Športové aktuality
Podcast
3 mins. čítania

Uznáva Rytmusa, žije pre box. Šampión z chatrče Tankó sníva o Tokiu

Stanislav Benčat

Počúvajte na: Google podcasty | Spotify | Apple podcasty RSS 

„Som z malej dedinky Tomášikova. Mal som tam veľa dobrých kamarátov, niektorí prepadli aj zlým veciam. Alkoholu, cigaretám, drogám. Mal som to v okolí, ale nikdy ma to nelákalo, neťahalo. Je to spôsobené aj výchovou, ktorú som dostal od svojej mamy. Aj keď sme boli veľakrát bez peňazí, poviem na príklade. Mal som drobné na cestu do školy, ale na desiatu a autobus zo školy už nie, tak som šiel domov osem kilometrov peši. Ani vtedy som si nepovedal, že sa mi nechce, alebo že nejdem do školy. Keď má človek nejaký sen, je obklopený správnymi ľuďmi a ide si za tým, nemá dôvod sa dostať k zlým veciam. Ešte som nevidel feťáka, aby mal krásny život.“

Boxer Viliam Tankó to nemal v živote ľahké. Vyrastal v náročných podmienkach, jeho domovom bola polorozpadnutá chatrč. Už od útleho detstva našiel lásku k boxu, ktorý mu pomáha k lepšiemu životu. Desať rokov spolupracuje s Tomi KIDOM Kovácsom, bývalým majstrom sveta organizácie WBF v poloťažkej váhe.

Vili, alebo ako ho volajú Šampión z chatrče, dosiahol počas svojej kariéry na viacero úspechov. Získal bronz na Európskych hrách v Baku 2015, rovnako tak tretí skončil na majstrovstvách Európy do 22 rokov v Rumunsku pred troma rokmi. O necelé dva mesiace sa zúčastní olympijskej kvalifikácie v Londýne, kde sa pokúsi vybojovať miestenku na hry do Tokia v kategórii do 57 kg.

Náš redaktor Stanislav Benčat sa s Vilim rozprával v Galante, mal krátko po prvej časti dvojfázového tréningu. Čo všetko Tankó v podcaste prezradil?

Ako vyzerá jeho príprava na olympijskú kvalifikáciu?

Akú úlohu zohráva v jeho kariére a živote Tomi KID Kovács?

Nelákali ho počas dospievania zlé chodníčky?

Akým spôsobom chce pomáhať rómskej komunite k lepšiemu životu?

Použil päste aj mimo ringu?

VILIAM TANKÓ (24)

S boxom začal ako osemročný, prvý zápas absolvoval o rok neskôr. Z rodného Tomášikova sa presunul do Galanty, kde si ho zobral pod „ochranné krídla“ Tomi KID Kovács. V KO BOX CLUB-e GALANTA začal trénovať dvojfázovo, okrem toho sa venoval aj štúdiu, ktoré zavŕšil maturitou. Od roku 2016 je členom Národného športového centra. Jeho mottom je výrok zakladateľa známej automobilky Ferrari, Enza Ferrariho: „Keď o tom dokážeš snívať, dokážeš to aj uskutočniť.“


Olympijský podcast môžete počúvať zadarmo 

Počúvajte na: Google podcasty | Spotify | Apple podcasty RSS 

Olympijský podcast môžete počúvať nielen prostredníctvom počítača, ale aj mobilného telefónu. Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Podcasty. Mobilné telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Podcasty Google, Podcast Addict...). Olympijský podcast môžete počúvať taktiež na Spotify. Do vyhľadávania vo svojich aplikáciách, cez ktoré nás chcete počúvať, zadáte „Olympijský podcast", nastavíte si automatické odoberanie a každý týždeň môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu. 

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV