Športové aktuality
Video
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
5 mins. čítania

Hokejistky majú v Lausanne prvý bod: „Hoci sa nám teraz máli, vopred sme s ním nerátali”

Slovenské hokejistky dnes na zimných olympijských hrách mládeže prepísali históriu. Trom korunkám nadelili najviac gólov od prvej olympiády v Innsbrucku 2012. Brankárku Svenssonovú Traffovú dievčatá prekonali dvakrát. V Innsbrucku sa nám švédsku bránku nepodarilo zlomiť ani raz a pred štyrmi rokmi v Lillehammeri v riadnom hracom čase jedenkrát. Slovenky dnes odohrali vyrovnaný zápas a hoci ho napokon po samostatných nájazdoch prehrali, odnášajú si z neho dôležitý bod. 

Máme bod, s ktorým sme vopred nerátali. Samozrejme, teraz sa nám aj ten máli, no musíme byť pokorní a ísť k od zápasu k zápasu.

Slovenky na ľad vykorčuľovali v modrých dresoch. V bránke bola oporou tímu Laura Medviďová. Skóre zápasu už v 1. minúte a 4. sekunde otvorila kapitánka slovenského tímu Barbora Kapičáková, ktorej na strelu asistovali Hudáková a Dobiašová. Slovensko tak vyhrávalo 1:0. Druhý gól pridala v presilovej hre Sloveniek Tereza Belková za asistencie Fančovičovej a Hudákovej. Náskok Slovenska však v 15. minúte znížila Švédka Kenttalová a prvá tretina sa skončila stavom 2:1 pre Slovensko.

Sledujte našich športovcov v Lausanne na našich sociálnych sieťach: 

Facebook: Slovenský olympijský tím 
Instagram: @slovenskyolympijskytim
Twitter: Slovenský olympijský tím 

Skóre zápasu otvorila kapitánka Barbora Kapičáková.
Skóre zápasu otvorila kapitánka Barbora Kapičáková.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

V druhej tretine nás Švédky prestrieľali o viac ako polovicu striel. My sme sa Svenssonovú Traffovú poslali päť strieľ, zatiaľ čo naša Medviďová musela vychytať až jedenásť striel. Vyrovnávajúci gól Švédska prišiel po vylúčení Glosíkovej v 20. minúte a 26. sekunde. Zbytok druhej tretiny bol bezgólový, Slovensku sa nepodarilo využiť presilovú hru po nedovolenom držaní Kenttalovej a tretina sa skončila nerozhodne 2:2. 

Po 45 minútach riadneho hracieho času sa zápas skončil nerozhodne 2:2 a nasledovali samostatné nájazdy.
Po 45 minútach riadneho hracieho času sa zápas skončil nerozhodne 2:2 a nasledovali samostatné nájazdy.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Od začiatku tretej tretiny výraznejšie dominovali Švédky, ktoré sa v útočnej tretine udržali nepretržite takmer päť minút, napriek tomu na slovenskú bránku vystrelili len dvakrát. Nádejou Slovenska na tri body mohla byť presilová hra piatich na tri, ktorú sa nám však nepodarilo využiť. Po 45 minútach riadneho hracieho času sa zápas skončil nerozhodne 2:2 a nasledovali priamo samostatné nájazdy bez predlžovania.

Okamih pravdy

Tréneri ako prvú na ľad poslali Zuzanu Dobiašovú, ktorá švédsku brankárku premohla a na nájazdy sme spočiatku vyhrávali 1:0. V ďalších dvoch pokusoch na obidvoch stranách nepadol žiadny gól. Medviďovú prekonala až Hallová, ktorú švédsky kormidelník poslal na nájazd dvakrát po sebe a dvakrát po sebe aj skórovala. To znamenalo, že Slovensko so Švédskom prehralo 2:3 po samostatných nájazdoch.  

Trénerka Gabriela Sabolová je s dnešným výkonom hokejistiek spokojná.
Trénerka Gabriela Sabolová je s dnešným výkonom hokejistiek spokojná.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Trénerka je s výkonom dievčat spokojná 

Napriek tomu, že dnes vo výsledkovej tabuľke svietila naša prehra, dievčatá odohrali veľmi vyrovnaný zápas. „Mali sme na ne. Škoda však druhej tretiny, v ktorej sme dostali dva góly. Ak by sme si udržali dvojgólový náskok, mohli sme vyhrať,” povedala po zápase kapitánka tímu Barbora Kapičáková, ktorá bola zároveň autorkou nášho prvého gólu v zápase.

S výkonom našich dievčat bola spokojná aj hlavná trénerka Gabriela Sabolová. „Švédky sme prekvapili hneď v úvode a veľmi rýchlo sme išli do dvojgólového vedenia. Dievčatá dodržiavali taktiku, hrali sme aktívne. Úvod bol ako z ríše snov,” vyjadrila sa k prvej časti zápasu Sabolová.

Máme však bod, s ktorým sme vopred nerátali. Samozrejme, teraz sa nám aj ten máli, no musíme byť pokorní a ísť k od zápasu k zápasu. Aj jeden sa ráta a sme s ním spokojní. Súper je predsa len o triedu vyšší a má širšiu základňu, no naše dievčatá ukázali, že keď do toho dajú srdce a hrajú ako jeden tím, tak sú rovnako šikovné.

Dievčatá sa so súperkami zo Švédska po prvý raz stretli na olympijských hrách v Lausanne. „Nevedeli sme, čo od súpera čakať. V tejto vekovej kategórii sme sa s ním doposiaľ priamo nekonfrontovali,” vysvetlila trénerka. V druhej tretine sme inkasovali dva góly, no po nej prišla opäť vyrovnaná záverečná tretina. „Škoda, že sme nevyužili presilové hry na konci. Vtedy sme verili, že sa nám to podarí strhnúť na našu stranu… A nájazdy? Ako všetci vravia, to je už lotéria. Máme však bod, s ktorým sme vopred nerátali. Samozrejme, teraz sa nám aj ten máli, no musíme byť pokorní a ísť k od zápasu k zápasu. Aj jeden sa ráta a sme s ním spokojní. Súper je predsa len o triedu vyšší a má širšiu základňu, no naše dievčatá ukázali, že keď do toho dajú srdce a hrajú ako jeden tím, tak sú rovnako šikovné,” vyjadrila trénerka pochvalu smerom k dievčatám.

Ďalší zápas nás čaká v nedeľu proti Nemecku.
Ďalší zápas nás čaká v nedeľu proti Nemecku.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Naše reprezentantky zajtra čaká tréning a taktická porada, kde si spolu s trénermi rozoberú dnešný zápas. „Odrazíme sa od toho dobrého, čo fungovalo dnes a ideme na víťazstvo,” skonštatovala Sabolová. Druhý zápas dievčatá odohrajú v nedeľu 19. januára o 17:00 hod. proti Nemecku. Priamy prenos bude možné sledovať aj na našom webe. 

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV