Športové aktuality
7 mins. čítania

Z ulice chce na olympiádu. Na doske s kolieskami

Miloslav Šebela pre slovenskú olympijskú revue Olympic.sk
Slovenský skejtbordista Richard Tury.
Foto
Archív Richard Tury

Skejtbording mieri na olympiádu a chce byť pri tom aj Slovák. „Môj štart na olympiáde by pomohol mladým,“ hovorí RICHARD TURY, ktorý ukazuje skejtboarding v lepšom svetle.

Detské sny a túžby sú úprimné a ničím nezaťažené. Aj preto sa v dospelosti potom na svojich snoch z mladosti mnohí smejú. O to zaujímavejšie je to v prípadoch, keď sa podarí naplniť niekomu svoj sen z detstva. A nie ten o povolaní smetiara a vození sa na smetiarskom aute. Richard Tury bol ešte žiakom základnej školy, keď už sníval, že sa stane skejtbordistom. Rovnakým, ako bol jeho idol Tony Hawk.

V 90. rokoch minulého storočia to znelo presne ako klasické túžby detí. Lenže o pätnásť rokov neskôr si práve on mohol povedať, že si svoju túžbu splnil. Teraz sníva o tom, že sa vo svojom športe predstaví na olympijských hrách. 

Keď prezident Slovenského olympijského a športového výboru Antona Siekel 11. septembra odosielal našu prihlášku do Tokia, Richard Tury bol medzi piatimi pozvanými slovenskými športovcami, ktorí pri tejto príležitosti hovorili o svojej olympijskej túžbe.
Slovák súťaží v disciplíne street.
Slovák súťaží v disciplíne street.
Foto
Archív Richard Tury

Olympiáda chce byť viac „cool“

Pred päťdesiatimi rokmi sa súťažilo na olympijských hrách v 18 športoch. Na budúci rok v Tokiu ich bude rekordných 33. V porovnaní s poslednými hrami v Riu de Janeiro pribudne päť – bejzbal/softbal, športové lezenie, surfovanie, karate a skejtbording.

Jazda na doske s kolieskami bola dlho len záležitosťou kultúry. Nebol to klasický šport. Venovali sa mu mladí ľudia, pre ktorých to bol životný štýl. Na skejte jazdili pre radosť. To, že by raz zo sketbordingu mohol byť skutočný olympijský šport, sa zdalo nepredstaviteľné. Lenže olympijské hry chcú osloviť mladé publikum. „Potrebujú nás,“ vraví legenda skejtbordingu Tony Hawk. Najväčšie športové podujatie sa modernizuje, aby oslovilo mladých a bolo viac „cool“.

Nové športy v súťažnom programe Hier XXXII. olympiády oznámili pred štyrmi rokmi. Na Slovensku túto správu zachytil aj Košičan Richard Tury.

Dve disciplíny, 80 športovcov

V olympijskej premiére skejtbordingu udelia štyri sady medailí. Muži i ženy budú súťažiť v dvoch disciplínach - street a park. V každej sa predstaví 20 pretekárov, maximálne traja z jednej krajiny. Kvalifikujú sa traja najlepší z budúcoročných majstrovstiev sveta a ďalší skejteri na základe redukovaného rebríčka. V disciplíne street prekonávajú športovci prekážky, aké by mohli byť na ulici, rôzne zábradlia, múriky. Park pripomína jazdu vo vypustenom bazéne, jazdí sa v ňom rýchlejšie, lieta vyššie, je nebezpečnejší.

Z pouličného športu je profesionálny

„Štartovať na olympiáde bolo odvtedy mojim snom. Ak by sa mi tam podarilo kvalifikovať, bolo by to úžasné. Aj keď skejtovaniu som sa nezačal venovať pre olympiádu. Jazdím od ôsmich rokov,“ vraví 26-ročný Tury.

Skejtbording je veľmi mladý šport. Seriál Svetového pohára sa jazdí len od roku 1994, na adrenalínových hrách X-Games je od roku 1995. Teraz sa bude súťažiť aj o skutočné zlaté medaily. „Tým, že sa náš šport dostal na olympiádu, posunul sa na úroveň ostatných profesionálnych športov. Na súťažiach sa objavujú neustále nové triky. Pretekári už dbajú na regeneráciu, pripravujú sa v posilňovni, prípadne robia špeciálne cviky na výbušnosť. Aj viaceré súťaže sa začali konať v halách, kde vybudujú skejtpark špeciálne pre toto podujatie a podmienky sú pre všetkých rovnaké,“ opisuje Košičan. V rámci prípravy chodí do posilňovne, pláva a beháva. Na súťaže cestuje s fyzioterapeutom a s bratom, ktorý mu pomáha ako tréner. Aj rozpočet na jednu sezónu sa už šplhá riadne vysoko. Tury vraví, že je to približne 40-tisíc eur.

Mnoho ľudí najmä zo staršej generácie sa pozerá na skejterov ako na chuligánov. „Stále sa stretávam s negatívnymi reakciami. Sme asi trochu iní. Skejtbording nepovažujú fanúšikovia za klasický šport ako futbal či hokej. Určite to však nie je dôvod na to, aby nás ľudia zatracovali. Máme málo skejtparkov, takže jazdíme aj na ulici. Ale nemyslím si, že by sme tým ničili verejné priestranstvo,“ dodáva tvrdí Tury.

Richard Tury v olympijskom tričku.
Richard Tury v olympijskom tričku.
Foto
TASR - Michal Svitok

Boduje vďaka neopozeraným trikom

Slovák súťaží v disciplíne street. V nej pretekár predvádza triky na rôznych prekážkach, múrikoch, schodoch, zábradliach. Každý trik posudzujú rozhodcovia. Hodnotia predvedenie a technickú náročnosť. Víťazom je ten, kto získa na súťaži najviac bodov. 

Tury si zakladá na tom, aby sa jeho súťažné zostavy líšili od tých, ktoré majú súperi. Snaží sa odlíšiť.

„Menej rozšírený trik vám pomôže dostať sa na stupne víťazov,“ hovorí o recepte na úspech. Za svoje tromfy považuje slovenský majster technický skejtbording a v heelflipové triky.

„Poznám ešte jedného súpera, ktorý na súťažiach zaraďuje podobný trik, aj keď on má trošku iné variácie. Sú veľmi náročné. Ja som stavil na to, že tento trik nie je až taký rozšírený. O to je to väčšie prekvapenie pre divákov aj pre rozhodcov,“ vraví Tury. Základným trikom v skejtbordingu je kickflip. Je rozšírený a na pretekoch ho predvádza takmer každý. Heelflip je, naopak, ojedinelý. Práve týmto trikom však Tury dokáže na súťažiach zaujať. „Heelflip mnohí zanedbávajú. Aj ja som bol taký, ale postupne som si vybudoval svoju zostavu,“ hovorí Tury.

Pády ho obrali o dobrý výsledok

Na Slovensku je najlepším skejterom. V októbri získal titul majstra Slovenska. Vlani sa dokonca stal víťazom celej série Svetového pohára. Posledná sezóna mu však príliš nevyšla.

S prvou polovicou roka bol ešte spokojný. Potom však prišli pády, ktoré ho obrali o dobrý výsledok. Na kvalifikačných pretekoch v Los Angeles spadol na hlavu. 

„Chcel som v súťaži pokračovať, ale organizátori mi to nedovolili. Poslali ma do nemocnice. Tým som prišiel o možnosť získať body. Na konci sezóny som sa však dal zdravotne do poriadku,“ vysvetlil. Koncom septembra štartoval na majstrovstvách sveta v Riu de Janeiro, kde obsadil 17. priečku.

„Jazdy mi nevyšli celkom podľa predstáv, no 17. miesto považujem aj vzhľadom na  konkurenciu za úspech. V porovnaní s vlaňajškom som sa zlepšil o desať miest a získal som aj dôležité body do olympijskej kvalifikácie,“ vysvetľuje Košičan.

SO SÚŤAŽENÍM V JAPONSKU UŽ MÁ RICHARD TURY SKÚSENOSTI. NAPRÍKLAD VLANI V HIROŠIME SKONČIL DRUHÝ.
SO SÚŤAŽENÍM V JAPONSKU UŽ MÁ RICHARD TURY SKÚSENOSTI. NAPRÍKLAD VLANI V HIROŠIME SKONČIL DRUHÝ.
Foto
Archív Richard Tury

Tokio nemá isté

V Tokiu bude v disciplíne street súťažiť len 20 najlepších skejterov z olympijského rebríčka. Slovenský reprezentant je na 27. priečke. V redukovanom poradí je dvadsiaty. Olympijská kvalifikácia pokračuje piatimi súťažami aj v budúcom roku. Poradie sa uzavrie v máji 2020. Jeho štart na olympiáde vyzerá stále veľmi reálne. Svoju pozíciu však bude musieť obhájiť v nasledujúcej sezóne.

„Dostať sa na olympiádu by bola pre mňa veľmi prestížna vec. No celkove by to veľa znamenalo nielen pre mňa, ale aj pre slovenský skejtbording. Verím, že by to mohlo vyvolať veľký boom. Mladí majú o tento šport záujem. Dúfam, že to pomôže v zlepšení zázemia a odrazí sa to v budovaní nových skejtparkov a možno aj haly na trénovanie v zime. Prinieslo by to pozitíva nasledujúcej generácii.“

Tury už v Tokiu v minulosti štartoval v pretekoch Svetového pohára. V roku 2017 sa mu tam dokonca podarilo zvíťaziť. „Vtedy sa súťažilo vonku. Teraz by sa mali súťaže uskutočniť v hale, takže klimatické podmienky by nemali mať na preteky žiadny vplyv,“ dodáva.

Olympic

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV