Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
3 mins. čítania

Šortrekistka Petra Rusnáková piata v nabitej svetovej konkurencii!

Šortrekistka Petra Rusnáková skončila v disciplíne na 1000 metrov na III. zimných olympijských hrách v Lausanne 2020 na 5. mieste.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

V zaplnenej lausannskej korčuliarskej aréne sa dnes na III. zimných olympijských hrách mládeže uskutočnili prvé preteky v šortreku na 1000 metrov. Slovensko v Lausanne reprezentuje šortrekistka Petra Rusnáková, ktorá o sebe športovému svetu dala vedieť už pred rokom na Európskom olympijskom festivale mládeže 2019 v Sarajeve, kde získala dve zlaté a jednu striebornú medailu. Dnes sa na ľad postavila proti oveľa silnejšej konkurencii šortrekistiek z ázijských krajín, kde má tento zimný šport dlhšiu tradíciu. 

Rusnáková sa cez rozjazdu, štvrťfinále i semifinále z prvých miest hladko prebojovala až do finále, kde ju čakali dve Kórejčanky, Kanaďanka a Ruska. V konkurencii 28 pretekárok z 25 krajín sveta Rusnáková v disciplíne na 1000 metrov napokon s časom 1:30,221 minút obsadila výborné 5. miesto. 

Trénerka Novotná hodnotí dnešné preteky pozitívne 

Na prvú sedemnásťročnú Whi Min Seovú, ktorá je úradujúcou juniorskou majsterkou sveta, naša reprezentantka stratila 0,782 sekúnd. „Myslím si, že dnes to boli úspešné preteky. Dostali sme sa do finále, to bol cieľ. Vo finále je to potom buď – alebo. Určite mala na medailu, no nešla tak atívne, ako mala a potom to nevyšlo. Bol tam jeden moment, keď ju predbehla Kanaďanka. Dala jej tam ruku, Petra musela zabrzdiť a to ju stálo mnoho síl,” vyjadrila sa po pretekoch Rusnákovej trénerka Kateřina Novotná.

Petra bola pripravená na to, že si na olympijských hrách mládeže sily zmeria s oveľa silnejšími súperkami ako na EYOF.
Petra bola pripravená na to, že si na olympijských hrách mládeže sily zmeria s oveľa silnejšími súperkami ako na EYOF.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Keďže trénerka vedela, že vo finále ju čakajú silné Kórejčanky, jedna z nich juniorská majsterka Európy, stratégia bola jasná. Hneď po štarte sa dostať pred ne. „Bohužiaľ, Peťa na tom ešte nie je psychicky tak, aby si dovolila ísť pred tie najlepšie. V tom vidím priestor na zlepšenie. Treba zapracovať na psychike,” zhodnotila finálovú jazdu Novotná. „Dnešné preteky boli celkom v pohode. Na rozjazde, vo štvrťfinále a v semifinále sa mi darilo, keďže som postúpila z prvého miesta. Vo finále som skončila, bohužiaľ, na piatom mieste, pretože som bola na tretej pozícii a potom ma predbehla Kanaďanka. Spomalila som, stratila rýchlosť a už som nemala šancu predbehnúť ich,” zhodnotila svoje dnešné pôsobenie Rusnáková.  

Silná svetová konkurencia 

Petra bola pripravená na to, že si tu sily zmeria s oveľa silnejšími súperkami ako na EYOF. „Je to veľký rozdiel. V Sarajeve bola len európska časť, toto bolo oveľa ťažšie,” vyjadrila sa ku konkurencii Rusnáková. „EYOF bola len o Európe, v našom športe sú najlepší športovci z Ázie a Severnej Ameriky. Je to diametrálny rozdiel. Na prvých dvoch miestach skončili Kórejčanky, tretia bola Kanaďanka, B-finále vyhrala Číňanka. Konkurencia je teda dvojnásobná,” pridala svoj pohľad trénerka. Petra Rusnáková sa v Sarajeve stala najúspešnejšou účastníčkou celého podujatia a zároveň aj historicky najúspešnejšou slovenskou športovkyňou na letných aj zimných EYOF.

Rusnáková má na olympijských hrách mládeže v Lausanne pred sebou ešte dve súťaže – individuálnu disciplínu na 500 metrov a miešanú štafetu národných olympijských výborov.
Rusnáková má na olympijských hrách mládeže v Lausanne pred sebou ešte dve súťaže – individuálnu disciplínu na 500 metrov a miešanú štafetu národných olympijských výborov.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Pozajtra „päťstovka”

Rusnáková má na olympijských hrách mládeže v Lausanne pred sebou ešte dve súťaže – individuálnu disciplínu na 500 metrov a miešanú štafetu národných olympijských výborov. Dnes mala na medailu, chcela ju. Nakoniec to nevyšlo, aj keď výkony boli perfektné. Bude aj mojou úlohou nabudiť ju. Fyzicky na to máme, zajtra si odpočinie a pozajtra na to ideme,” vyjadrila sa k ďalším plánom Novotná. „Nebudem sa zaťažovať tým, čo sa stalo. Najbližšie sa sústredím na päťstovku a potom uvidím, koho mi dajú na zloženú štafetu,” dodala Petra. 

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV