústredil som sa na každý jeden puk, ktorý na mňa letel. Celý turnaj sa mi páči, je to rýchly hokej, živý a je to zábava. Bola to pre mňa nová skúsenosť, nedá sa porovnať s klasickým hokejom, ale bavil nás,” dodal Eliáš.

Adam Sýkora s Čiernym tímom obsadil 4. priečku.

Bronzový Modrý tím dievčat so Zuzanou Dobiašovou

Modrý tím dievčat so Zuzanou Dobiašovou viedol už od 1. tretiny, v ktorej svojim súperkám nadelili 4 góly a po úvodnej tretine viedli už 4:0. Nervozita na strane „hnedých” dievčat v druhej tretine vyeskalovala a zatiaľ čo ony dali súperkám len jeden gól, „modré” svoj náskok zvýšili na 6:1. V poslednej tretine sa však Hnedý tím s brankárkou rozbehol a do bránky súperiek strelili tri góly. Vyrovnať sa im však nepodarilo a Hnedý tím dievčat prehral s Modrým tímom 4:6.

Bronzová Zuzana Dobiašová.
Bronzová Zuzana Dobiašová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Bronzovú medailu pre Slovensko tak vybojovala Zuzana Dobiašová z Modrého tímu.Som nesmierne šťastná a svoje pocity ani neviem opísať slovami. Je to neuveriteľné,” povedala nám Dobiašová po vyhratom zápase o bronz. „Dnešný zápas hodnotím veľmi pozitívne. Snažili sme sa viac udržiavať defenzívnu časť, chceli sme dávať krajšie prihrávky, a to nám aj vychádzalo. Celý turnaj hodnotím veľmi pozitívne. Hralo sa mi veľmi dobre a takýto formát by som určite ďalej rozširovala. Oproti klasickému hokeju sa tu dávajú krajšie góly, je v ňom veľa prihrávok a dá sa tam viac vyhrať,” zhodnotila dnešný zápas aj celý turnaj Dobiašová.

Ivana Látková s Hnedým tímom obsadila na turnaji 4. miesto

Po bronzových zápasoch sú na programe finálové zápasy, v ktorých sa predstavia dvaja Slováci. Červený tím chlapcov s Petrom Repčíkom bude o zlato bojovať proti Zelenému tímu, ktorý vedie slovenský tréner Igor Andrejkovič. Čierny tím dievčat s Nikolou Janekovou sa zas o zlatú medailu pobije so Žltým tímom. Zhodou okolností, trénerkou Žltého tímu je opäť Slovenka Diana Kosová. Finalové zápasy sa začnú o 13:30 hod. 

MOV a IIHF hokejom 3x3 nahradili súťaže individuálnych zručností 

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) sa novým formátom hokeja, ktorý sa hrá na tretine ľadovej plochy („cross-ice hockey”), rozhodli nahradiť súťaže individuálnych zručností, ktoré boli súčasťou predchádzajúcich dvoch zimných olympijských hier mládeže.  Podľa IIHF bol hlavný dôvod to, že v súťažiach zručností išlo len o izolované herné činnosti z ľadového hokeja, ako napríklad vedenie puku na rýchlosť či streľba na presnosť a pod. V takomto súťažnom formáte však chýbala hra a zábava. IIHF napokon cez Trénerskú komisiu a Komsiu pre rozvoj mládeže iniciovala návrh, ako tento formát zmeniť a rozhodnutie padlo práve na hokej 3x3, ktorý je často využívaný v bežnom tréningu mládeže, ale aj dospelých. „V porovnaní s klasickou hrou na celej ľadovej ploche sa v ňom vyskytuje oveľa viac prihrávok, striel na bránu, je tam častejší kontakt s pukom, pričom pri riešení hernej situácie majú hráči menej času a priestoru na rozhodovanie sa,” vyjadril sa člen Trénerskej komisie IIHF a manažér a lektor školení trénerov na SZĽH Igor Andrejkovič.

Základné pravidlá hokeja 3x3 na OHM v Lausanne 2020

  • 3 tretiny po 16 minút

  • každý hráč je na ľade presne 1 minútu (celkovo 48 striedaní)

  • brankári sa menia každých 8 minút

  • 3-minútová prestávka medzi tretinami

Vo formáte 3x3 nie je povolený „body-checking”. Inak sa fauly pískajú tak, ako je uvedené v pravidlách IIHF. Vo formáte 3x3, kde sa hrá na tretine ľadovej plochy, sa nepískajú offsajdy ani zakázané uvoľnenia. Ak hra skončí remízou, pokračuje sa trestnými strieľaniami. Trestné strieľanie je od začiatku vo formáte „sudden-death” (rýchla smrť) a dovoľuje strieľať každému hráčovi z každého tímu, až kým sa neurčí víťaz.

Na turnaji sa zúčastnilo osem chlapčenských a osem dievčenských tímov, ktoré boli miešané na úrovni národných olympijských výborov. Tímy boli zložené z hráčov z krajín z celého sveta, jeden tím mal  11 hráčov a dvoch brankárov. Hráči sa vyberali prostredníctvom národného testovania v hokejových zručnostiach.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV