SOŠV
St. Moritz
6 mins. čítania

V St. Moritzi v piatok už pôjde o sánkarské medaily zo ZOH mládeže, v tobogane má však z našich najväčšiu šancu v nedeľu bobistka Čerňanská

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Nikola Trembošová a Bianka Petríková v dvojsedadlových sánkach začnú v piatok ráno zo sedmičky našich reprezentantov v tobogane v St. Moritzi súťažiť ako prvé.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Dovedna po deväť tréningových jázd odjazdili počas uplynulých šiestich dní na Olympijskej bobovej dráhe v St. Moritzi (najstaršej a dnes už jedinej prírodnej bobovej dráhe na svete) slovenskí reprezentanti v sánkovaní na III. zimných olympijských hrách mládežeVratislav Varga, Nikola Trembošová Bianka Petríková v jedno i dvojsedadlových saniach, Dávid Lihoň len v jednosedadlových a Metod Majerčák len v dvojsedadlových. Po štvrtkových posledných oficiálnych tréningoch už najbližšie dva dni budú jazdiť súťažne. V piatok o 8:30 začnú Trembošová i Petríková v sólovej súťaži a o 11:00 Varga s Majerčákom v dvojkách, v sobotu si chlapci a dievčatá časy aj disciplíny prehodia. V pondelok ešte všetci nastúpia v tímovej štafete (od 8:30).

Naši sánkari majú s jazdením na prírodnej dráhe v St. Moritzi celkove málo skúsenosti – prvý raz si ju mohli odskúšať vlani na pretekoch juniorského Svetového pohára. Koniec koncov, je to, ako už názov hovorí, predovšetkým bobová dráha. A aj naša päťnásobná olympionička Mária Jasenčáková, ktorá na ZOHM pôsobí ako technická delegátka Medzinárodnej sánkarskej federácie (FIL), i vedúci výpravy našich sánkarov a šéf zväzu Jozef Škvarek sa nám priznali, že sami na nej súťažili jediný raz – ešte pred 30 rokmi... Napriek malým skúsenostiam sa však našim mladíkom (Majerčák i Lihoň sú ročníky narodenia 2002, Varga i Petríková 2003 a Trembošová dokonca až 2004) v tréningoch darilo. Naše osádky na dvojsedadlových saniach sa pripísali v jednotlivých jazdách aj štvrté i piate miesto.

Predseda Slovenského sánkarského zväzu Jozef Škvarek bol s ich tréningovým účinkovaním spokojný, aj keď záverečné sólové jazdy vo štvrtok chlapcom príliš nevyšli. „Sme príjemne prekvapení, že všetci jazdili dobre. Darilo sa im vo všetkých štyroch disciplínach, najmä ,dvojkári´ to zvládali výborne. Nemali kolízie a ani pády a až na malé chybičky, ktoré sme odsledovali, všetkých deväť jázd zvládli k plnej spokojnosti a bez úrazu. V tobogane držali aj dobré stopy, takže aj spôsob ich jazdenia pôsobil dobre. Z toho vyplynuli aj kvalitné tréningové výsledky a hodnotné časy,“ pochvaľoval si Škvarek a dodal: „Stabilná výkonnosť je základný predpoklad, aby v pretekoch zvládli obe jazdy.“

Vyzerá to, že naši pretekári môžu v St. Moritz pomýšľať na podobné umiestenia, aké dosiahli svojich predchodcovia na I. ZOH mládeže v Innsbrucku 2012 (skončila dvojica Čikovský, Tomaško na 5. mieste), resp. na II. ZOH mládeže v Lillehammeri 2016 (dvojica Vaverčák, Zmij obsadila 6. miesto). „Dúfam, že sa im to podarí. Ak predvedú ten štandard, aký tu doteraz ukazovali, v súťažiach dvojíc by chlapci aj dievčatá mohli byť do šiesteho miesta,“ dodal vedúci výpravy našich sánkarov na III. ZOHM.

Čerňanská v tréningoch monobobistiek jazdila skvele

Ešte podstatne lepšie, ako naši sánkari, si v tréningoch monobobov dievčat počínala Viktória Čerňanská. Viacero jázd vyhrala a pri explozívnych štartoch dosahovala lepšie časy, ako mnohí chlapci! Jej súťaž budeme v nedeľu od 12:00 h sledovať s veľkým záujmom. Dievčatá čaká v St. Moritzi v monoboboch mládežnícka olympijská premiéra. Chlapci ju absolvovali už pred štyrmi rokmi v Lillehammeri, Jakub Čiernik tam obsadil 10. miesto.

„Viktória vlani v St. Moritzi vyhrala posledné medzinárodné preteky sezóny v rámci projektu Race Omega, ktorý sa zameriava na rozvoj jazdenia v monoboboch. Myslím si, že dnes je fyzicky ešte lepšie pripravená, ako bola vlani. Teraz je už v tréningoch schopná predvádzať také rýchle štarty, ako vlani v pretekoch. Absolvovali sme všetky možné medzinárodné preteky v Európy, navyše sme boli na príprave aj v USA v Lake Placide. O boboch a o ich riadení teda už Viktória vie dosť veľa a jazdecky je veľmi vyspelá. Je to šikovné dievča. Odovzdávam jej to najlepšie, čo som sa za roky pri boboch naučil,“ hovorí štvornásobný olympionik, predseda Slovenského zväzu bobistov a dnes už aj tréner Milan Jagnešák. Zatiaľ čo osobný tréner Čerňanskej Andrej Bician sa v St. Moritzi stará o čo najlepšie štarty oboch našich pretekárov, Jagnešák má na starosti sledovanie línie ich jázd na dráhe („Hneď prvá zákruta je dosť zložitá,“ upozorňuje), nakrúca videá a po spoločnej analýze sa každý deň snažia jazdy vylepšovať.

Štvornásobný olympionik v boboch Milan Jagnešák vo štvrtok po tréningových jazdách monobobistov upozorňoval Martina Svitáka, kde sa dopustil chýb,
Štvornásobný olympionik v boboch Milan Jagnešák vo štvrtok po tréningových jazdách monobobistov upozorňoval Martina Svitáka, kde sa dopustil chýb,
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Čerňanská vo štvrtok oficiálny tréning nemala. V monoboboch jazdili len chlapci, medzi nimi aj náš Martin Sviták. „Je dobre stavaný na boby, veľmi dobre atleticky pripravený, má ,tvrdý krok´ a dá sa naňho silovo veľa naložiť. Po otestovaní som si ho vybral z troch adeptov. Jazdecky je však nevyzretý, pretože sa venuje bobovému športu len krátko a tu je ešte iba na svojej tretej dráhe. Vie zajazdiť na šieste miesto, ale aj na posledné... Keby dokázal naplniť pokyny a ísť v tej línii, v ktorej má, mohol by tu byť v pohode do desiateho miesta. Ale záleží na ňom,“ vyjadril sa na margo nášho monobobistu Milan Jagnešák.

Náš štvornásobný olympionik má veľmi rád dráhu v St. Moritzi. „Je veľmi pekná a my bobisti si hovoríme, že sem sa chodí jazdiť za odmenu. Kritické miesta tu predstavujú tri zákruty, ale keď sem príde dobre pripravený pilot, naozaj si to užíva. Jazdí sa tu veľmi ticho, hluk z bobov takmer nepočuť. Navyše okolo je krásne prostredie a Švajčiari si vždy dajú záležať na organizácii. Táto dráha predstavuje kolísku bobového športu a som rád, že Viktória Čerňanská má možnosť súťažiť na nej pri premiére dievčenských monobobov na ZOH mládeže,“ zakončil.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV