Športové aktuality
Anterselva
4 mins. čítania

Na MS v biatlone v Anterselve Ivona Fialková v stíhačke šiesta!

Radosť Ivony Fialkovej, ktorá na MS v Anterselve dosiahla svoje zatiaľ najlepšie životné výsledky - po 9. mieste na 7,5 km 6. miesto v stíhacích pretekoch na 10 km.
Foto
TASR/Michal Svítok

Slovenská biatlonistka Ivona Fialková obsadila 6. miesto v nedeľňajších stíhacích pretekoch na MS v talianskej Anterselve. Za domácou víťazkou Dorotheou Wiererovou zaostala o 35,7 s. Striebro si vybojovala obhajkyňa titulu Denise Herrmannová z Nemecka s mankom 9,5 s na víťazku. Medailu získala napriek trom trestným okruhom a potvrdila svoje skvelé bežecké kvality. Tretia bola Nórka Marte Olsbuová Röiselandová, ktorú obrali o tretie zlato na šampionáte tri chyby na strelnici. Ďalšia Slovenka Paulína Fialková skončila na 17. priečke (+1:32,2 min). Ivona Fialková dosiahla svoje jasne najlepšie umiestenie na svetových šampionátoch, keď vlani v Östersunde bola v stíhacích pretekoch až 37.

Lepšiu východiskovú pozíciu si v piatkových rýchlostných pretekoch na 7,5 km vybojovala Ivona Fialková, ktorá v nedeľu odštartovala z 9. miesta, jej sestra Paulína vybehla šestnásta. Postupne však desaťsekundové manko zmazala a na prvú ležku prišli obe Slovenky súčasne na 12., respektíve 13. mieste. Prvá streľba však Ivone príliš nevyšla, keď musela na dva trestné okruhy, Paulína na jeden. Rovnako však pochodila aj priebežná líderka Röiselandová, ktorá prepustila prvé miesto Američanke Dunkleeovej, ktorá predviedla čistú streľbu. Paulína Fialková však dokázala nepresnosť vykompenzovať kvalitným behom a udržala sa na 14. pozícii, Ivona klesla na 30. miest.

Druhá ležka vyšla Slovenkám podstatne lepšie, ani jedna sa nepomýlila, Paulína sa vyšvihla na 8. miesto, Ivona bola 26. Do druhej polovice pretekov vstúpila na čele domáca Wiererová, no postupne stratila náskok a prepustila miesto opäť Röiselandovej. Paulína pokračovala v dobrom behu a po 5,7 km bola už siedma s mankom 51,4 sekundy. Prvá stojka jej však nevyšla, dvakrát netrafila a klesla na 21. miesto. V opačnej pozícii sa ocitla Ivona, ktorá zložila všetkých päť terčov a vyšvihla sa najlepšej pätnástky. Výkon potvrdila aj na záverečnej návšteve strelnice, keď ani druhýkrát nezaváhala a do záverečnej časti pretekov vstúpila na 8. priečke s mankom necelej minúty na Wiererovú, ktorá využila dve zaváhanie Röiselandovej. Posledné kilometre Ivona zabrala a dokázala sa prebojovať na konečnú 6. priečku o 35,7 sekundy za víťazkou Wiererovou. Paulína na záverečnej položke pridala štvrtý trestný okruh a napokon dobehla na 17. pozícii so stratou 1,32,2 sekundy na Wiererovú.

Ivona Fialková až do samého záveru netušila, že bojuje o umiestnenie v top 6. V poslednom kole chcela ísť na istotu, no potom jej bežecký tréner Martin Bajčičák povedal, o čo ešte bojuje a zapla naplno. V záverečnom kole zdolala ešte dve súperky a finišovala na výbornom 6. mieste. Tým o tri priečky posunula svoje umiestenie z piatkového šprintu. "Ani neviem, koľko pulzov som mala v tom poslednom kole, ale určite to budú moje maximálne hodnoty."

Po pretekoch z nej sálala obrovská eufória. Pred MS si ani nemyslela, že sa dostane dvakrát do najlepšej desiatky. "Mne to ešte ani nedochádza. To 9. miesto bolo také 'wow', vyrovnala som si maximum, dala som top 10... Ale už pred sezónou po dobrej príprave som si želala preniknúť do najlepšej šestky. No že to príde práve na MS, tak to už ani nemohlo vypáliť lepšie," povedala s veľkým úsmevom na perách.

Výsledky MS - stíhacie preteky žien 10 km: 1. Wiererová (Tal.) 29:22,0 min (1), 2. Herrmannová (Nem.) +9,5 s(3), 3. Olsbuová Röiselandová (Nór.) +13,8 (3), 4. Öbergová (Švéd.) +22,3 (2), 5. Hinzová (Nem.) +26,8 (1), 6. Ivona FIALKOVÁ (SR) +35,7 (2), ... 17. Paulína FIALKOVÁ (SR) +1:32,2 (4). Celkové poradie SP (po 15 z 24 súťaží): 1. Wiererová 605 b, 2. Eckhoffová (Nór.) 545, 3. Öbergová 522; 4. Herrmannová 513, 5. Röiselandová 489, 6. Ingrid Landmarková Tandrevoldová (Nór) 411, ... 42. I. FIALKOVÁ (SR) 94, poradie SP v stíhacích pretekoch (po 4 z 6): 1. Eckhoffová 201 b, 2. Wiererová 156, 3. Landmarková Tandrevoldová (Nór.) 156, 4. P. FIALKOVÁ (SR) 149, 5. Öbergová 145, 6. Herrmannová 130, ... 35. I. FIALKOVÁ (SR) 38.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV