Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
3 mins. čítania

Tretie zimné olympijské hry mládeže Lausanne 2020 sú oficiálne ukončené, o štyri roky sa stretneme v Gangwone

Záverečný ceremoniál III. zimných olympijských hier Lausanne 2020.
Foto
OIS

Pre Slovensko bola mládežnícka olympiáda v hlavnom meste olympizmu zo série zimných vydaní hier historicky najúspešnejšia. Vo Švajčiarsku naši športovci vybojovali dokopy šesť medailí – štyri v hokeji 3x3 (dve strieborné, dve bronzové), jednu striebornú v monoboboch a jednu bronzovú v tímovom hokejom turnaji dievčat.

Záverečný ceremoniál sa konal na námestí „Medal Plaza” v Lausanne, ktoré každý večer prilákalo v priemere 2 000 divákov, oslavujúcich úspechy mladých športovcov počas slávnostných medailových ceremoniálov.

Slovenskou vlajkonosičkou hokejistka Nikola Janeková 

Slávnosť odštartoval tradičný sprievod, do ktorého sa zapojilo viac ako 900 športovcov a vlajkonosičov zo 76 národných olympijských výborov. Slovenskú vlajku v rukách držala dvojnásobná olympijská medailistka Nikola Janeková, ktorá si striebornú medailu vybojovala na hokejovom turnaji 3x3 a bronzovú medailu na tímovom hokejovom turnaji dievčat. „Bola to pre mňa nová skúsenosť, atmosféra na ceremoniáli bola úžasná. Som rada, že som mala možnosť niesť štátnu vlajku,” vyjadrila sa po ceremoniáli Janeková. Po sprievode nasledoval bohatý kultúrny program zložený z talentovaných miestnych umelcov.

Súčasťou choreografie bolo napríklad aj niekoľko detí so zdravotným postihnutím. Ich pôsobivé vystúpenie vyzdvihlo olympijské hodnoty a odrážalo skutočnosť, že sociálne začleňovanie bolo hlavnou zásadou organizačného výboru Olympijských hier mládeže Lausanne 2020.

Organizátori si pre divákov pripravili zaujímavý program.
Organizátori si pre divákov pripravili zaujímavý program.
Foto
OIS

Záverečný ceremoniál tiež pripomenul fakt, že olympijské hry by neboli možné bez 3 800 dobrovoľníkov, ktorým sa na pódiu symbolicky poďakovalo päť športovcov zo všetkých piatich kontinentov. Neskôr nasledovali záverečné slávnostné prejavy prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha a prezidentky Lausanne 2020 Virginie Faivreovej.

O štyri roky v Južnej Kórei 

Po tom, čo prezident Bach prehlásil III. zimné olympijské hry Lausanne 2020 za ukončené, vyzval mladých športovcov z celého sveta, aby sa o štyri roky znovu stretli v Južnej Kórei. Prezident MOV predal olympijskú vlajku viceguvernátorovi Gangwonu Kimovi Sunghovi. Práve v juhokórejskom Gangwone sa uskutočnia IV. olympijské hry mládeže 2024.

Prezident MOV predáva olympijskú vlajku viceguvernátorovi Gangwonu Kimovi Sunghovi. Práve v juhokórejskom Gangwone sa uskutočnia IV. olympijské hry mládeže 2024.
Prezident MOV predáva olympijskú vlajku viceguvernátorovi Gangwonu Kimovi Sunghovi. Práve v juhokórejskom Gangwone sa uskutočnia IV. olympijské hry mládeže 2024.
Foto
OIS

Po záverečnom vystúpení maskota Yodliho uhasil olympijský oheň z výšky artista na lane vskutku zaujímavým spôsobom – snehovými vločkami. Tým symbolicky ukončil hry. Olympijský kotol, ktorý počas posledných dvoch týždňov jasne horel v srdci Lausanne, zostane dedičstvom mesta a obyvateľom i návštevníkom bude neustále pripomínať, že v roku 2020 sa tu konali olympijské hry mládeže. Záverečný ceremoniál vyvrcholil koncertom známeho švajčiarskeho speváka Bastiana Bakera.

Naši športovci zhodnotili olympijské hry kladne 

Slovenským športovcom sa olympiáda páčila. „Atmosféra tu bola neskutočná. Organizácia bola domyslená do bodky a ľudia, ktorí sa o nás mali starať, boli veľmi milí a snažili sa, aby všetko bolo tak, ako má byť. Som vďačná, že som tu mohla byť a spoznať tak nových ľudí,” zhodnotila celkovú atmosféru v Lausanne 2020 mladá skikrosová lyžiarka Kayla Anna Lozáková. Pridala sa k nej aj bežkyňa na lyžiach Kristína Sivoková. „Celková atmosféra na olympiáde sa mi veľmi páčila. Bolo to znova niečo iné. Všetci boli veľmi milí. Snažili sa komunikovať a zabávať nás rôznymi aktivitami. Užila som si to a som rada, že som tu mohla byť,” povedala nám.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV