Športové aktuality
Video
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
5 mins. čítania

Historický úspech slovenských hokejistiek: Olympijská medaila s leskom bronzu!

Slovenská hokejová reprezentácia hráčok do 16 rokov na III. zimných olympijských hrách mládeže 2020 v Lausanne vybojovala pre Slovensko historicky prvú olympijskú medailu na hokejovom turnaji družstiev! Mladé hokejistky v napínavom zápase o bronz porazili rovesníčky zo Švajčiarska 2:1. 

Sledujte našich športovcov v Lausanne na našich sociálnych sieťach: 

Facebook: Slovenský olympijský tím 
Instagram: @slovenskyolympijskytim
Twitter: Slovenský olympijský tím 

Cesta k bronzovej medaile sa na v poradí tretej mládežníckej olympiáde začala v základnej skupine so Švédskom a Nemeckom. V prvom zápase na turnaji sme vyzvali hráčky zo Švédska, s ktorými sme odohrali vyrovnaný zápas. O víťazovi rozhodli až samostatné nájazdy, ktoré síce nezahrali v náš prospech, no zo zápasu sme si odniesli dôležitý bod. Úvodný zápas teda Švédky vyhrali 3:2 po samostatných nájazdoch. Do druhého zápasu šli slovenské hráčky s jasnou víziou – ak chcú bojovať o medaily, musia zvíťaziť v riadnom hracom čase. Dievčatá bojovali do poslednej sekundy, zápas proti Nemecku vyhrali 2:1 a odniesli si z neho tri body.

lausanne 2020
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Do semifinále Slovensko postúpilo z druhého miesta. V semifinálovom súboji na nás čakal víťaz prvej skupiny Japonsko, ktoré vo svojej základnej skupine ani raz nepochybilo a s prehľadom vyhralo obidva zápasy. Česko s ním prehralo 1:4 a Švajčiarsko 1:5. Rozbehnuté Japonky sme chceli prekvapiť, no hoci sa dievčatá nevzdávali, silné súperky nepremohli. Semifinálový zápas, ktorý sa skončil 5:0 pre Japonsko, posunul Slovensko do zápasu o bronz, v ktorom sme sa stretli s domácimi Švajčiarkami. 

Švajčiarsku sme dnes vrátili požičané! 

Do súboja o bronz sme sa na predchádzajúcich dvoch zimných olympijských hrách mládeže dostali len raz – pred štyrmi rokmi v Lillehammeri. Zhodou okolností boli našimi súperkami Švajčiarky, ktoré sa nám vtedy poraziť nepodarilo, prehrali sme 2:5 a skončili sme na 4. mieste. V roku 2020 sa karta obrátila a v zápase o bronz sme Švajčiarsko porazili my. 

Dnešný zápas bol napínavý od prvej chvíle. Hoci dievčatá súperky v prvej tretine prestrieľali v pomere 8:3, gól z toho nebol. Úvodná tretina sa tak skončila nerozhodne 0:0. V druhej tretine začali Švajčiarky hrať agresívnejšie a viac sa pretláčali do nášho obranného pásma. Brankárku Lauru Medviďovú sa im podarilo zlomiť v 18. minúte zápasu. Autorkou gólu bola Nina Harjuová, ktorej asistovala Jade Surdezová. Na konci 20. minúty zápasu prišlo vylúčenie na našej strane, no aj napriek švajčiarskemu aktívnemu nátlaku sa nám podarilo oslabenie ubrániť. Vyrovnávajúci gól prišiel v 25. minúte a 28. sekunde zápasu. Švajčiarsku brankárku Favreovú premohla Nina Hudáková, ktorej asistovali Dobiašová a Kapičáková. O minútu na to prišiel druhý slovenský gól – Nikola Janeková za asistencie Hudákovej zvýšila na 2:1 pre Slovensko. 

Je to tam! Slovensko získalo olympijské hokejové medaily 

Naša úloha v poslednej tretine bola jasná – neinkasovať gól, prípadne streliť do švajčiarskej bránky ešte jeden. To sa nám už síce nepodarilo, no obrovskému náporu Švajčiarska sme v posledných minútach zápasu odolali a Slovensko sa vďaka bojovnému výkonu mladých hokejistiek teší historicky prvej olympijskej medaile z hokejového turnaja družstiev! 

lausanne 2020
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Trénerka Sabolová: „Na dievčatá sme hrdí!”

„Bola to dráma do posledných sekúnd. Mysleli sme, že to najhoršie sme si prežili v zápase s Nemeckom, no stále sa to dá vystupňovať. Dievčatám sme však verili. Stále sme im prízvukovali, aby sme boli trpezlivé a dodržiavali systém… A vyšlo to!” vyjadrila k dnešnému víťazstvu hlavná trénerka tímu Gabriela Sabolová. „Na dievčatá sme veľmi hrdí. Zlepšovali sa od zápasu k zápasu, dokázali hrať systémom, ktorý sme od nich vyžadovali a vďaka tomu sme boli úspešní. Stojí za tým poctivá a trpezlivá hra. Vedeli sme, že tímová práca prinesie úspech, tak sme radi, že to vyšlo,” dodala trénerka. 

Mladé hokejistky po zápase žiarili šťastím. Bronz na olympijských hrách im nikto nedaroval zadarmo, vybojovali si ho svojou odhodlanosťou. „Tie pocity sú neskutočné. Myslím, že sme si to zaslúžili poctivou robotou a vidím to na dobrý výkon. Dnešný zápas sa hral veľmi ťažko, boli tam isté momenty, ktoré sme mohli urobiť lepšie, ale podali sme dobrý výkon a víťazstvo sme si zaslúžili. Je to niečo neskutočné, prepísali sme históriu,” radovala sa po zápase asistentka kapitánky Zuzana Dobiašová. „Toto sa vám stane len raz za život, nehovoriac o tom, že je to olympiáda. Museli sme pre to urobiť všetko, vydať zo seba všetko. V šatni budeme určite veľmi kričať a oslávime to asi detským šampanským,” dodala so smiechom bronzová brankárka Laura Medviďová. 

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV